✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis

✓ Geleverd binnen één werkdag

Ontdek onze boeken Ontdek PuurFiguur
Wetenschappelijk onderbouwd

Insulineresistentie: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Insuline resistentie kan leiden tot overgewicht, diabetes type 2 en andere gevaarlijke ziekten. In dit artikel lees je de gevaren en symptomen van insuline resistentie, en ontdek je wat je ertegen kunt doen.

Insuline resistentie is een voorstadium van diabetes. Met de juiste aanpak kun je dit vaak genezen (je leest verderop hoe).

Inhoud:

Wat is insuline resistentie?

Als je insuline resistentie hebt, reageren je cellen niet meer goed op het hormoon insuline.

Insuline is een van de belangrijkste hormonen in je lichaam: het reguleert namelijk je bloedsuikerspiegel. Insuline kun je zien als de sleutel die de poortjes van je cellen opent, zodat de suikers uit je bloed je cellen in kunnen.

Als je iets eet, met name iets met veel koolhydraten (zoals suiker), dan zorgt dit voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Je alvleesklier reageert hierop door het hormoon insuline aan te maken. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam de energie kan opnemen, waardoor je bloedsuikerspiegel weer daalt tot normale waardes.

Simpel gezegd: In een gezonde situatie maakt je alvleesklier insuline aan als je koolhydraten hebt gegeten. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel weer naar veilige waardes.

Als je lichaam niet meer goed reageert op insuline, dan heb je insuline resistentie. Je lichaam is dan een beetje ‘doof’ geworden voor insuline. Met andere woorden: je lichaam is resistent geworden voor insuline.

Dit levert de volgende problemen op:

  • Je cellen zitten zonder brandstof
  • Je bloedsuikerspiegel is te hoog
  • Je alvleesklier produceert extra insuline om de boel ‘te forceren’

En dit zorgt voor allerlei vage klachten. Het kan dan ook zijn dat je insulineresistentie niet meteen herkent.

Hieronder lees je de belangrijkste symptomen van insuline resistentie.

Symptomen van insuline resistentie

Insulineresistentie kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Futloosheid
  • Snel moe zijn
  • Veel trek in zoetigheid
  • Veel vet rondom je buik (buikvet)
  • Moeite met afvallen
  • Hevige dorst
  • Veel moeten plassen

Herken je deze symptomen bij jezelf? Dan kan het zijn dat je insuline resistent bent.

Hoe je van insulineresistentie af komt lees je verderop in dit artikel.

Hieronder lees je de oorzaken van het ontstaan van insuline resistentie. Het is belangrijk dat je deze kent, zodat je insuline resistentie kunt voorkomen.

Oorzaken insuline resistentie

Insuline resistentie ontstaat niet plotseling; je ontwikkelt het langzaam. Het heeft meestal te maken met langdurige ongezonde eet- en leefgewoonten.

Oorzaken van insuline resistentie kunnen zijn:

  • Chronische stress
  • Medicatie
  • Andere medische aanleiding
  • Ongezonde levensstijl
  • Weinig beweging
  • Overgewicht
  • Ongezond voedingspatroon met:
    – te veel koolhydraten (met name suiker) of;
    – te weinig vezels [1]
  • Een combinatie van verschillende bovenstaande factoren

De grootste oorzaken van insuline resistentie zijn nog altijd overgewicht, het hebben van veel buikvet en een ongezond voedingspatroon. Met name het eten en/of drinken van te veel snelle koolhydraten leidt tot insuline resistentie.

Snelle koolhydraten vind je in suiker, pasta, brood, rijst, deegwaren, zoete snacks, snoep en ander zoetigheid. Hieronder vind je een lijst met producten die snelle koolhydraten bevatten.

Als je deze producten regelmatig eet, kun je insuline resistent worden.

  • Suiker
  • Snoep
  • Koek
  • Chips
  • IJs
  • Frisdrank
  • Vruchtensap
  • Witbrood
  • Witte rijst
  • Pasta
  • Couscous
  • Wraps
  • Maaltijdmixen
  • Kant-en-klare sauzen

Vermijd deze producten om te voorkomen dat je insulineresistentie ontwikkelt.

Insuline resistentie en afvallen

Hoge insulinewaardes blokkeren de vetverbranding [2]. Hierdoor kom je steeds sneller aan en krijg je die overtollige kilo’s er moeilijker af.

Als je insuline resistentie hebt, kan je bloedsuikerspiegel naar te hoge waardes stijgen. Je lichaam ziet dit als levensgevaarlijke situatie en is genoodzaakt om nog meer insuline aan te maken. Op deze manier ‘forceert’ je lichaam dat je bloedsuikerspiegel weer daalt. En hiervoor betaal een hoge prijs…

Mensen met insuline resistentie hebben daarom vaak last van overgewicht en hardnekkig buikvetwat de kans op diabetes type 2 vergroot.

Insuline resistentie en diabetes

Insuline resistentie is vaak het voorstadium van diabetes (suikerziekte). Mensen met diabetes type 2 zijn namelijk ongevoelig voor insuline. Als je diabetes hebt, moet je medicijnen nemen om ernstige schade aan je lichaam te voorkomen. Diabetes veroorzaakt veel ongemakken en het is lastig om van de medicijnen af te raken.

Maar er zijn nog andere risico’s die je loopt als je insuline resistent bent. Verschillende ziekten zoals kanker [3,4], hartziekten [5], een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol kunnen een gevolg zijn van insuline resistentie.

Het is niet mijn doel om je bang te maken met deze informatie. Ik wil je enkel bewust maken van het serieuze gevaar van insuline resistentie. Het is nooit te laat om te gezond te leven, want gelukkig kun je insuline resistentie genezen.

Insuline resistentie genezen: 10 tips

Het goede nieuws is dat je van insuline resistentie kunt genezen.

Deze 10 tips zorgen er ook voor dat je afvalt en lichaamsvet verbrandt. Pas er zoveel mogelijk toe voor het beste resultaat en raadpleeg altijd je huisarts als je denkt dat je insulineresistentie hebt.

Tip 1: Slaap voldoende

Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je insulinegevoeligheid daalt, wat een aanloop is naar insuline resistentie en diabetes type 2. Een slechte nachtrust schopt bovendien andere hormonen (zoals ghreline en groeihormoon) door de war, waardoor je extra trek krijgt en minder vet verbrandt. Dit kan er weer voor zorgen dat je aankomt, met overgewicht als gevolg.

Zorg daarom dat je iedere nacht 7-9 uur slaapt. Merk je dat je te weinig slaap krijgt? Ga dan eerder naar bed en kijk 1 uur voordat je gaat slapen niet meer naar lichtgevende schermen (zoals de tv, je laptop of je smartphone). Hierdoor val je eerder in slaap en verhoog je de kwaliteit van je slaap.

Tip 2: Zeg ‘nee’ tegen slechte koolhydraten

Suiker, snoep, koek, chips, ijs, gebak, witbrood, witte pasta, couscous, wraps, kant-en-klaarmaaltijden, maaltijdmixen en sauzen: ze zitten vol slechte, snelle koolhydraten die je bloedsuikerspiegel doen pieken. Zorg voor je lichaam en schrap deze producten radicaal uit je eetpatroon.

Gebruik onze gratis boodschappenlijst, die volledig vrij is van slechte koolhydraten. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste voeding.

Tip 3: Eet meer vezels

Vezels zorgen ervoor dat de suikers uit je voeding langzaam in je bloed worden opgenomen. Zo voorkom je een piek in je bloedsuikerspiegel. Groenten, bonen, linzen, havermout, lijnzaad, chiazaad en frambozen zijn producten met veel vezels.

Hier vind je vezelrijke ontbijtrecepten.

Tip 4: Eet noten en vette vis

Noten en vette vis zijn de belangrijkste bronnen van gezonde vetten. Eet één tot twee keer per week een portie vette vis en neem dagelijks een klein handje rauwe, ongezouten noten als snack.

Ben je bang om gezonde vetten te eten? In dit artikel geven wij het wetenschappelijk onderbouwde bewijs dat een koolhydraatarm eetpatroon dat rijk is aan gezonde vetten een gezond en veilig eetpatroon is.

Tip 5: Voeg kaneel toe

Kaneel verhoogt je insulinegevoeligheid. Voeg daarom eens vaker een theelepel kaneel toe aan je havermoutpap, yoghurt of smoothie. Ook pompoensoep en rode kool is lekker met kaneel.

Tip 6: Eet blauwe bessen

Onderzoek wijst uit dat blauwe bessen de kans op insuline resistentie kunnen verkleinen. Mensen die een smoothie met blauwe bessen dronken scoorden betere resultaten wat betreft insulinegevoeligheid dan mensen die een smoothie zonder blauwe bessen dronken [6].

Tip 7: Verminder stress

Als je gestrest bent komt het stresshormoon cortisol vrij, dat de opgeslagen suikers in je bloed vrijlaat. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel, zelfs zonder dat je iets eet. Je verlaagt de hoeveelheid cortisol in je bloed door stress zo veel mogelijk uit de weg te gaan.

In dit artikel lees je 5 tips om stress te verminderen. Eén daarvan is meer bewegen.

Tip 8: Kom van die bank af

Beweging maakt je lichaam gevoeliger voor insuline en voorkomt dat de suikers uit je voeding worden omgezet in vetweefsel. Sporten mag, maar is niet verplicht. Fietsen, wandelen, yoga en iedere andere vorm van beweging is al goed.

Tip 9: Verbrand buikvet

Met name een teveel aan buikvet zorgt ervoor dat je lichaam ongevoelig wordt voor insuline. In ons artikel over buikvet lees je wat je kunt doen om zowel onderhuids vet als orgaanvet in de buikstreek te verbranden.

Tip 10: Begin met koolhydraatarm eten

Een koolhydraatarm eetpatroon is een goede manier om insuline resistentie terug te draaien. In dit artikel vind je uitleg, onderbouwing, tips en een heerlijk koolhydraatarm weekmenu.

3 Dagmenu’s tegen insuline resistentie

Het beste moment om insuline resistentie te voorkomen en tegen te gaan is nu. Daarom hebben we drie dagmenu’s voor je samengesteld die speciaal gemaakt zijn om insuline resistentie te voorkomen of te genezen.

De gerechten uit deze dagmenu’s zijn koolhydraatarm, voorkomen een piek in je bloedsuikerspiegel en helpen je om af te vallen.

Dagmenu 1

Ontbijt: Havermoutpap met walnoten, kaneel en blauwe bessen
Lunch:
Omeletwrap met hüttenkäse, gerookte zalm en rucola
Diner:
Gestoomde groenten met gebakken kip en ongezouten cashewnoten

Dagmenu 2

Ontbijt: Kwark met lijnzaad, frambozen en kaneel
Lunch:
Rijstwafels met avocado, een gekookt ei en een snufje kurkuma
Diner: Tomatenstoof met sardines, zwarte bonen en aubergine

Dagmenu 3

Ontbijt: Omelet van twee eieren, verse spinazie en cherrytomaten
Lunch:
Pompoensoep met kokosmelk en kaneel
Diner: Bietensalade met zoute haring en linzen

In ons snack artikel vind je een lijst met 77 gezonde tussendoortjes.

Wil je een compleet overzicht van alles wat je kunt eten? Meld je dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de boodschappenlijst met daarop meer dan 250 gezonde producten direct in je inbox.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

  • De Afslank Boodschappenlijst
  • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
  • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (2) Verberg reacties Toon alle reacties
roswhita
27 januari 2019
Reageren

hai…hoe doe je dit eigenlijk als je vegetarier bent ,zoals ik?…wil de kilo,s van een prednison kuur weer kwijt ..tips…graag!!!

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
  • Direct afvallen zonder hongergevoel
  • Sporten is niet verplicht
  • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen