Pompoen-wortelsoep met kruidige pompoenpitten en fetacrumble

Deze pompoen-wortelsoep is makkelijk te maken, voedzaam en gezond. Daarnaast ga je met dit gerecht verspilling tegen, want je kunt er allerlei restjes groente in verwerken.

Maar dat zijn niet de enige voordelen van deze heerlijke soep!

Je kunt deze pompoen-wortelsoep namelijk ook gemakkelijk voorbereiden en in porties invriezen (of in de koelkast bewaren), zodat je voor een later moment een snelle en gezonde lunch hebt klaarstaan.

Dit recept is voor vier porties. Maak je liever één portie? Deel de ingrediënten dan door vier.

Voedingswaarden (per portie)

Energie: 312 kcal
Eiwitten: 11,5 gram
Koolhydraten: 25 gram
Vetten: 16,5 gram
Vezels: 9,5 gram

Ingrediënten (voor 4 porties)

  • 1 kg pompoenblokjes (vers of uit de diepvries)
  • 500 gram wortel
  • 250 gram bleekselderij
  • 2 rode uien (200 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter water
  • 1 bouillonblokje*
  • 60 gram fetakaas
  • 60 gram pompoenpitten
  • Stukje verse gember (3 cm)
  • Chilipoeder
  • Zeezout en zwarte peper
  • Extra vierge kokosolie

Bereidingswijze

  1. Verwijder de draden van de bleekselderij en snijd de bleekselderij in stukjes.
    Was of schrap de wortels en snijd in stukken.
  2. Snipper de rode uien, pers de knoflook en rasp de gember.
  3. Verhit anderhalve eetlepel kokosolie in een grote pan en fruit de rode uien en de knoflook aan.
  4. Voeg de pompoenblokjes, de wortel, de bleekselderij, de gember, het water en het bouillonblokje aan de pan toe.
  5. Breng het geheel aan de kook en laat 15 à 20 minuten pruttelen, totdat de groenten zacht zijn geworden. Ga ondertussen verder met het recept.
  6. Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan en bak de pompoenpitten al roerend enkele minuten, totdat ze knapperig zijn.
  7. Bestrooi de pompoenpitten met een snufje chilipoeder, zeezout en zwarte peper.
  8. Verkruimel de fetakaas.
  9. Pureer de soep met een staafmixer, blender of keukenmachine en breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Vind je de soep te dik? Voeg dan wat extra water toe.
  10. Schenk een vierde van de soep in een kom en garneer met een vierde van de fetakaas en een vierde van de pompoenpitten.

*Kies voor biologische bouillonblokjes waar geen gist en E-nummers aan zijn toegevoegd.

Variatietip: Hou je niet van pittig? Vervang het chilipoeder dan door paprikapoeder of kurkumapoeder.

Bewaartip: Laat de knapperige pompoenpitten volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdicht bakje bewaart. Zo blijven ze lekker knapperig.

Zuivelvrije optie: Vervang de fetakaas door 110 gram voorgekookte kikkererwten of 150 gram voorgekookte linzen.