Kan ik de recepten ook printen?
Gezonde wortelcake recept met pecannoten en ricotta-yoghurttopping
Hmmm, gezonde carrotcake! Met dit recept maak je de verantwoorde variant van de klassieke carrotcake (die bomvol suiker zit).
Met dit recept kun je alsnog genieten van wortelcake, maar dan op een gezonde en koolhydraatarme manier.
1 plak gezonde wortelcake vormt een gezond tussendoortje.
Kies je voor deze gezonde carrotcake als lunch? Neem dan 2 plakken en besmeer ze met hüttenkäse, ricotta of Griekse yoghurt.
Voedingswaarden (per plak)
- 187 kcal
- Eiwitten: 7 gram
- Koolhydraten: 14,5 gram
- Vetten: 10,5 gram
- Vezels: 2,5 gram
Ingrediënten voor 1 wortelcake (12 plakken)
- 4 eieren
- 200 gram wortel
- 150 gram suikervrije appelmoes
- 135 gram havermeel (of havermout)
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram Griekse yoghurt (10% vet)
- 75 gram ricotta
- 50 gram ongezouten pecannoten
- 3 el honing
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl koekkruiden
- Optioneel: pure stevia
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Gebruik je havermout in plaats van havermeel? Maal het dan tot havermeel met behulp van een keukenmachine, blender of koffiemolen.
- Rasp de wortel en hak de pecannoten grof.
- Doe het havermeel, het amandelmeel, het bakpoeder, het kaneelpoeder en de koekkruiden in een grote kom en roer door.
- Kluts de eieren in een andere kom, voeg de appelmoes en twee derde van de honing toe en roer door.
- Voeg het eimengsel aan de kom met het meel toe en mix tot een glad beslag.
- Roer de wortel en twee derde van de pecannoten door het beslag.
- Optioneel: voeg pure stevia naar smaak toe om de gezonde wortelcake wat zoeter te maken.
- Stort het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm en schuif de cakevorm in de oven.
- Bak de wortelcake 40 à 50 minuten, totdat deze gaar is. De wortelcake is gaar als je er met een vork of satéprikker in prikt en deze er schoon uit komt. Dek de wortelcake af met aluminiumfolie als deze te donker wordt.
- Schep ondertussen de Griekse yoghurt in een kommetje, voeg de ricotta en de overgebleven honing toe en roer goed door. Zet in de koelkast.
- Haal de cakevorm uit de oven en laat de wortelcake volledig afkoelen.
- Besmeer de wortelcake met het ricotta-yoghurtmengsel en verdeel de overgebleven pecannoten erover.
- Snijd de gezonde carrotcake in 12 gelijke plakken.
Variatietip: Vervang de suikervrije appelmoes door kwark of Griekse yoghurt en/of vervang de pecannoten door ongezouten noten naar keuze.
Zuivelvrije optie: Vervang de Griekse yoghurt en de ricotta door 110 gram suikervrije kokosyoghurt (gemaakt van kokosmelk) of 175 gram suikervrije amandelyoghurt.
Mijn topping blijft heel erg vloeibaar.
Is dat de bedoeling?
Hoeveel pecannoten moeten in het recept?
Kan deze met topping in de vriezer?
Leuk recept om eens uut te testen , dankjewel.
Zoek je inspiratie voor een uitgebreid diner? In dit artikel vind je een compleet…
Stoofperen zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze eten als bijgerecht bij je diner, maar…
Met dit Sinterklaas chai latte recept trakteer je jezelf op een heerlijk warm drankje…
Deze kruidnoten passen prima in een koolhydraatarm dieet en kun je gerust eens nemen…
Koolhydraatarm marsepein, bestaat dat? Jazeker! En je maakt het gemakkelijk zelf met onderstaand recept.
Ben je gek op speculaas? Ga dan aan de slag met dit recept voor…
Deel dit artikel: