✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

Wetenschappelijk onderbouwd

Aloe vera voor gewichtsverlies en een betere gezondheid

‘Silent healer’. Zo wordt aloë vera ook wel genoemd in de botanische literatuur [1].

Deze geneeskrachtige vetplant heeft onder andere een gunstig effect op je spijsvertering, vetverbranding en de elasticiteit van je huid.

Aloë vera is een bekende, niet-giftige vetplant die over medicinale eigenschappen beschikt. Bestanddelen van aloë vera (Aloë Barbadensis Mill) worden vaak aan cosmeticaproducten toegevoegd vanwege de kalmerende werking op de huid .

Gebruik geen aloë vera voordat je de aanbevelingen en waarschuwingen uit dit artikel hebt gelezen.

Inhoud van dit artikel:

Afkomst en geschiedenis

Met hun blauwgroene puntige, stekelige bladeren lijken de aloë’s op cactussen. Daarentegen zijn het vetplanten en behoren ze tot de affodilfamilie [2]. Oorspronkelijk komt aloë vera uit Afrika en van het Arabisch schiereiland.

In de oudheid gebruikten Griekse artsen de plant als medicinaal middel. Volgens overlevering gebruikte de Egyptische koningin Nefertite het sap van de vetplant voor haar schoonheidsbaden. Of dit waar is, wie zal het zeggen? Wel zien we afbeeldingen van de plant terugkomen in Egyptische tempels.

Een van de bijnamen van de plant is ‘woestijnlelie’. De aloë vera plant slaat namelijk zelf water op, als aanpassing tegen droogte. Tevens produceert de plant gele of rode bloemen.

Gebruik

Eind jaren vijftig werd ontdekt dat het sap van de bladeren gestabiliseerd kon worden om de werkzame bestanddelen houdbaar te maken. Dit gebeurde door koude persing en met behulp van natuurlijke ingrediënten. Vanaf dat moment kent aloë vera een gestage opmars als voedingssupplement.

Aloë vera wordt in verschillende vormen gebruikt:

Aloë vera gel: wordt gewonnen uit het binnenste van de bladeren. De bladeren worden in de lengte doorgesneden. De gel wordt opgevangen en vermalen totdat er een heldere substantie ontstaat.

Aloë vera sap: wordt gemaakt van de bladeren waaruit de gel al is gewonnen. Het overgebleven deel van de bladeren wordt fijngemalen, waarna het sap eruit wordt geperst. Het vruchtvlees wordt in diverse drankjes als verfrissende toevoeging gebruikt.

Aloë vera latex: wordt gewonnen uit het blad, net onder de huid. Latex is een kleverige substantie.

Aloë vera wordt niet alleen gebruikt in cosmetische producten zoals huidcrèmes, lotions of badproducten. Het vruchtvlees wordt ook als verfrissing aan dranken toegevoegd.

Gezondheidsvoordelen van aloë vera

Voedingswaarde

Aloë vera is een voedingssupplement en is bedoeld als aanvulling op je dagelijkse voeding. Aloë vera bevat mineralen, vitamines en enzymen die je gezondheid bevorderen. De belangrijkste zijn de vitamines A, C en E, en mineralen als calcium, kalium, ijzer en zink.

Daarnaast bevat aloë vera minstens 18 essentiële aminozuren, enzymen voor de spijsvertering en fytosterolen die de opname van cholesterol in de darm remmen [4]. Deze fytosterolen zorgen ervoor dat LDL-cholesterol sneller uit je lichaam verdwijnt. Om deze reden kan aloë vera je helpen om gemakkelijker op gewicht te blijven.

Een portie sap (100 ml) bevat ongeveer 85 kcal. Ideaal als je intensief sport en als je direct wat snel opneembare energie nodig hebt. Let wel op; aloë vera heeft een mild laxerende werking. Neem niet meer dan de toegestane hoeveelheid.

Voor een mooie gave huid

Het sap van de aloë vera plant kalmeert de geïrriteerde huid en helpt tegen zonnebrand, blaren en eczeem. Dat is ook de reden dat aloë vera aan veel cosmetica- en huidproducten is toegevoegd.

Als je een eerstegraads brandwond hebt, kun je een stukje aloë vera afsnijden en dit op de verbrande plek leggen. Het verkoelt de huid onmiddellijk. Ideaal als je te lang in de zon hebt gelegen of als je je aan bijvoorbeeld het fornuis hebt gebrand.

In aloë vera zitten stoffen die het genezingsproces van de huid versnellen. Uit onderzoek op proefdieren blijkt dat het aanbrengen van een lotion die is verrijkt met aloë saponaria Haw (een variant van de huis-tuin-en-keuken aloë vera) de huid kalmeert en het pijnlijke gevoel wegneemt [5].

Aloë vera in de strijd tegen diabetes?

Er zijn voorzichtige aanwijzingen dat aloë vera zou kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. In het desbetreffende onderzoek kregen diabetespatiënten gedurende twee weken twee keer per dag een eetlepel aloë vera sap.

De resultaten tonen aan dat aloë vera een rol zou kunnen spelen in het verlagen van het bloedsuikerniveau. Ook zou het mogelijk een positieve rol kunnen spelen in de vetstofwisseling [7]. Er is nog meer onderzoek nodig om dit met zekerheid vast te kunnen stellen.

Aloë vera en afvallen

Aloë vera kan helpen in de strijd om een aantal kilo af te vallen. Het verbetert de stofwisseling en zorgt tevens voor een verminderde opname van LDL-cholesterol; een risicofactor voor een slagaderziekte [8].

Uit studies blijkt dat proefpersonen die aloë vera toegediend kregen, daadwerkelijk gewicht verloren. Ook nam de vetmassa af. Het is dus een goed idee om aloë vera als voedingssupplement op te nemen in je dagelijkse dieet. Daarbij geldt: gebruik met mate, want aloë vera staat bekend om zijn mild laxerende werking.

Aloë vera bij verstopping

Maar liefst 14 procent van alle volwassenen in de wereld lijdt aan constipatie. Eén van de hoofdoorzaken is dat we te veel zitten. Bewegen en veel water drinken helpt je om je te ontdoen van overbodige ballast. Maar soms moet je de natuur een handje helpen. Daarbij kan aloë vera een nuttig middel zijn. In de sappen van de plant zit barbaloïne.

Deze stof is verantwoordelijk voor de laxerende werking van de plant [9]. Zoals voor alle laxeermiddelen geldt: gebruik het niet te vaak. Pak liever de oorzaak aan door meer te bewegen, meer water te drinken en vezelrijke voeding te eten. Het kan geen kwaad om af en toe een hulpmiddel te gebruiken. Aloë vera werkt zachter en langzamer dan bijvoorbeeld sennapeulen of een zelfhulpmedicijn van de drogist.

Aloë vera houdt je huid soepel

Een gave huid is een sieraad voor ieder mens. Roken, het drinken van alcohol en het eten van verkeerd voedsel laten hun sporen na in je gezicht. Onderschat ook niet de invloed van de zon.

In een wetenschappelijke studie in 2009 gebruikten dertig vrouwen van 45 jaar en ouder een crème op basis van aloë vera gel. Na 90 dagen was de elasticiteit van de huid aanzienlijk toegenomen.

Verschillende stoffen in de plant zijn verantwoordelijk voor het effect van aloë vera gel. Wetenschappers zijn nog druk bezig de precieze werking ervan te onderzoeken. Gedegen onderzoek kan wellicht bewijzen wat de Egyptische koningin Nefertite al wist: dagelijks gebruik van aloë vera geeft je een stralend uiterlijk!

Aloë vera als ontstekingsremmer

Aloë vera is een natuurlijke ontstekingsremmer en bevordert de spijsvertering [10].

De gel van aloë vera bevat krachtige antioxidanten die tot de familie van de polyfenolen behoren. Het is bewezen dat deze bestanddelen een ontstekingsremmende en antibacteriële werking hebben [11]. Andere belangrijke polyfenolleveranciers zijn bijvoorbeeld druiven, bessen en granaatappels [12].

Aloë vera als mondverzorging

Mensen die last hebben van irritante mondzweertjes of aften hebben baat bij het innemen van aloë vera poeder of gel. Het evenwicht in de mond wordt erdoor hersteld. Ook het poetsen van je tanden met aloë vera poeder is heel goed. Het werkt pijnstillend bij tandvleesproblemen en vermindert tandplak [13].

Je kunt aloë vera tevens gebruiken als plantaardige mondspoeling. Dat is een uitkomst als je niet zo goed reageert op chloorhexidine, bijvoorbeeld wanneer je longpatiënt bent [14].

Hoe kan je aloë vera gebruiken?

In speciaalzaken, drogisterijen en natuurwinkels kom je aloë vera tegen in capsules, als poeder, in tandpasta en als mondwater.

Daarnaast is de geneeskrachtige plant in veel persoonlijke verzorgingsmiddelen verwerkt. Het vruchtvlees van aloë vera wordt in verschillende frisdranken en sportdranken gebruikt. Ook zijn er allerlei cosmeticamerken die dankbaar gebruikmaken van de heilzame eigenschappen van aloë vera.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Een Nederlandse fabrikant of importeur van aloë vera moet aan de eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit voldoen. Houd je altijd aan de voorschriften die op de bijsluiter of verpakking staan.

Mogelijke bijwerkingen

De meestvoorkomende bijwerking van aloë vera is een laxerende werking. Mocht je twijfel hebben over het gebruik van aloë vera in combinatie met medicijngebruik of jouw gezondheid, raadpleeg dan je huisarts.

Het gebruik van aloë vera is niet aan te raden bij:

 • Zwangere vrouwen
 • Kinderen

En in de volgende situaties:

 • Vlak voor of na een operatie
 • Als je nierproblemen hebt
 • Als je aambeien hebt

Als je al spijsverteringsklachten hebt, is het aan te raden om voorzichtig om te gaan met aloë vera. Gebruik zeer kleine hoeveelheden om eerst te kijken hoe je lichaam erop reageert.

Conclusie en tips

Aloë vera heeft een stimulerend effect op je spijsvertering en stofwisseling. Daarom kun je het als ondersteunend middel gebruiken om gezond af te vallen of om op gewicht te blijven.

Daarnaast heeft aloë vera een ontstekingsremmende en kalmerende werking, bevordert het de elasticiteit van de huid en bevat het vele vitamines en mineralen. Het zijn allemaal goede redenen om aloë vera te gebruiken.

Een slank en gezond lichaam begint bij gezonde voeding. Als je ervan verzekerd wilt zijn dat je alle essentiële vitamines, mineralen, sporenelementen en aminozuren binnenkrijgt, eet dan gevarieerd en kook zelf.

Wij hebben het makkelijk voor je gemaakt door een PuurFiguur Boodschappenlijst samen te stellen. De PuurFiguur Boodschappenlijst staat vol met gezonde en natuurlijke voeding.

Je kunt de boodschappenlijst gebruiken om snel en gezond af te vallen – tot wel 2 kilo per week. Laat hieronder je e-mailadres achter waarop je de boodschappenlijst wilt ontvangen en ontvang hem direct in je mailbox.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (4) Verberg reacties Toon alle reacties
Janneke
2 december 2022
Reageren

Bij natuurlijke middelen zijn het eigenlijk geen bijwerkingen, zoals bij medicijnen. Medicijnen forceren een reactie in je lichaam en ontregelen een en ander in je lichaam. Bepaalde medicijnen die bijvoorbeeld de melatonineproductie verminderen, wat onder andere slechter slapen tot gevolg kan hebben. Bijwerkingen ontstaan ook bij een normale dosering.
Bij natuurlijke middelen is het, als je klachten krijgt, een kwestie van het verkeerde middel of verkeerde dosering.
Voor de rest fijne informatie. Ben overgevoelig/allergisch voor van alles. Kan bijvoorbeeld maar een paar soorten groente verdragen. Aloe vera blijkt goed te gaan en kan goed zijn om in balans te komen en voor wat extra voedingsstoffen zorgen.

Vera Loea, Badhoevedorp
20 februari 2018
Reageren

Vaag verhaal. Het verbetert de stofwisseling en heeft een stimulerend effect op je spijsvertering, maar het is niet aan te raden als je spijsverteringsproblemen hebt. Iets klopt hier niet…

  bernard
  5 maart 2018
  Reageren

  Hi Vera,

  Bedankt voor je reactie. Je houdt de boel op scherp. Ik heb het stukje over darmklachten aangescherpt.
  Wat betreft het verbeteren van de stofwisseling: er zijn duidelijke en veelbelovende aanwijzingen dat het gebruik van aloë vera helpt bij het afvallen. Bij zowel dieren als mensenstudies.

  Groet, Bernard

Edith
25 april 2016
Reageren

Als aanvulling wil ik mee geven dat je moet opletten dat er geen “aqua” op de verpakking mag staan, alleen de Aloe vera die 99% Aloe vera bezit is de enige echte en dan is het heel erg heilzaam.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
we geven je 7 tips voor een slanke zomer
Afvallen
Afvallen in de zomer: 7 tips

In dit artikel vind je 7 tips die je helpen om gezond en slank…

in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen