Asperges met gerookte zalm en frisse yoghurtsaus met garnalen en ei

Officieel begint het aspergeseizoen halverwege april en eindigt het eind juni. In deze periode kun je dus volop genieten van deze lekkere groente.

Asperges zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Ze zitten boordevol vitamine B1, B2, B11, C, E en K.

Dit recept met asperges is koolhydraatarm en eiwitrijk, en past daarom goed in een koolhydraatarm eetpatroon.

Voedingswaarden van dit recept

Energie: 454 kcal 
Eiwitten: 45,5 gram 
koolhydraten: 11,5 gram 
Vetten: 24 gram 
Vezels: 5 gram 

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 400 gram witte asperges
  • 2 eieren
  • 50 gram gerookte zalm
  • 50 gram Hollandse garnalen
  • 50 gram Griekse yoghurt (10% vet)
  • ¼ citroen
  • 8 gram verse peterselie
  • 8 gram verse dille
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de harde onderkant.
  2. Kook de asperges 10 à 15 minuten, totdat ze naar wens gaar zijn. Heb je een aspergepan? Zet de asperges dan rechtop in het mandje. Ga ondertussen verder met het recept.
  3. Kook de eieren 8 à 10 minuten, zodat ze hardgekookt zijn. Laat schrikken onder de koude kraan en verwijder de schaal.
  4. Hak de verse peterselie en de verse dille fijn.
  5. Snijd de eieren in stukjes en prak ze vervolgens met een vork fijn.
  6. Schep de Griekse yoghurt in een kom, voeg de Hollandse garnalen, de eieren, het sap van de kwart citroen, de peterselie, de helft van de dille en een snufje zeezout en zwarte peper toe. Roer goed door.
  7. Haal de pan met de asperges van het vuur en laat de asperges nog 10 minuten nagaren in de pan.
  8. Schep de asperges met een schuimspaan of lepel uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet.
  9. Leg de asperges naast elkaar op een bord en verdeel de gerookte zalm erover.
  10. Verdeel de garnalen-eisaus over het gerecht en garneer met de overgebleven dille.

Zuivelvrije optie: Vervang de Griekse yoghurt door 40 gram suikervrije kokosyoghurt (gemaakt van kokosmelk) of 60 gram suikervrije amandelyoghurt.

Vegetarische optie: Vervang de gerookte zalm en de Hollandse garnalen door een halve avocado. Snijd het vruchtvlees van de avocado in dunne reepjes en verdeel over de asperges bij stap 9.