✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

Wetenschappelijk onderbouwd

Interview met drs. Eileen van Essen, klinisch pedagoog en integratief therapeut, over het volhouden van een dieet

PuurFiguur heeft drs. Van Essen, afgestudeerd klinisch pedagoog en psycholoog, 10 vragen gesteld over hoe je jezelf motiveert tijdens het afvallen.

Ze deelt zeer waardevolle informatie voor iedereen die frustratie ervaart tijdens het afvallen of bang is om zijn/haar motivatie te verliezen.

Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland kampt met overgewicht. Tegelijkertijd groeit het aantal personen dat steeds bewuster kiest voor goede voeding, een gezonde levensstijl en een ander voedselpatroon.

We verkeren hier in de luxepositie dat kwalitatief goede voeding voor iedereen binnen handbereik is. Maar zaken zoals regelmatig bewegen en een gezonde levensstijl zijn vooral een kwestie van wilskracht en doorzettingsvermogen.

Eileen heeft een psychologiepraktijk in Amsterdam en geeft advies over hoe je een verandering van patronen duurzaam kunt bewerkstelligen.

Eileen van Essen aan het woord

Wat is een klinisch pedagoog?

Een klinisch pedagoog houdt zich bezig met menselijke gedragingen. Klinische pedagogiek en psychologie hebben dan ook behoorlijk veel raakvlakken.

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig met zijn lijf bezig is. Hoe ervaar jij dat?

In deze tijd ligt het accent meer en meer op het uiterlijk. We hebben toegang tot allerlei informatie en social media, dat dit fenomeen versterkt. We denken meer controle over ons lichaam te hebben door meer informatie tot ons te nemen over hoe je moet eten, hoe je eruit moet zien en welke voedingsmiddelen we wel en niet moeten gebruiken.

Zijn we te veel met controle bezig?

Mensen willen controle, maar dat bestaat niet. Een deel van het proces om je patronen te veranderen bestaat er ook uit dat je leert dat controle niet bestaat. De regie nemen over je leven kan wel. Regie gaat veel meer over keuzes maken vanuit je vrije wil. Vergelijk het met een vakantie naar een oord waar normaal gesproken altijd de zon schijnt. En net op het moment dat jij daar bent, regent het de hele week. Dan kun je fanatiek alle weerberichten op het internet afgaan, mopperen op de regen of in een hoekje zitten kniezen, maar je hebt en krijgt geen controle over het weer.

Als je bewust kiest voor hoppa, ik koop ergens een regenjas en paraplu en ga toch wandelen, of ik ga alle musea van die vakantieplek bezoeken, neem je de regie in eigen hand en heb je naar alle waarschijnlijkheid toch een hele leuke vakantie. Zo zijn er altijd dingen die je kunt sturen.

Zijn we te kritisch?

Als je last hebt van zadeltassen kun je ongelofelijk afvallen en sporten, maar die tassen blijven bestaan. Niet alles is maakbaar, accepteer dat gewoon. Regie heeft te maken met creativiteit van je denken. In mijn praktijk zie ik vrouwen die er prachtig uitzien en toch obsessief bezig zijn met het uiterlijk. Er zijn ook vrouwen die best mollig zijn en daar helemaal vrede mee hebben. Dat vraagt een verandering van denken.

Toch willen mensen controle. Slank is niet meer voldoende; het lijf moet perfect zijn. Is dat een goed streven?

Controle is zinloos en heeft vaak het tegenovergestelde effect. Als je die kant op gaat word je juist steeds onzekerder. Hierdoor kun je doorschieten naar een vreetbui. Dan ben je nog verder van huis.

Hoe kun je jezelf goed voorbereiden op een dieet?

Alvorens je begint met een dieet, zorg dat je in een milde fase van zelfacceptatie komt, waarin je jezelf iets gunt. Vanuit die rust en kracht is het veel gemakkelijker je voedselpatroon te veranderen. Als je positief denkt over jezelf verander je in een positieve richting (en als je negatief denkt in een negatieve richting).

Word je bewust waarom je iets eet. Vaak eten mensen om een onaangenaam gevoel te dempen of om zichzelf te troosten. Jezelf troosten heeft heel veel te maken met hoe je naar jezelf kijkt. Ook spelen opvoeding en oude pijnen uit het verleden vaak een rol.

Als je je daar bewust van wordt, heb je een keuze om jezelf op een andere manier te troosten. Je kunt jezelf troosten door jezelf liefdevol toe te spreken, iets aardigs voor jezelf te doen, jezelf rust te gunnen of een mooie kleinigheid met symbolische waarde voor jezelf te kopen.

Wat is een goed moment om te beginnen?

Kijk, het belangrijkste is dat je het echt wilt. Dat je gevoel aangeeft; nu hak ik de knoop door en ga ervoor. Dat is een vrije keuze. Als je begint vanuit de gedachte ‘ik moet’ dan wordt zo’n verandering in je eetpatroon een stuk moeilijker. Als je wilt dan is dat vanuit de gedachte dat je jezelf een slank lichaam gunt, dat jíj dat waard bent.

Wie liefdevol naar zichzelf kijkt, kan zichzelf beter steunen. Dat helpt om je voornemens vol te houden.

En hoe werkt dat in de praktijk?

Stel, je hebt een hele vervelende dag waarin alles tegen zit. Je troost jezelf met eten. Geniet er gewoon van en zeg tegen jezelf ‘morgen gaan we gewoon verder, dan duurt het maar even wat langer, maar er is geen man overboord.’ De ervaring leert dat als er in het denken meer balans is en minder extremiteit, de mensen succesvoller zijn in het veranderen van hun lifestyle. Een keertje zondigen haalt heus niet in één keer al je dieetprestaties onderuit.

Jezelf motiveren door positiviteit?

Als je iedere ochtend in de spiegel kijkt en zegt dat je goed bezig bent en dat je van jezelf houdt, dan motiveert dat absoluut! Ga nooit schelden tegen jezelf, maar geef jezelf complimenten, de hele dag door. Word je eigen beste vriendin. Als jouw beste vriendin met een dieet bezig is ga je haar toch ook niet afkraken? Je zult haar juist bemoedigen!

Waarom houden we zo graag vast aan onze oude voedingspatronen?

Mensen zijn gewoontedieren. We houden graag vast aan datgene waar we mee opgegroeid zijn. Dat is vertrouwd. Ook wil je je eetgewoontes niet loslaten, omdat je vindt dat je die beloning nodig hebt. Je realiseert je niet dat het misschien wel een vervanging is van de liefde en erkenning die je op dat moment ontbeert. Je gewoonten veranderen heeft vooral te maken met de confrontatie met jezelf aankunnen, uit je comfortzone durven te komen.

Website van Eileen: Piptherapie

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (7) Verberg reacties Toon alle reacties
Marianne Broeke
17 oktober 2016
Reageren

Beste Eileen, bedankt voor je bericht. Sluit helemaal aan bij mijn manier van in het leven staan en toch ondersteunt het me ook.
Ik ben heel blij met de manier van eten die Bernard voorstaat.
Ik noem het geen dieet. Mijn lichaam moet er wel aan wennen maar dat heb ik er voor over.
Het is zo gezond zonder te overdrijven. Ik heb het gevoel als ik op deze manier eet en daar bij afval dat het geen jojo effect zal hebben. Bovendien is het geen straf om op deze manier te blijven eten.
Ik ben er erg blij mee.

  Michelle - Team Puur Figuur
  17 oktober 2016
  Reageren

  Hallo Marianne,

  Heel goed om te horen en ga zo door!

  Mvg,
  Michelle

José Janssen
17 oktober 2016
Reageren

Mijn dieet bevalt heel goed. Totaal ben ik ruim 10 kg afgevallen en dat is genoeg. Wel heb ik soms moeit de laatste tijd om het gebakje of zoiets te laten staan. Het is zo verleidelijk. Het verhaal van ellen doet me goed. Ik ga proberen om ook mezelf positief te bekijken. Bedankt voor alle steun mail die ik mag ontvangen.

  Michelle - Team Puur Figuur
  17 oktober 2016
  Reageren

  Hallo José

  Je mag jezelf af en toe echt wel iets lekkers gunnen!
  Probeer af en toe een momentje te pakken en hou jezelf in de gaten dat het bij 1 a 2x per week blijft!
  Dit is veel makkelijker vol te houden en je komt daar echt niet van aan wanneer je het bij de juiste porties houdt!
  Goed gedaan en succes verder!

  Mvg,
  Michelle

Jolanda koopman
17 oktober 2016
Reageren

Ben al hele leven bezig met dieeten maar het beste werkt bij mij als ik iedere week bij iemand moet komen voor te praten hoe het ging enz al is het maar een vriendin die dat met mij wilt doen maar ben nu 51 en ben er helemaal mee gestopt heb nu andere prioriteiten

Joke Kaasjager
17 oktober 2016
Reageren

Goeie morgen.

Ik ben heel blij met puur figuur ik vind het eigenlijk geen dieet, maar een andere eet gewoonte.
Ook ben ik blij met de mails die je steeds weer een oppepper geven, hoewel ik al op mijn streef
gewicht ben vind ik de tips en recepten erg fijn om te krijgen.
Het fijnste aan dit “dieet” is dat mijn suiker nu niet meer schommelt en ik niet steeds dat honger
gevoel heb.

Groetjes een blij figuur.

  Michelle - Team Puur Figuur
  17 oktober 2016
  Reageren

  Hallo Joke,

  Heel fijn om te horen!
  Ga zo door en blijf alert!

  Mvg,
  Michelle

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
we geven je 7 tips voor een slanke zomer
Afvallen
Afvallen in de zomer: 7 tips

In dit artikel vind je 7 tips die je helpen om gezond en slank…

in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen