✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

Wetenschappelijk onderbouwd

Glucomannan (konjac): wat is het en helpt het bij afvallen?

Glucomannan is de laatste jaren steeds populairder aan het worden als middel om af te vallen. Je kunt het gebruiken als supplement en het is te koop in de vorm van caloriearme pasta, ook wel zero pasta, konjac pasta of slim pasta genoemd.

Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

In dit artikel lees je wat glucomannan is, of het daadwerkelijk helpt bij het afvallen en of glucomannan gezond is.

Inhoud:

Wat is glucomannan?

Glucomannan is een natuurlijke voedingsvezel die in water oplosbaar is. De vezel komt uit de wortels van de Aziatische konjac plant, ook wel ‘olifantenyam’ genoemd.

Glucomannan wordt al jaren gebruikt als supplement en als voedingsmiddel. Bijvoorbeeld als meel of in de vorm van konjac pasta of konjac rijst, wat je wellicht kent als ‘zero pasta’ en ‘zero rice’.

Je kunt glucomannan kopen via internet, bij natuurdrogisten en in sommige grote supermarkten.

Glucomannan en afvallen: de connectie

Glucomannan heeft de eigenschap dat het enorm veel water opneemt: het kan tot wel 50 keer zijn eigen gewicht aan water absorberen. Wanneer je een glucomannan supplement in een glas water doet, verandert de gehele substantie in een soort gel.

Door het opzwellen wordt glucomannan vaak gebruikt om de eetlust te remmen. Het zal na inname namelijk opzwellen in je maag en darmen, waardoor je een vol gevoel krijgt. Het gevolg: je eetlust neemt af en je zult minder calorieën eten, wat het afvallen makkelijker maakt.

Samenvatting: Glucomannan is een voedingsvezel die enorm veel water opneemt. Het geeft je een vol gevoel, waardoor glucomannan afvallen vergemakkelijkt.

Voedingswaarde glucomannan

De pasta en rijst die gemaakt zijn van glucomannan zijn glutenvrij en bevatten veel vezels, geen koolhydraten en weinig calorieën. Een portie zero pasta is 100-200 gram.

De voedingswaarde van zero pasta / konjak pasta (per 100 gram) [1]:

 • Energie: 9 kcal (calorieën)
 • Eiwitten: 0,2 gram
 • Koolhydraten: 0 gram
 • Vetten: 0 gram
 • Vezels: 4,4 gram
 • Waarvan glucomannan: 3,2 gram

De voedingswaarde van zero rijst / konjak rijst (per 100 gram) [1]:

 • Energie: 7 kcal (calorieën)
 • Eiwitten: 0 gram
 • Koolhydraten: 0 gram
 • Vetten: 0 gram
 • Vezels: 3,5 gram
 • Waarvan glucomannan: 3,2 gram

De 5 voordelen van glucomannan

Glucomannan kan dankzij zijn eetlustremmende eigenschap een goede hulp zijn bij het afvallen. Maar dat is niet het enige voordeel van glucomannan. Het heeft mogelijk ook positieve effecten op je gezondheid.

Hieronder lees je de 5 belangrijkste voordelen van glucomannan.

1. Helpt bij afvallen

Glucomannan bevat weinig calorieën, geen koolhydraten en veel vezels, wat helpt bij het afvallen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder calorieën eten en daarnaast glucomannan supplementen slikken, in 8 weken tijd gemiddeld zo’n 1,5 kilo meer verliezen dan mensen die alleen minder calorieën eten [2-4].

De vezels van de konjakwortel vertragen het legen van je maag [5], waardoor je langer een vol gevoel hebt en minder zult eten op een dag. Dit geldt voor zowel de supplementen als voeding gemaakt van glucomannan – zoals zero pasta.

2. Kan mogelijk het risico op diabetes verlagen

Doordat glucomannan het legen van je maag vertraagt, wordt suiker ook minder snel in je bloed opgenomen. Zo aten deelnemers tijdens een onderzoek 65 dagen lang voeding met glucomannan. De resultaten waren positief: ze kregen minder bloedsuikerschommelingen en verlaagden daarmee het risico op diabetes type 2 [3,7].

