10x recepten voor gezonde granola

Granola is een ander woord voor “cruesli” en is heerlijk voor over je schaaltje kwark, bakje Griekse yoghurt of smoothie(bowl). Deze bonkjes knapperige muesli vormen het favoriete ontbijt van veel Nederlanders. Het probleem is echter dat de meeste granola’s vol zitten met geraffineerde suikers en ongezonde vetten.

In dit artikel vind je 10 gezonde recepten voor granola. Zonder ongezonde vetten of geraffineerde suikers, wél met gezonde omega 3-vetten, vezels en langzame koolhydraten. Zo begin je je dag met een lekker ontbijt vol goede voedingsstoffen!

1. Kokosgranola met omega 3

Deze licht zoete, tropische granola is niet alleen heel erg lekker, maar is ook nog eens super gezond. Het bevat langzame koolhydraten en goede vetten, en de kokosrasp voegt extra veel vezels toe.

💡 Dit recept bevat veel gezonde omega 3-vetten uit walnoten en lijnzaad.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 150 gram havermout
  • 75 gram walnoten
  • 75 gram amandelen
  • 50 gram lijnzaad
  • 50 gram kokosrasp
  • 1 tl kaneel
  • 4 el rauwe honing
  • 3 el kokosolie
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de walnoten en de amandelen grof en doe deze samen met de havermout, het lijnzaad, de kokosrasp, het kaneel en een snufje zout in een kom.
  3. Doe de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  4. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  5. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  6. Bak de granola 20-25 minuten en schep halverwege een keertje om.
  7. Laat de granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

2. Simpele chocoladegranola

Dit recept is gemaakt met rijstwafels in plaats van noten, waardoor het aanzienlijk minder calorieën bevat dan de meeste granola’s. Toch krijg je goede vetten binnen door deze granola te eten. Dat komt door de toevoeging van notenpasta.

💡 Dit recept is relatief laag in calorieën.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 4 rijstwafels
  • 3 el notenpasta (hazelnoot, amandel of cashew)
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 tl kaneel
  • 3 el rauwe honing
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de notenpasta, de rauwe honing, het kaneel en het cacaopoeder in een kommetje en roer goed door, totdat er een pasta ontstaat.
  3. Verkruimel de rijstwafels en doe deze samen met de havermout in een kom.
  4. Schep de pasta in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  5. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  6. Bak de granola 20-25 minuten en schep halverwege een keertje om.
  7. Laat de granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

3. Granola met rozijnen

Deze granola bevat het beste van beide recepten: noten en zaden voor de gezonde omega 3-vetten, en rijstwafels die de granola toch lichter maken dan de meeste granolarecepten. Door de rozijnen is deze granola heerlijk zoet!

💡 Dit recept is rijk aan vitamine B11 (foliumzuur).

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 2 rijstwafels
  • 60 gram hazelnoten
  • 40 gram zonnebloempitten
  • 50 gram rozijnen
  • 5 el rauwe honing
  • 3 el kokosolie
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verkruimel de rijstwafels en hak de hazelnoten grof.
  3. Doe de rijstwafelkruimels, de hazelnoten, de havermout, de zonnebloempitten en een snufje zout in een kom.
  4. Doe de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  5. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  6. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  7. Bak de granola 20-25 minuten en keer halverwege een keertje om.
  8. Laat de granola volledig afkoelen.
  9. Voeg de rozijnen aan de granola toe en hussel door elkaar.

4. Granola met pompoen

Deze herfstachtige granola is licht zoet en smaakt naar speculaas door het gebruik van koek- en speculaaskruiden. Deze kruiden zijn het hele jaar door te koop in de meeste supermarkten. Hou jij van speculaas? Dan is deze granola iets voor jou!

💡 Dit recept is rijk aan vitamine E, ijzer en zink.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 250 gram pompoenblokjes
  • 75 gram ongezouten pecannoten
  • 40 gram pompoenpitten
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 4 el rauwe honing
  • 2 el kokosolie
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook de pompoenblokjes circa 10 minuten in een pan met kokend water en giet af.
  3. Hak ondertussen de pecannoten en doe deze samen met de havermout in een kom.
  4. Doe de pompoenblokjes, de honing, de koek- en speculaaskruiden, de kokosolie en een snufje zout in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde massa. Heb je geen blender of keukenmachine? Pureer de ingrediënten dan met een staafmixer.
  5. Schep het pompoenmengsel in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door, zodat er een plakkerig mengsel ontstaat. Is het mengsel te nat? Voeg dan wat extra havermout toe.
  6. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  7. Bak de granola 20-25 minuten en schep halverwege een keertje om.
  8. Laat de granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

5. Quinoa granola met moerbeien

Deze granola is knapperiger dan de meeste granola’s door de toevoeging van quinoa. Zorg ervoor dat je deze granola in een goed sluitende pot bewaard, zodat de crunch niet verloren gaat.

💡 Dit recept is rijk aan eiwitten en vitamine B2.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 150 gram quinoa (ongekookt)
  • 100 gram havermout
  • 50 gram ongezouten cashewnoten
  • 30 gram lijnzaad
  • 40 gram moerbeien
  • 1 tl kaneel
  • 3 el rauwe honing
  • 3 el kokosolie
  • Snuf zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de cashewnoten grof.
  3. Doe de cashewnoten, de quinoa, de havermout, het lijnzaad, het kaneel en een snufje zout in een kom.
  4. Doe de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  5. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  6. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  7. Bak de granola 15-20 minuten en schep halverwege een keertje om.
  8. Laat de granola volledig afkoelen.
  9. Voeg de moerbeien aan de granola toe en hussel door elkaar.

6. Smoothieplan Granola

Dit gezonde granolarecept is van Lisette, die meedeed aan onze Smoothieplan winactie op Facebook. Ze maakte een groene smoothie met één van de recepten uit het Smoothieplan en decoreerde deze met granola.

Dat vonden we er zo lekker uitzien dat we haar om het recept hebben gevraagd. We hebben de agavesiroop uit Lisette’s recept vervangen door rauwe honing en zijn zo op het onderstaande recept gekomen.

💡 Dit recept is rijk aan goede vetten.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 50 gram gehakte walnoten
  • 75 gram gehakte noten naar keuze
  • 1 geprakte banaan
  • 1 el suikervrije pindakaas
  • 2 el rauwe honing
  • 2 el kokosolie
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed een bakplaat of rooster met bakpapier.
  3. Smelt de kokosolie in een pannetje.
  4. Mix alle ingrediënten door elkaar tot het kruimelige klontjes zijn.
  5. Verdeel de granola over de bakplaat en bak deze ongeveer 30 minuten in de oven, totdat de granola knapperig is.
  6. Laat de granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

7. Snelle granola uit de pan

Deze granola is super simpel om te maken en is in een mum van tijd klaar. Dat komt doordat je deze granola niet in de oven bakt, maar in een koekenpan. Handig voor op een drukke ochtend!

💡 Dit recept is rijk aan magnesium en vitamine E.

Ingrediënten (voor 1 portie):

  • 25 gram havermout
  • 15 gram ongezouten amandelen
  • 10 gram kokosrasp
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl rauwe honing
  • 1 tl kokosolie
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Hak de amandelen grof.
  2. Verhit de kokosolie in een koekenpan en voeg de havermout en de amandelen toe. Bak al roerend circa 3 minuten op laag vuur.
  3. Voeg de kokosrasp, het kaneel, de honing en een klein snufje zout toe.
  4. Bak de granola al roerend enkele minuten, tot het goudbruin en knapperig is.

8. Pindakaas granola

Hou jij van pindakaas? Dan is dit de granola die je zoekt! Deze granola heeft een echte pindakaassmaak en bevat gehakte pinda’s voor een lekkere crunch.

💡 Dit recept is rijk aan mangaan en vitamine B3.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 4 rijstwafels
  • 50 gram suikervrije pindakaas
  • 30 gram pinda’s
  • 3 el rauwe honing
  • 2 el kokosolie
  • Snuf zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verkruimel de rijstwafels en hak de pinda’s grof.
  3. Doe de rijstwafels, de pinda’s, de havermout en een snufje zout in een kom.
  4. Doe de pindakaas, de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  5. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  6. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  7. Bak de granola 20-25 minuten en schep halverwege een keertje om.
  8. Laat de granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

9. Boekweit granola

Deze granola is knapperiger dan de meeste granola’s door het gebruik van boekweit. Boekweit is gewoon te koop in de supermarkt, dus er is geen reden om deze granola niet te proberen!

💡 Dit recept bevat antioxidanten en is rijk aan vitamine B.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 150 gram boekweit (ongekookt)
  • 100 gram havermout
  • 50 gram hazelnoten
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 1 tl kaneel of cacaopoeder
  • 3 el rauwe honing
  • 3 el kokosolie
  • Snuf zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de hazelnoten grof en doe deze samen met de boekweit, de havermout, de zonnebloempitten, het kaneel en een snufje zout in een kom.
  3. Doe de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  4. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  5. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  6. Bak de granola 15-20 minuten en schep halverwege een keertje om.
  7. Laat de granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

10. Superchoco granola

Deze granola is voor de echte chocoholic. De cacaonibs zorgen ervoor dat je energieker, alerter en meer gefocust bent. Fijn als je wel een energieboost kunt gebruiken! Zorg ervoor dat je de pot granola in een keukenkastje bewaart, want deze granola is verslavend lekker.

💡 Dit recept is rijk aan magnesium.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 50 gram amandelen
  • 30 gram lijnzaad
  • 50 gram rauwe cacaonibs
  • 1-2 el cacaopoeder
  • 3 el rauwe honing
  • 3 el kokosolie
  • Snuf zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de amandelen grof.
  3. Doe de amandelen, de havermout, het lijnzaad, het cacaopoeder en een snufje zout in een kom.
  4. Doe de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  5. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  6. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  7. Bak de granola 20-25 minuten en schep halverwege een keertje om.
  8. Laat de granola volledig afkoelen.
  9. Voeg de cacaonibs aan de granola toe en hussel door elkaar.