Gezonde pompoensoep met appel recept

Pompoen bevat veel caroteen en zit boordevol vitamines en mineralen. Ook zit er veel ijzer in pompoen. Dit haal je normaal gesproken vaak uit dierlijke producten.

Koop je een verse pompoen, bewaar dan ook de zaden! Die kun je erg goed gebruiken in bijvoorbeeld een zelfgemaakte granola of bananenbrood. Daarnaast dragen pompoenpitten bij aan een verlaging van het slechte LDL-cholesterol.

Eet deze heerlijke pompoensoep als lunch of als avondmaaltijd.

Tip: Wil je er een maaltijdsoep van maken, kook dan circa 30-40 gram quinoa en roer deze door een kom soep. Serveer de pompoensoep met een stukje vlees of vis (en eventueel extra gestoomde groenten) en je hebt een perfect uitgebalanceerde, gezonde maaltijd.

Voedingswaarde van dit recept (zonder quinoa en vlees/vis):

Totaal / per kom soep:

Energie: 340 kcal (calorieën) / 170 kcal
Koolhydraten: 53,1 gram / 26,5 gram
Vezels: 9 gram / 4,5 gram
Suikers: 34 gram / 17 gram
Eiwitten: 6,3 gram / 3,15 gram
Vetten: 7,6 gram / 3,8 gram

Ingrediënten voor 2 kommen soep:

  • 400 gram flespompoen
  • 1 rode ui (80 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene appel (190 gram)
  • 1 bouillonblokje*
  • Olijf- of kokosolie
  • Zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: ¼ rode peper, citroensap

Bereidingswijze:

  1. Snijd de pompoen en appel in blokjes (de schil mag eromheen blijven, maar verwijder de pitten en het klokhuis).
  2. Los het bouillonblokje op in 500 ml kokend water.
  3. Snipper de ui en hak de knoflook en rode peper fijn.
  4. Verwarm een scheutje olie in een (soep)pan en fruit de ui, knoflook en rode peper aan.
  5. Voeg de pompoen en appel toe en schenk de helft van de hete bouillon erbij.
  6. Laat het geheel ongeveer 15 minuten koken.
  7. Pureer de soep met een staafmixer, blender of keukenmachine.
  8. Vind je de soep te dik, voeg dan wat extra water toe.

*Kies bij voorkeur voor een biologisch bouillonblokje.