Italiaans mosselpannetje (+ vegetarisch alternatief)

Met dit recept maak je een heerlijk Italiaans mosselpannetje. Simpel, lekker en snel!

Mosselen zijn erg gezond. Ze zijn rijk aan eiwitten en zijn een bron van de mineralen jodium, ijzer, fosfor en magnesium. Ook bevatten ze vitamine A, B2, B12 en E.

Hou je niet van mosselen? Lees dan ook even verder, want het vegetarische alternatief is ook om je vingers bij af te likken.

Voedingswaarden van dit recept

Energie: 567 kcal
Eiwitten: 51 gram
Koolhydraten: 35 gram
Vetten: 23 gram
Vezels: 9 gram

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 1 kilo mosselen
  • 100 gram champignons
  • 1 paprika
  • 1 tomaat
  • ½ ui (50 gram)
  • ½ bouillonblokje*
  • ¼ citroen
  • 200 ml water
  • 30 gram Griekse yoghurt (10% vet)
  • 4 gram verse basilicum
  • 1 el tomatenpuree
  • ½ tl gedroogde oregano
  • Snuf chilivlokken
  • ½ tl gedroogde tijm
  • ½ tl gedroogde rozemarijn
  • Zeezout en zwarte peper
  • Extra vierge kokosolie

*Kies voor biologische bouillonblokjes waar geen gist en E-nummers aan zijn toegevoegd.

Bereidingswijze

  1. Snijd de champignons, de paprika en de tomaat in stukjes. Snipper de halve ui en hak de verse basilicum fijn.
  2. Verhit een eetlepel kokosolie in een mosselpan of grote soeppan en fruit de ui aan.
  3. Voeg de champignons, de paprika, de tomaat, de tomatenpuree, de gedroogde oregano, de gedroogde tijm, de gedroogde rozemarijn, de chilivlokken en een snuf zeezout en zwarte peper toe bak enkele minuten mee.
  4. Vervolgens voeg je het halve bouillonblokje, het sap van de kwart citroen en het water toe en roer goed door.
  5. Doe de deksel op de pan en laat het geheel circa 5 minuten pruttelen op laag vuur.
  6. Was ondertussen de mosselen in een bak met water.
  7. Doe de mosselen in de pan toe en hussel het geheel door elkaar.
  8. Doe de deksel op de pan en stoom de mosselen circa 7 minuten, totdat ze gaar zijn. Hussel halverwege door elkaar. De mosselen zijn gaar als de schelpen geopend zijn. Ongeopende mosselen gooi je weg.
  9. Garneer het Italiaanse mosselpannetje met de Griekse yoghurt en de basilicum.

Zuivelvrije optie: Vervang de Griekse yoghurt door 25 gram suikervrije kokosyoghurt (gemaakt van kokosmelk), 35 gram suikervrije amandelyoghurt of 20 ml kokosmelk.

Vegetarische optie: Maak van het Italiaanse mosselpannetje een Italiaanse groentestoof. Vervang de mosselen, de citroen, het bouillonblokje en het water door 100 gram pompoenblokjes (vers of uit de diepvries), 100 gram tomatenblokjes (inclusief sap), 60 gram voorgekookte kikkererwten, 50 gram fetakaas, ½ courgette, ½ aubergine en 1 teentje knoflook. Snijd de halve aubergine en de halve courgette in stukjes en pers de knoflook. Voeg de pompoenblokjes, de tomatenblokjes (inclusief sap), de kikkererwten, de aubergine, de courgette en de knoflook aan de pan toe bij stap 3 en roer goed door. Laat het geheel circa 25 minuten pruttelen op laag vuur, totdat de pompoenblokjes zacht zijn. Voeg de verkruimelde fetakaas en de Griekse yoghurt toe en verwarm kort mee.