10 granola recepten: zelf gezonde granola maken

Granola is een ander woord voor ‘krokante muesli’ en is razend populair. Helaas zitten de meeste kant-en-klare granola’s vol met geraffineerde suikers en ongezonde vetten. Tijd dus om zelf gezonde granola te maken!

In dit artikel vind je 10 gezonde recepten voor granola. Je ontdekt hoe je zelf gezonde granola maakt zonder ongezonde vetten of geraffineerde suikers, wél met gezonde omega 3-vetten, vezels en langzame (gezonde) koolhydraten.

Zo begin je je dag met een lekker ontbijt vol goede voedingsstoffen!

Inhoud:

1. Kokosgranola met omega 3

Deze lichtzoete, tropische granola is niet alleen heel erg lekker, maar is ook nog eens gezond. Het bevat langzame koolhydraten en goede vetten, en de kokosrasp voegt extra veel vezels toe.

💡 Dit recept voor gezonde granola bevat veel gezonde omega 3-vetten uit walnoten en lijnzaad.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 150 gram havermout
  • 75 gram walnoten
  • 75 gram ongezouten amandelen
  • 50 gram gebroken lijnzaad
  • 50 gram kokosrasp
  • 30 gram honing
  • 30 gram kokosolie
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de walnoten en de amandelen grof en doe deze samen met de havermout, het lijnzaad, de kokosrasp, het kaneelpoeder en het zout in een kom.
  3. Doe de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  4. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  5. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  6. Bak de granola circa 15 minuten en schep halverwege een keertje om.
  7. Laat de gezonde granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

Voedingswaarden per portie van 20 gram:

Energie: 130 kcal
Eiwitten: 2,7 gram
Koolhydraten: 5,9 gram
Vetten: 3,2 gram
Vezels: 2 gram

2. Granola met rozijnen

Dit gezonde granola recept bevat noten en zaden voor de omega 3-vetten en rijstwafels die de granola toch lichter maken dan de meeste granolarecepten. Door de rozijnen is deze gezonde granola heerlijk zoet!

💡 Dit recept is rijk aan vitamine B11 (foliumzuur).

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 2 rijstwafels
  • 60 gram hazelnoten
  • 40 gram zonnebloempitten
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram honing
  • 30 gram kokosolie
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verkruimel de rijstwafels en hak de hazelnoten grof. Doe in een kom.
  3. Voeg de havermout, de zonnebloempitten en het zout toe.
  4. Doe de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  5. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  6. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  7. Bak de granola circa 15 minuten en keer halverwege een keertje om.
  8. Laat de granola volledig afkoelen.
  9. Voeg de rozijnen aan de granola toe en hussel door elkaar.

Voedingswaarden per portie van 20 gram:

Energie: 91 kcal
Eiwitten: 2 gram
Koolhydraten: 9,5 gram
Vetten: 4,8 gram
Vezels: 1,1 gram

3. Simpele chocoladegranola

In dit recept voor gezonde granola maken we gebruik van rijstwafels in plaats van noten, waardoor het aanzienlijk minder calorieën bevat dan de meeste granola’s. Toch krijg je goede vetten binnen door deze gezonde granola te eten. Dat komt door de toevoeging van notenpasta.

💡 Dit recept is relatief laag in calorieën.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 4 rijstwafels
  • 60 gram suikervrije notenpasta (hazelnoot, amandel of cashew)
  • 30 gram honing
  • 5 gram cacaopoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de notenpasta, de honing, het cacaopoeder en het kaneelpoeder in een kommetje en roer goed door, totdat er een pasta ontstaat.
  3. Verkruimel de rijstwafels en doe deze samen met de havermout in een kom.
  4. Schep de pasta in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  5. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  6. Bak de granola circa 15 minuten en schep halverwege een keertje om.
  7. Laat de gezonde granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

Voedingswaarden per portie van 20 gram:

Energie: 83 kcal
Eiwitten: 2,6 gram
Koolhydraten: 11 gram
Vetten: 2,9 gram
Vezels: 1,6 gram

4. Granola met pompoen

Deze herfstachtige granola is lichtzoet en smaakt naar speculaas door het gebruik van koek- en speculaaskruiden. Deze kruiden zijn het hele jaar door te koop in de meeste supermarkten. Hou jij van speculaas? Dan is het maken van deze gezonde granola iets voor jou!

