8 redenen om meer peterselie aan je dieet toe te voegen
Geschreven door: Terry Schouten
Gezondheidswetenschapper
Peterselie is meer dan alleen een smaakmaker. Het heeft positieve gezondheidseffecten als het met mate wordt gegeten.
Na het lezen van dit artikel begrijp je waarom peterselie een waardevolle toevoeging op je dieet is, en begrijp je waarom peterselie beter niet in grote hoeveelheden kan worden gegeten.
Wat is peterselie
Peterselie (Petroselinum crispum) komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Het behoort tot de familie van schermbloemigen, net als karwij, kervel en anijs.
Al in de oude artsenijboeken wordt met lof geschreven over dit geneeskrachtige, opwekkende kruid. Het wordt gebruikt in de keukens van Europa, Amerika en het Midden-Oosten. Het is bij de meeste grote supermarkten vers of gedroogd te koop, maar je kunt het ook makkelijk zelf kweken.
Platte variant
De bekende krulpeterselie valt op door zijn mooie, decoratieve uiterlijk. Jammer genoeg verdrong deze soort daardoor de platte peterselie, die een sterkere smaak heeft.
Dat was culinair journalist Onno Kleyn een doorn in het oog. Hij zette collega’s en consumenten aan om bij de supermarkt om de platte variant te vragen. Met succes! Tegenwoordig vinden we ook platte peterselie in de supermarkt.
Drie soorten peterselie
Krulpeterselie
De Petroselinum crispum heeft een sterk gekruld blad dat voornamelijk als garnering wordt gebruikt.
Bladpeterselie
De Petroselinum crispum var. neapolitanum, ook wel bekend als de platte peterselie, heeft een intensere smaak en wordt veelal in gerechten gebruikt.
Wortelpeterselie
De Petroselinum crispum var. tuberosum is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar. Zoals de naam al aangeeft, is de wortel eetbaar. De smaak doet een beetje denken aan knolselderij.
Voedingswaarde van peterselie
100 gram rauwe peterselie:
Energie: 34 kcal
Koolhydraten: 1,5 g
Vetten: 0,2 g
Eiwitten: 4,4 g
Vezels: 4,5 g
Mineralen
Calcium: 138 mg
IJzer: 6,2 mg
Magnesium: 50 mg
Fosfor: 58 mg
Kalium: 554 mg
Sodium: 56 mg
Zink: 1,07 mg
Vitamines
C: 133 mg
B1: 0,086 mg
B2: 0,098 mg
B3: 1,313 mg
B6: 0,090
E: 0,75 mg
Foliumzuur: 152 μg
A: 900 μg
K: 1640 μg
De gezondheidsvoordelen van peterselie
Als je weet hoe gezond peterselie is, snap je waarom het in de middeleeuwen al als groente werd verbouwd. Peterselie bevat veel kostbare vitamines en mineralen.
Er zijn een aantal redenen om peterselie aan je gerechten toe te voegen. Peterselie bevat vitamine C, ijzer en etherische oliën zoals apiol en ethanol. Verder zit er veel chlorolfyl in de blaadjes. Dit is een stof die een sterke antibacteriële werking heeft.
Lees verder om erachter te komen welke 8 voordelen peterselie jou biedt.
1. Peterselie heeft ontstekingsremmende eigenschappen
Peterselie bevat etherische oliën, met name apiol. Deze stof draagt wezenlijk bij aan het remmen van ontstekingsprocessen. Ken je het gevoel dat je denkt dat je verhoging hebt, maar de thermometer toch geen verhoging aangeeft? Vaak heb je dan te maken met hele lichte ontstekingen in je lichaam.
Regelmatig peterselie eten kan helpen om die ontstekingen tegen te gaan [1].
2. Peterselie bevat folaat
In peterselie zit folaat: een gemakkelijker opneembare variant van foliumzuur, ook wel aangeduid als vitamine B11. Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk dat je over voldoende folaat beschikt.
Folaat is belangrijk voor een goede vorming van nieuw DNA. Dat is weer nodig voor de vorming van nieuwe cellen. Een tekort aan folaat doet de kans op een foetus met een open ruggetje toenemen.
Daarbij komt dat het vele malen gezonder is om te kiezen voor plantaardig voedsel in plaats van chemische supplementen [2].
3. Peterselie werkt vochtafdrijvend
Er kunnen allerlei redenen zijn dat je lichaam vocht vasthoudt. Denk hierbij aan spierbelasting door het sporten of een aankomende menstruatie. Als je tijdens je dieet vocht vasthoudt, werkt dat niet bemoedigend.
Het nuttigen van verse peterselie helpt om het teveel aan vocht kwijt te raken. De afvalstoffen worden beter afgevoerd en je merkt dat je meer zin krijgt om water te drinken [3].
4. Peterselie ondersteunt de spijsvertering
Als je spijsvertering niet optimaal is, door bijvoorbeeld een voornamelijk zittend bestaan, ondersteunt peterselie het spijsverteringsproces. Uit onderzoek op proefdieren blijkt dat peterselie een te hoge maagzuurproductie afremt en de kans op maagzweren doet afnemen [4].
5. Peterselie zorgt voor een schone, frisse adem
Ondanks een goede mondhygiëne kun je last hebben van een slechte adem. Probeer eens of het eten van peterselie je helpt om een frissere adem te krijgen. Peterselie bevat nogal wat chlorofyl; een stof met een antibacteriële werking. Deze stof gaat de verkeerde bacteriën in je mond te lijf.
6. Peterselie heeft een hoog vitamine C-gehalte
Verse peterselie bevat veel vitamine C, ook wel aangeduid als ascorbinezuur. Deze vitamine is een sterke antioxidant. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand, bij de vorming van bindweefsel en, niet te vergeten, bij de opname van ijzer.
Zorg ervoor dat je verse peterselie gebruikt, want bij het drogen van peterselie gaat veel vitamine C verloren. Je kunt verse peterselie afknippen, wassen en in folie wikkelen. Leg het direct in de vriezer, zo beschik je in de wintermaanden ook over ‘verse’ peterselie.
7. Peterselie werkt als haarversteviger
Wist je dat je een aftreksel van peterselie kunt gebruiken als haarversteviger? Koop (of pluk) een bosje peterselie, giet er kokend water op en laat het een nachtje staan. Spoel je haar na het wassen met deze natuurlijke lotion.
8. Peterselie onderdrukt een overspannen immuunsysteem
Veel mensen hebben last van allergieën, auto-immuunziekten en chronische ontstekingsziekten. Bij dit soort aandoeningen is er sprake van een te heftig werkend immuunsysteem.
Wetenschappers onderzochten de invloed van peterselie op overactieve macrofagen. Macrofagen zijn cellen die lichaamsvreemde deeltjes omsluiten en afbreken. Peterselie bleek de activiteit van deze ‘opruimers’ af te remmen. Verder onderzoek moet nog uitwijzen hoe en bij welke ziekten peterselie toegepast kan worden [5].
Mogelijke bijwerkingen van peterselie
Als je zwanger bent is het af te raden om grote hoeveelheden peterselie te eten. Het kan namelijk de weeën opwekken. Vrouwen die in verwachting zijn moeten altijd voorzichtig zijn met wat ze eten. Luister boven alles naar je lichaam. Als je ineens een sterke afkeur hebt van een bepaalde voedingsstof, laat deze dan staan.
Pas op voor ‘wilde’ peterselie In ons land groeit er in bossen, op akkers en op vuilstortplaatsen Aethusa cynapium, ook wel hondspeterselie genoemd. Qua uiterlijk lijkt het plantje op bladpeterselie, maar dat is het niet. Deze plant is heel giftig. Laten staan dus!
Hoe eet je peterselie?
Peterselie kun je vers, gedroogd of bevroren bewaren. Krulpeterselie gebruik je vooral door koude gerechten en als garnering. Platte peterselie is steviger van structuur en wordt meestal verwerkt door warme gerechten.
Je kunt peterselie gebruiken om je soepen een finishing touch te geven, als toevoeging in de kruidenboter, door de mayonaise en als smoothie. Kortom, genoeg mogelijkheden om mee te experimenteren.
Neem eens een half bosje fijngesneden peterselie, een in stukjes gesneden avocado, een paar fijngesneden honingtomaatjes en wat knoflook, peper en zeezout. Pureer met een staafmixer of gebruik de blender, en smullen maar!
Conclusie
Peterselie is een supergezonde smaakmaker met waardevolle vitamines, mineralen en antioxidanten. Je kunt het dagelijks gebruiken om je afweersysteem in balans te houden, je spijsvertering te bevorderen en je vochthuishouding te reguleren.
[1] Blázovics, A., Fejes, S., Kéry, A., Lemberkovics, E., Lugasi, A., Petri, G., Szöke, E. (1998). [Investigation of the in vitro antioxidant effect of Petroselinum crispum (Mill.) Nym. ex A. W. Hill]. Geraadpleegd op 18 juli 2016, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9703701
[2] Bresnahan, M., Haugen, M., Hirtz, D., Hornig, M., Lie, K.K., Lipkin, W.I., … Susser, E. (1998). Association Between Maternal Use of Folic Acid Supplements and Risk of Autism Spectrum Disorders in Children. Geraadpleegd op 16 juli 2016, van https://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1570279
[3] Kreydiyyeh, S.I., Usta, J. (2002). Diuretic effect and mechanism of action of parsley. Geraadpleegd op 18 juli 2016, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841
[4] Al-Howiriny, T., Al-Sohaibani, M., El-Tahir, K., Rafatullah, S. (2003). Prevention of experimentally-induced gastric ulcers in rats by an ethanolic extract of “Parsley” Petroselinum crispum. Geraadpleegd op 18 juli 2016, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841
[5] Bagheri, K., Daneshmandi, S., Karimi, M.H., Soleimani, N., Yousofi, A. (2012). Immunomodulatory effect of Parsley (Petroselinum crispum) essential oil on immune cells: mitogen-activated splenocytes and peritoneal macrophages. Geraadpleegd op 19 juli 2016, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21854170
Wat vind je van dit artikel?
Wat kunnen wij verbeteren?
Deel dit artikel:
Afvallen met de boodschappenlijst
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:
De Afslank Boodschappenlijst
Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!
Geen SPAM of verplichtingen
Deel dit artikel
Disclaimer:
Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Hallo :), allemaal.
Ik neem vaak cracker’s met sesamzaad- en smeer daar een dikke laag rundvlees of huzaren salade erop, (die ik goedkoop koop, altijd in een grote plastic bak, bij elke supermarkt ), en knip dan een handje Bieslook, of een handje Peterselie , die ik dan wat dubbelvouw in mijn hand, in stukjes, op mijn cracker’s- en dat vind ik heerlijk.
Met een kopje Thee, erbij.
Bieslook en Peterselie, schijnen heel gezond te zijn.
En de potjes, heb ik op het Balcon staan.
Eet gezond en smakelijk.
En een klein soepje, erbij is ook lekker.
Groeten Ferdinand.
Deel dit artikel: