Gezonde pompoensoep met appel recept

Pompoen bevat veel caroteen en zit boordevol vitamines en mineralen. Ook zit er veel ijzer in pompoen. Dit haal je normaal gesproken vaak uit dierlijke producten.

Koop je een verse pompoen, bewaar dan ook de zaden! Die kun je erg goed gebruiken in bijvoorbeeld een zelfgemaakte granola of bananenbrood. Daarnaast dragen pompoenpitten bij aan een verlaging van het slechte LDL-cholesterol.

Eet deze heerlijke pompoensoep als lunch of als avondmaaltijd.

Tip: Wil je er een maaltijdsoep van maken, kook dan circa 30-40 gram quinoa en roer deze door een kom soep. Serveer de pompoensoep met een stukje vlees of vis (en eventueel extra gestoomde groenten) en je hebt een perfect uitgebalanceerde, gezonde maaltijd.

Voedingswaarden van dit recept (zonder quinoa en vlees/vis)

Totaal / per kom soep:

Energie: 396 kcal (calorieën) / 198 kcal
Eiwitten: 7 gram / 3,5 gram
Koolhydraten: 58 gram / 29 gram
Vetten: 13 gram / 6,5 gram
Vezels: 10 gram / 5 gram

Ingrediënten voor 2 kommen soep

  • 400 gram pompoen (vers of uit de diepvries)
  • 1 kleine rode ui (80 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene appel (180 gram)
  • 1/2 bouillonblokje*
  • 1/4 rode peper
  • 400 ml water
  • Kokosolie
  • Zwarte peper
  • Optioneel: citroensap

Bereidingswijze

  1. Snijd de pompoen en de appel in blokjes (de schil mag eromheen blijven, maar verwijder de pitten en het klokhuis).
  2. Snipper de ui, pers de knoflook en hak de rode peper fijn.
  3. Verhit een eetlepel kokosolie in een (soep)pan en fruit de ui, de knoflook en de rode peper aan.
  4. Voeg de pompoen, de appel, het halve bouillonblokje, het water en een snufje zwarte peper toe en breng aan de kook.
  5. Kook circa 15 minuten, totdat de pompoen en de appel zacht zijn.
  6. Pureer de soep met een staafmixer, blender of keukenmachine.
  7. Vind je de soep te dik? Voeg dan wat extra water toe.
  8. Optioneel: breng de soep op smaak met een beetje citroensap.

*Kies bij voorkeur voor een bouillonblokje zonder gist of E-nummers.