3. Houdt je darmen gezond

Glucomannan is natuurlijke prebiotica: voeding voor je darmen. De vezels voeden de goede bacteriën in je darmen. Ze houden je darmen gezond en zijn gekoppeld aan allerlei voordelen, zoals een verminderde kans op gewichtstoename en een verbeterd immuunsysteem [8-10].

4. Kan mogelijk de kans op hart- en vaatziekten verkleinen

De vezels in glucomannan nemen veel vocht op in je darmen en binden tegelijkertijd ook wat cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen.

Het binden zorgt ervoor dat er minder van het slechte LDL-cholesterol in je bloed terechtkomt en doet je totale cholesterolgehalte dalen. Dit is gunstig voor je lijf, want een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten [3].

5. Helpt tegen verstopping

Meerdere studies wijzen uit dat glucomannan goed helpt tegen verstopping [11,12]. Al na een maand verbetert glucomannan de stoelgang met 30% [13]. Bij dagelijkse inname van 1 gram glucomannan supplementen kregen deelnemers minder last van buikpijn en hun stoelgang werd veel soepeler [14].

Het effect van glucomannan supplementen kan verschillen van voeding met glucomannan. Wel is zero pasta (of zero carb noedels) een eenvoudige manier om meer glucomannan, en dus meer vezels, aan je eetpatroon toe te voegen.

Samenvatting: Glucomannan helpt je met afvallen, houdt je darmen gezond en kan de kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten verkleinen.

Hoe wordt glucomannan gebruikt?

Glucomannan is verkrijgbaar als supplement en als voeding. Beide vormen vragen om een andere aanpak, die we hieronder uitleggen.

Supplementen

Glucomannan supplementen zijn verkrijgbaar in capsulevorm en als poeder.

Gebruik je glucomannan capsules, dan wordt geadviseerd om 15 minuten tot 1 uur voor de maaltijd 1-2 capsules (circa 1 gram) in te nemen met voldoende water. Als je glucomannan poeder gebruikt, mix dan 1 theelepel poeder (1-2 gram) met minimaal 250 water en drink het voor de maaltijd.

💡 Slik je medicatie? Neem dan altijd contact op met je arts voordat je met het gebruik van het supplement begint. Neem je medicatie minimaal 4 uur voor of na de inname van het glucomannan supplement in.

Voeding

Glucomannan in de vorm van voeding is verkrijgbaar als meel en als caloriearme rijst (zero rijst) of caloriearme pasta (zero spaghetti of zero noedels). Het meel kun je gebruiken als verdikkingsmiddel voor soepen en sauzen, de caloriearme pasta en rijst hoef je enkel goed af te spoelen en vervolgens te verwarmen.

Pasta en rijst gemaakt van glucomannan zijn erg laag in calorieën en koolhydraten, en kunnen daardoor helpen bij het verliezen van overtollige kilo’s. Gebruik deze koolhydraatarme pasta of rijst dan als vervanging voor ‘gewone’ pasta of rijst en maak er een gezonde, volwaardige maaltijd van door er voedzame ingrediënten aan toe te voegen:

 • Groente (vitamines en mineralen)
 • Vlees, vis, ei of tempeh (eiwitten)
 • Noten, zaden, pitten of avocado (gezonde vetten)

Door het toevoegen van bovenstaande ingrediënten krijg je voldoende voedingsstoffen binnen en blijf je lang verzadigd. Je zult nog meer kilo’s verliezen wanneer je glucomannan combineert met een koolhydraatarm dieet.

Belangrijke waarschuwing

Het is erg belangrijk dat je altijd voldoende water drinkt bij je glucomannan supplement of zero pasta (1-2 glazen), omdat producten met glucomannan kunnen opzwellen voordat ze je maag bereiken met mogelijk verstikkingsgevaar tot gevolg.

Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je met glucomannan begint als je diabetes type 2 hebt, slikproblemen hebt of medicatie gebruikt.

Samenvatting: Drink altijd voldoende water bij het gebruik van glucomannan. Gebruik je medicatie, heb je diabetes type 2 of heb je slikproblemen, raadpleeg dan voor gebruik je arts.

Conclusie

Glucomannan is een natuurlijke voedingsvezel die wordt verkocht als supplement en als voeding in de vorm van pasta, rijst of meel. De voedingsvezel neemt veel vocht op en neemt hierdoor meer ruimte in je maag in, waardoor je sneller vol zit en minder zult eten gedurende de dag – wat je helpt met afvallen.

Het gebruik van glucomannan draagt niet alleen bij aan gewichtsverlies, maar verkleint ook de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Bovendien houdt glucomannan je darmen en stoelgang gezond.

In de keuken wordt glucomannan gebruikt als bindmiddel (konjacmeel) of gegeten als pasta en rijst (zero carb pasta en zero carb rijst). Deze glucomannan voedingsmiddelen zijn laag in calorieën en koolhydraten, en passen dus goed in een koolhydraatarm voedingspatroon.

Al trek gekregen? We hebben een aantal recepten voor je verzameld waar je de koolhydraatarme pasta of rijst aan kunt toevoegen, of waarbij je de groentepasta of groenterijst deels kunt vervangen door koolhydraatarme pasta of rijst:

Als je op zoek bent naar meer lekkere en gezonde (koolhydraatarme) recepten, ga dan naar onze receptpagina.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (11) Verberg reacties Toon alle reacties
Greetje
10 januari 2024
Reageren

Ik gebruik met regelmaat konjakt rijst van action.
Heb gisteren voor het eerst in stampot Hutspot gebruikt inplaats van aardappelen. Smaakte heerlijk.
Dus doe ik het vaker.
Ga het nu ook met stampot rode kool en broccoli/bloemkool en spruitjes proberen.

  Susanne Chrispijn
  15 januari 2024
  Reageren

  Bedankt voor het delen van je tip. Leuk! 🙂

Carla van Dorp
8 oktober 2023
Reageren

Ik kwam hier toevallig langs. Ik vind het altijd zo stinken. En er staat nooit op de verpakking hoe je het moet verwerken. Moet je het nog koken/verwarmen, of juist zo kort mogelijk even meewerken? Enig idee? tips welkom, de stank schrikt me af het regelmatig te gebruiken…

  Annemiek van der Krogt
  11 oktober 2023
  Reageren

  Beste Carla,

  Glucomannan in de vorm van voeding is verkrijgbaar als meel, rijst (zero rijst) of pasta (zero spaghetti of zero noedels). Het meel kun je gebruiken als verdikkingsmiddel voor soepen en sauzen, de caloriearme pasta en rijst hoef je enkel goed af te spoelen en vervolgens te verwarmen.

Dirkx Maria
8 augustus 2023
Reageren

Volg al een gezond voedingssysteem, maar hen toch nog veel bijgeleerd met dit artikel!
Dankjewel

  Susanne Chrispijn
  8 augustus 2023
  Reageren

  Graag gedaan. 🙂
  Mocht je vragen hebben, dan kun je ons ook altijd een mailtje sturen.

Sara
14 november 2022
Reageren

Ik heb dit al geregeld gegeten. Als ik er op ´korte´ tijd, 2-tal keren per week van eet, krijg ik een zware steen in mijn maag. Vreselijke pijnen. Op bepaalde momenten bijna ondraaglijk…. Iemand die dit nog heeft ervaren?

Dewilde Mieke
8 november 2022
Reageren

Welk merk bevelen jullie aan van glucomannan (voedingssupplement) om te gebruiken bij mijn koolhydraatarm voedingspatroon. Jullie boeken gebruik ik ook reeds maar zou toch nog een beetje hulp kunnen gebruiken mat glucomannan.

  Susanne Chrispijn
  11 november 2022
  Reageren

  Het merk Arkopharma kun je overwegen. Deze kun je vinden in de natuurwinkels of online. In de natuurwinkels kunnen de medewerkers je ook vaak wel verder helpen bij andere vragen of mogelijk andere merken die nog beter zijn.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
we geven je 7 tips voor een slanke zomer
Afvallen
Afvallen in de zomer: 7 tips

In dit artikel vind je 7 tips die je helpen om gezond en slank…

in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen