Gegrilde biefstuk met hummus en spruitjes

Dit is een goed voorbeeld van een gezonde en uitgebalanceerde koolhydraatarme avondmaaltijd. Daarnaast is het simpel om te bereiden en staat het binnen 15 minuten op tafel. Je kunt zelf variëren met het soort vlees of groente dat je kiest.

Ben je niet gek op spruitjes, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor broccoli, bloemkool, wortel of een mix van meerdere groenten. De biefstuk kun je vervangen door kipfilet of kabeljauw.

Spruitjes zitten vol vitamines en mineralen. Het is één van de beste bronnen van vitamine C en het bevat vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en vitamine E. Daarnaast is het rijk aan de mineralen ijzer, kalium, mangaan, magnesium en calcium. Ideaal om op een gezonde manier buikvet te verliezen.

Spruitjes staan bekend om hun geneeskrachtige werking. Mocht je ze niet zo lekker vinden, dan is het helemaal geen slecht idee om het toch te leren eten. Vooral in combinatie met hummus zijn ze erg lekker.

Voedingswaarden van dit recept

Energie: 493 kcal (calorieën)
Eiwitten: 47 gram
Koolhydraten: 20 gram
Vetten: 24 gram
Vezels: 15 gram

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 1 biefstuk (140 gram)
  • 250 gram spruitjes
  • 75 gram hummus (zie recept hieronder)
  • Extra vierge kokosolie
  • Zeezout en zwarte peper

Ingrediënten hummus (voor meerdere porties)

  • 300 gram voorgekookte kikkererwten
  • 30 gram sesamzaad (of 30 gram tahin)
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • Paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Voorbereiding

  1. Haal de biefstuk 30 minuten voordat je begint met koken uit de koelkast. Zo voorkom je dat deze taai en droog wordt tijdens het bakken.

Bereidingswijze hummus

  1. Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan.
  2. Pers de knoflook en doe in een blender.
  3. Voeg het komijnpoeder, de olijfolie en het sesamzaad (of de tahin) aan de blender toe.
  4. Pers de citroen uit en voeg het sap aan de blender toe.
  5. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet of zeef en voeg aan de blender toe.
  6. Blend het geheel tot een egale massa. Voeg wat water toe als de hummus te dik is.
  7. Breng de hummus op smaak met zeezout, zwarte peper en paprikapoeder.

Bereidingswijze gerecht

  1. Was de spruitjes en verwijder de onderkant.
  2. Zet een pan met water op het vuur en breng het water aan de kook.
  3. Voeg de spruitjes en een snuf zout toe en kook de spruitjes in 10-12 minuten beetgaar.
  4. Wrijf ondertussen de biefstuk aan beide kanten in met wat zeezout en zwarte peper.
  5. Verhit een eetlepel kokosolie in een grill- of koekenpan.
  6. Bak/grill de biefstuk 2,5 minuut aan beide kanten, zodat hij medium gaar wordt. Bak/grill hem langer als je de biefstuk meer doorbakken wilt.
  7. Haal de biefstuk uit de pan en leg deze op een bord. Bewaar de jus.
  8. Dek de biefstuk af met aluminiumfolie en laat enkele minuten rusten. Op deze manier blijft de biefstuk sappig.
  9. Schep 75 gram hummus op een bord en leg de biefstuk (eventueel in plakjes gesneden) er bovenop. Giet de overgebleven jus over de biefstuk en serveer de spruitjes ernaast.

Tip: Bewaar de overgebleven hummus in een afgesloten bakje in de koelkast.