Koolhydraatarme sushibowl met tempeh

Deze variant op de bekende sushibowl is koolhydraatarm en vezelrijk (en lekker!). Dat maakt het een goede maaltijd voor als je wilt afvallen.

Een sushibowl is een heel fijn gerecht om mee te variëren en perfect om restjes mee op te maken. Zo kun je bijvoorbeeld plakjes wortel, cherrytomaten, taugé, paprika, etc. gebruiken om je eigen favoriete sushibowl samen te stellen.

Hou je van gerookte zalm? Dan kun je dat gebruiken als vervanging van de tempeh uit dit recept.

Voedingswaarden van dit recept

Energie: 552 kcal
Eiwitten: 18 gram
Koolhydraten: 18 gram
Vetten: 42 gram
Vezels: 15,5 gram

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 200 gram bloemkoolrijst (of bloemkool)
  • 75 gram tempeh
  • 50 gram geraspte wortel
  • 1 teentje knoflook
  • ½ avocado (90 gram)
  • ¼ komkommer
  • 5 gram sesamzaad
  • 4 gram verse koriander
  • 2 el tamari sojasaus
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl sambal
  • Extra vierge kokosolie
  • Optioneel: 1 norivel

Bereidingswijze

  1. Snijd de tempeh in kleine blokjes en pers de knoflook.
  2. Maak een marinade van de knoflook, de sojasaus, het paprikapoeder, de sambal en een eetlepel gesmolten kokosolie. Gebruik hiervoor een grote kom.
  3. Voeg de tempeh aan de marinade toe en roer goed door. Zet voor minimaal 10 minuten opzij.
  4. Gebruik je bloemkool in plaats van kant-en-klare bloemkoolrijst? Snijd deze dan in stukjes en maal fijn met behulp van een keukenmachine, blender of rasp (zodat het de structuur van rijst krijgt).
  5. ­­Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan en bak de bloemkoolrijst in 3 à 5 minuten gaar. Ga ondertussen verder met het recept.
  6. Snijd het vruchtvlees van de halve avocado in blokjes, snijd de kwart komkommer in plakjes en hak de verse koriander fijn.
  7. Bak de gemarineerde tempeh in een andere koekenpan (zonder extra olie) 5 à 10 minuten.
  8. Schep de bloemkoolrijst in een kom en roer de geraspte wortel erdoor.
  9. Verdeel de avocado, de komkommer en de tempeh erover en garneer met het sesamzaad en de koriander.
  10. Optioneel: knip het norivel in dunne reepjes en strooi over de sushibowl.

Variatietip: Vervang de koriander door verse kruiden naar keuze en/of vervang de gemarineerde tempeh door 100 gram in stukjes gesneden gerookte zalm. Voeg de gerookte zalm en de sojasaus toe bij stap 9.