Wil dit graag gaan maken. Wat zou de vegetarische optie zijn ter vervanging van het gehakt … en bij voorkeur geen vegetarisch gehakt.
Gezonde chili con carne recept
Chili con carne moeilijk om te maken? Zeker niet! Met dit makkelijke recept zet je zonder al te veel moeite een heerlijke en gezonde chili con carne op tafel.
Dit gerecht is lekker, gezond en erg vullend. Dat komt door de grote hoeveelheid eiwitten die het recept bevat. Fijn bij stevige trek!
Maak je dit gerecht voor twee of meer personen? Vergroot dan de hoeveelheden.
Als jouw partner, familielid of vriend(in) wel graag een grotere portie koolhydraten eet, vervang de bloemkoolrijst voor hem of haar dan door zilvervliesrijst.
Voedingswaarden van dit recept
- 611 kcal
- Eiwitten: 44 gram
- Koolhydraten: 34 gram
- Vetten: 30 gram
- Vezels: 16 gram
Ingrediënten (voor 1 persoon)
- 150 gram mager rundergehakt
- 200 gram bloemkool (of kant-en-klare bloemkoolrijst)
- 150 gram tomatenblokjes (incl. sap)
- 15 gram tomatenpuree
- 1 kleine ui (50 gram)
- 1 teentje knoflook
- ½ rode paprika
- 75 gram kidneybonen (voorgekookt)
- 20 gram maïs (voorgekookt)
- Paprikapoeder
- Chilipoeder
- Kokosolie
- Zeezout en zwarte peper
- Optioneel: verse rode peper, verse koriander
Bereidingswijze
- Snijd de bloemkool in roosjes en maal fijn met behulp van een keukenmachine, blender of rasp (zodat het de structuur van rijst krijgt).
- Snijd de paprika in stukjes, snipper de ui en pers de knoflook.
- Verhit een eetlepel kokosolie in een hapjespan of grote koekenpan en fruit de ui aan.
- Optioneel: hak (een deel van) de rode peper fijn en voeg aan de pan toe.
- Voeg het gehakt, de knoflook en een snufje paprikapoeder, chilipoeder, zeezout en zwarte peper toe en bak het gehakt rul.
- Voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de paprika toe en roer goed door.
- Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Dikt het gerecht (te) erg in? Voeg dan een scheutje water toe.
- Laat ondertussen de kidneybonen en de maïs uitlekken in een vergiet of zeef.
- Voeg de kidneybonen en de maïs aan de pan toe en roer door.
- Verwarm het geheel nog circa 2 minuten.
- Kook of stoom ondertussen de bloemkoolrijst circa 2 minuten, totdat deze (beet)gaar is.
- Giet de bloemkoolrijst af en schep in een diep bord.
- Schep de chili con carne bovenop de bloemkoolrijst.
- Optioneel: hak wat verse koriander fijn en strooi over het geheel.
Vegetarische optie: Vervang het rundergehakt door 160 gram tempeh. Prak de tempeh fijn met een vork of snijd deze in zeer kleine stukjes. Verwerk op dezelfde manier als het rundergehakt.
Tip: Hou je niet van bloemkoolrijst? Je kunt deze ook vervangen door broccolirijst. Dit kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen bij de grotere supermarkten.
Je kunt het rundergehakt vervangen door 160 gram tempeh (in kleine stukjes gesneden). Eet smakelijk alvast 🙂
Heerlijk recept. Echt van genoten. Dit wordt een blijvertje!!
Omdat ik geen verse rode peper in huis had heb ik er wat extra chilipoeder in gedaan.
IJs eten tijdens het afvallen? Het kan! Met dit recept voor frambozen-yoghurtijs kun je…
Dit verkoelende drankje smaakt lekker, is gezond is en bevat weinig calorieën. Simpel en…
Voor dit lekkere ontbijtje heb je maar 4 ingrediënten nodig. Ook is het snel…
Met dit BBQ recept voor kip shaslicks met knoflooksaus en Libanese salade maak je…
Als je op zoek bent naar een lekkere en verfrissende snack, dan is dit…
Deze salade zit boordevol eiwitten, gezonde vetten en vezels. Als je gewicht wilt verliezen…
Deel dit artikel: