Bloemkoolsteak met groene kruidensaus

Wil je een dagje zonder vlees en toch een lekkere ‘steak’ op tafel zetten? Van bloemkool maak je dit verrassend lekkere gerecht dat er ook nog eens mooi uitziet.

Dit vegetarische diner past goed in een koolhydraatarm dieet.

Voedingswaarden van dit recept

Energie: 402 kcal
Eiwitten: 12 gram
Koolhydraten: 20 gram
Vetten: 27,5 gram
Vezels: 12,5 gram

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 1 plak bloemkool (circa 300 gram)
  • ½ komkommer
  • 30 gram olijven
  • 30 gram voorgekookte kikkererwten
  • 20 gram Griekse yoghurt (10% vet)
  • Paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder
  • Zeezout en zwarte peper
  • Extra vierge kokosolie

Voor de groene kruidensaus:

  • 1 teentje knoflook
  • 10 gram verse peterselie
  • 10 gram verse basilicum
  • 10 gram kappertjes
  • 5 gram mosterd
  • 5 gram witte wijnazijn
  • 15 gram extra vierge olijfolie
  • Snufje zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op de grillstand op 220 graden.
  2. Zet de bloemkool rechtop op een snijplank. Snijd de bloemkool doormidden en snijd er vervolgens een plak van ongeveer 5 cm dikte vanaf, zodat je een mooie ‘steak’ hebt van circa 300 gram.
  3. Leg de bloemkoolsteak op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk aan beide kanten met gesmolten kokosolie.
  4. Bestrooi de bloemkoolsteak aan beide kanten met flink wat paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zeezout en zwarte peper.
  5. Schuif de bakplaat in de oven en grill de bloemkoolsteak 15 à 20 minuten, totdat deze naar wens gaar is. Dek de bloemkoolsteak af met aluminiumfolie als de kruidige buitenkant te donker wordt. Ga ondertussen verder met het recept.
  6. Doe de ingrediënten voor de groene kruidensaus in een blender of keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en pureer tot een gladde saus. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om de saus wat meer vloeibaar te maken.
  7. Snijd de halve komkommer in plakjes of blokjes en halveer de olijven. Doe in een kom en voeg de kikkererwten, de Griekse yoghurt en een snufje zeezout en zwarte peper toe. Roer goed door.
  8. Serveer de bloemkoolsteak met de groene kruidensaus en de komkommersalade.

Anti-verspiltip: De overgebleven bloemkool kun je gebruiken om bijvoorbeeld bloemkoolrijst van te maken. Je kunt dit ook gemakkelijk invriezen voor een later moment.

Zuivelvrije optie: Vervang de Griekse yoghurt door ongezoete kokosyoghurt (gemaakt van kokosmelk) of ongezoete amandelyoghurt.