💡 Dit recept is rijk aan vitamine E, ijzer en zink.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 150 gram pompoenblokjes
  • 60 gram ongezouten pecannoten
  • 40 gram pompoenpitten
  • 40 gram honing
  • 20 gram gesmolten kokosolie
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook de pompoenblokjes circa 10 minuten in een pan met kokend water en giet af.
  3. Hak ondertussen de pecannoten grof en doe deze samen met de havermout in een kom.
  4. Doe de pompoenblokjes, de honing, de koek- en speculaaskruiden, de kokosolie en het zout in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde massa. Heb je geen blender of keukenmachine? Pureer de ingrediënten dan met een staafmixer.
  5. Schep het pompoenmengsel in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door, zodat er een plakkerig mengsel ontstaat. Is het mengsel te nat? Voeg dan wat extra havermout toe.
  6. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  7. Bak de gezonde granola circa 15 minuten en schep halverwege een keertje om.
  8. Laat de granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

Voedingswaarden per portie van 20 gram:

Energie: 69 kcal
Eiwitten: 1,7 gram
Koolhydraten: 6,5 gram
Vetten: 3,8 gram
Vezels: 1 gram

5. Quinoa granola met moerbeien

Deze granola is knapperiger dan de meeste granola’s door de toevoeging van quinoa. Als je deze gezonde granola gaat maken, zorg er dan voor dat je de granola in een goed sluitende pot bewaart, zodat de crunch niet verloren gaat.

💡 Dit recept is rijk aan vitamine B2.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 150 gram quinoa (ongekookt)
  • 100 gram havermout
  • 50 gram ongezouten cashewnoten
  • 30 gram gebroken lijnzaad
  • 40 gram moerbeien
  • 30 gram honing
  • 30 gram kokosolie
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Snuf zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de cashewnoten grof.
  3. Doe de cashewnoten, de quinoa, de havermout, het lijnzaad, het kaneelpoeder en het zout in een kom.
  4. Doe de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  5. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  6. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  7. Bak de gezonde granola circa 15 minuten en schep halverwege een keertje om.
  8. Laat de granola volledig afkoelen.
  9. Voeg de moerbeien aan de granola toe en hussel door elkaar.

Voedingswaarden per portie van 20 gram:

Energie: 84 kcal
Eiwitten: 2,4 gram
Koolhydraten: 9,6 gram
Vetten: 3,7 gram
Vezels: 1,6 gram

6. Smoothieplan granola

Dit gezonde granolarecept is van Lisette, die het Smoothieplan volgde. Ze maakte een groene smoothie met één van de recepten uit het Smoothieplan en decoreerde deze met granola.

Ze stuurde ons een foto toe en we vonden het er zo lekker uitzien dat we haar om het recept hebben gevraagd. We hebben de agavesiroop uit Lisette’s recept vervangen door honing en zijn zo op het onderstaande recept gekomen om gezonde granola te maken.

💡 Dit recept is rijk aan goede vetten.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 50 gram gehakte walnoten
  • 75 gram gehakte noten naar keuze
  • 1 geprakte banaan (100 gram)
  • 15 gram suikervrije pindakaas
  • 20 gram honing
  • 20 gram gesmolten kokosolie
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed een bakplaat of rooster met bakpapier.
  3. Mix alle ingrediënten door elkaar tot het kruimelige klontjes zijn.
  4. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  5. Bak de granola circa 15 minuten en schep halverwege een keertje om.
  6. Laat de granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

Voedingswaarden per portie van 20 gram:

Energie: 88 kcal
Eiwitten: 2,5 gram
Koolhydraten: 7,6 gram
Vetten: 5,1 gram
Vezels: 1 gram

7. Snelle granola uit de pan

Deze gezonde granola is makkelijk om te maken en is in een mum van tijd klaar. Dat komt doordat je deze granola niet in de oven bakt, maar in een koekenpan. Handig voor op een drukke ochtend!

💡 Dit recept is rijk aan magnesium en vitamine E.

Ingrediënten (voor 1 portie):

  • 15 gram havermout
  • 10 gram ongezouten amandelen
  • 5 gram kokosrasp
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 1 tl honing
  • 1 tl kokosolie
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Hak de amandelen grof.
  2. Verhit de kokosolie in een koekenpan en voeg de havermout en de amandelen toe. Bak al roerend circa 3 minuten op laag vuur.
  3. Voeg de kokosrasp, het kaneelpoeder, de honing en het zout toe.
  4. Bak de gezonde granola al roerend enkele minuten, totdat deze goudbruin en knapperig is.

Voedingswaarden per portie:

Energie: 214 kcal
Eiwitten: 4,4 gram
Koolhydraten: 14,3 gram
Vetten: 14,9 gram
Vezels: 2,7 gram

8. Pindakaas granola

Hou jij van pindakaas? Dan is dit de gezonde granola die je wilt maken! Deze granola heeft een echte pindakaassmaak en bevat gehakte pinda’s voor een lekkere crunch.

💡 Dit recept is rijk aan mangaan en vitamine B3.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 4 rijstwafels
  • 50 gram suikervrije pindakaas
  • 30 gram ongezouten pinda’s
  • 30 gram honing
  • 20 gram kokosolie
  • Snuf zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verkruimel de rijstwafels en hak de pinda’s grof. Doe in een kom.
  3. Voeg de havermout en het zout toe.
  4. Doe de pindakaas, de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  5. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  6. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  7. Bak de granola circa 15 minuten en schep halverwege een keertje om.
  8. Laat de gezonde granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

Voedingswaarden per portie van 20 gram:

Energie: 90 kcal
Eiwitten: 2,7 gram
Koolhydraten: 9,9 gram
Vetten: 4,2 gram
Vezels: 1,2 gram

9. Boekweit granola

Deze granola is knapperiger dan de meeste granola’s door het gebruik van boekweit. Boekweit is gewoon te koop in de supermarkt, dus er is geen reden om deze gezonde granola niet te maken!

💡 Dit recept bevat antioxidanten en is rijk aan vitamine B.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 150 gram boekweit (ongekookt)
  • 100 gram havermout
  • 50 gram hazelnoten
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 30 gram honing
  • 30 gram kokosolie
  • 1 tl kaneelpoeder of cacaopoeder
  • Snuf zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de hazelnoten grof en doe deze samen met de boekweit, de havermout, de zonnebloempitten, het kaneelpoeder en het zout in een kom.
  3. Doe de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  4. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  5. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  6. Bak de granola circa 15 minuten en schep halverwege een keertje om.
  7. Laat de granola volledig afkoelen voor je deze serveert.

Voedingswaarden per portie van 20 gram:

Energie: 91 kcal
Eiwitten: 2,3 gram
Koolhydraten: 10,1 gram
Vetten: 4,5 gram
Vezels: 1 gram

10. Superchoco granola

Als je een echte chocoholic bent, wil je deze gezonde granola maken. De cacaonibs zorgen ervoor dat je energieker, alerter en meer gefocust bent. Fijn als je wel een energieboost kunt gebruiken! Zorg ervoor dat je de pot granola in een keukenkastje bewaart, want deze granola is verslavend lekker.

💡 Dit recept is rijk aan magnesium en vezels.

Ingrediënten (voor meerdere porties):

  • 200 gram havermout
  • 50 gram ongezouten amandelen
  • 30 gram gebroken lijnzaad
  • 50 gram rauwe cacaonibs
  • 30 gram honing
  • 30 gram kokosolie
  • 1-2 el cacaopoeder
  • Snuf zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de amandelen grof.
  3. Doe de amandelen, de havermout, het lijnzaad, het cacaopoeder en het zout in een kom.
  4. Doe de honing en de kokosolie in een (steel)pannetje en verwarm kort, totdat het vloeibaar is.
  5. Giet de vloeibare ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer goed door.
  6. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  7. Bak de granola circa 15 minuten en schep halverwege een keertje om.
  8. Laat de granola volledig afkoelen.
  9. Voeg de cacaonibs aan de granola toe en hussel door elkaar.

Voedingswaarden per portie van 20 gram:

Energie: 89 kcal
Eiwitten: 2,4 gram
Koolhydraten: 9,2 gram
Vetten: 4,6 gram
Vezels: 1,8 gram

Hoe je granola gebruikt

Als je een van de bovenstaande granola’s hebt gemaakt, kun je het in een luchtdichte pot en op een donkere plek minstens 1 week bewaren.

Je kunt deze gezonde granola’s op allerlei manieren eten, bijvoorbeeld:

  • Over je bakje kwark of Griekse yoghurt
  • Met ongezoete plantaardige melk
  • Als knapperige topping over je havermoutpap
  • Een handje ‘uit het vuistje’ als tussendoortje
  • Over een schaaltje fruit
  • Als topping op een gezonde muffin

Portiegrootte

Een portie granola is zo’n 20 tot 40 gram.

Wil je gezond gewicht verliezen? Dan adviseren we je om niet meer dan 40 gram per keer te eten. Ook gezonde granola bevat namelijk koolhydraten, waarvan een teveel het afslanken kan belemmeren.

Dat zegt niet dat alle koolhydraten slecht zijn. De 10 gezonde granola recepten uit dit artikel bevatten gezonde, langzame koolhydraten (en dus geen snelle, ongezonde koolhydraten). Hier kun je meer lezen over het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten.

Wil je meer weten over koolhydraten en gewichtsverlies? Lees dan ons artikel over hoeveel koolhydraten je per dag kunt eten als je wilt afvallen.