door Ilse de Groot - Voedingsdeskundige
Hartige bloemkool-quinoakoekjes met Griekse yoghurt
Met deze bloemkool-quinoakoekjes heb je een lekkere, volwaardige en eiwitrijke lunch.
Serveer de hartige koekjes met een eetlepel Griekse yoghurt, dat maakt het heerlijk fris.
Je kunt deze lunch van tevoren klaarmaken en meenemen naar je werk. Deze koekjes zijn namelijk ook lekker om koud te eten.
Voedingswaarden van dit recept
Energie: 449 kcal (calorieën)
Eiwitten: 24 gram
Koolhydraten: 22 gram
Vetten: 31 gram
Vezels: 3,5 gram
Ingrediënten voor 1 persoon
- 70 gram bloemkoolrijst (of bloemkool)
- 50 gram fetakaas
- 30 gram quinoa (ongekookt)
- 1 ei
- 1 el Griekse yoghurt (10% vet)
- Extra vierge kokosolie
- Zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze
- Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
- Giet de quinoa af en zet even opzij, zodat het kan afkoelen.
- Gebruik je bloemkool in plaats van kant-en-klare bloemkoolrijst? Snijd deze dan in roosjes en maal fijn met behulp van een keukenmachine, blender of rasp (zodat het de structuur van rijst krijgt).
- Verkruimel de fetakaas in zeer kleine stukjes.
- Doe de bloemkoolrijst in een kom en voeg de verkruimelde fetakaas, de gekookte quinoa, het ei en een snufje zeezout en zwarte peper toe.
- Roer het bloemkoolmengsel goed door.
- Vorm met je handen drie koekjes van het mengsel.
- Verhit een eetlepel kokosolie in een koekenpan en bak de bloemkool-quinoakoekjes om en om 5 à 10 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
- Leg de bloemkool-quinoakoekjes op een bord en garneer met de Griekse yoghurt.
Zuivelvrije optie: Vervang de Griekse yoghurt door suikervrije kokosyoghurt (gemaakt van kokosmelk) of suikervrije amandelyoghurt.
Heerlijk recept! Ik heb deze koekjes nu meerder malen gemaakt, maar ze blijven uit elkaar vallen als ik ze ga bakken in de pan?
Hebben jullie tips?
Groetjes,
Lianne
Hoi Lianne, wat vervelend dat ze uit elkaar blijven vallen. Je kunt ze het best helemaal gaar laten worden aan 1 kant en dan 1 maal heel voorzichtig omdraaien om de andere kant te laten garen. Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt.
Hoi!
Ik wil dit recept graag eens proberen, maar ben geen groot fan van quinoa. Zou ik dit ook door boekweit kunnen vervangen?
Groeten,
Bob
Hoi Bob, goed dat je het vraagt. Je kunt de quinoa zeker vervangen door boekweit. Veel succes!
Of gierst ipv boekweit. Gierst bevat minder koolhydraten dan boekweit EN je kan het wat plakkerig koken zodat de koekjes niet uit elkaar vallen…
Kun je deze koekjes ook invriezen, zodat je een voorraad kunt maken? Handig voor lunch op m’n werk. Heb je anders tips voor lunchgerechten die je kunt invriezen/langer kunt bewaren?
Groeten,
Annette
Hoi Annette,
Dat kun je zeker doen! Als je ze per portie verpakt, kun je het gemakkelijk meenemen naar je werk.
De smaak is heel lekker, ik gebruik ook metalen ringen in de pan om ze te bakken, zo blijven ze mooi rond en vallen niet uit elkaar.
De mijne zien er echter allesbehalve goudgeel en krokant uit… eerder als verloren brood eigenlijk.
De mengeling zelf is ook echt half vloeibaar en het is zo goed als onmogelijk om er iets van te “kneden”. Ik moet het mengsel met een lepel in de pan scheppen…..
Heb je een idee wat ik fout doe ?
Groeten
Tinne
Hoi Tinne, Je zou wat havermout kunnen toevoegen zodat het een wat compacter geheel wordt. Kun je hiermee uit de voeten?