✓ Hardcover boeken geleverd binnen één werkdag

✓ Geleverd binnen één werkdag

Bekijk alle producten Bekijk aanbod

Alles wat je wilt weten over afvallen met smoothies

Met smoothies kun je op een gezonde manier tot wel 2 kilo per week afvallen (in de eerste twee weken zelfs meer). Met behulp van afslanksmoothies die je als maaltijd gebruikt, blijf je langer verzadigd terwijl je minder calorieën binnenkrijgt.

Let op: Niet alle smoothie recepten die je op het internet vindt zijn gezond. Sommige smoothies zijn lastig te verteren of bevatten te veel fructose (fruitsuiker), wat overtollig buikvet kan veroorzaken. Lees dit artikel daarom goed door en wees verzekerd van een gezonde, slanke smoothie.

Zonder honger afvallen met smoothies

Veel mensen denken dat je met een smoothie dieet honger gaat lijden, maar dat zal niet gebeuren als het aan ons ligt. Een dieet waarbij je honger lijdt is onaangenaam en gedoemd te mislukken. Wanneer je tijdens een smoothie dieet veel honger ervaart is dat een teken dat je te weinig of het verkeerde voedsel binnenkrijgt.

De problemen van de meeste smoothie diëten

Veel smoothie diëten zijn zogenaamde crashdiëten: je krijgt dagelijks minder dan 1300 calorieën binnen, waardoor je tijdelijk en snel afvalt, maar veel honger hebt. Het is ongezond voor je lichaam, omdat je organen te weinig energie en voedingsstoffen krijgen. Tevens hou je zo’n dieet niet lang vol.

Het lichaam past zich op deze lage calorie-inname aan, waardoor je je futloos voelt en het afvallen na een tijdje tot stilstand komt – ondanks al je inspanningen. Wanneer je meer gaat eten kom je snel weer aan, omdat je lichaam zoveel tekort is gekomen.

Door maaltijden te vervangen door smoothies kun je veel calorieën tekort komen. Een smoothie bestaande uit 1 banaan, een handje aardbeien en wat melk is bij lange na niet volwaardig als maaltijdvervanger.

Daarnaast kom je met veel smoothie diëten essentiële en verzadigende voeding tekort. De smoothies bevatten doorgaans wat fruit en slechts een klein beetje groente, en bevatten amper complexe koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

Kortom: door maaltijden klakkeloos te vervangen door smoothies kan het afvallen tot stilstand komen. Je kunt ook een futloos gevoel ervaren, omdat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

De oplossing: gezonde en verzadigende smoothies

Smoothie diëten hebben onterecht een slechte naam gekregen. Van smoothies kun je namelijk de gezondste tussendoortjes en maaltijden maken die er zijn, omdat je enkel pure ingrediënten gebruikt: rauwe groenten, fruit, noten, zaden en havermout.

Met een gezond smoothie diëet waarbij je alle voedingsstoffen binnenkrijgt zal je snel en gezond afvallen, zal je buikvet verliezen en zal je je prettig voelen.

Hoe kun je afvallen met smoothies?

Je kunt afvallen met behulp van smoothies door twee maaltijden per dag te vervangen door een gezonde groene smoothie. Daarbij is het belangrijk dat de smoothie genoeg voedingsstoffen bevat, zodat je lichaam alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft.

Om een smoothie een volwaardige maaltijd te laten zijn, moet deze het volgende bevatten:

 • Vitamines: groente en fruit
 • Complexe koolhydraten: groente en havermout
 • Gezonde vetten: noten, zaden en notenpasta
 • Eiwitten: noten, zaden en havermout
 • Vezels: groente, havermout en zaden

Een volwaardige smoothie, waarin alle bovenstaande voedingsgroepen zijn verwerkt, kan er als volgt uitzien:

 • 100-200 gram groente
 • 2 stuks fruit
 • 1 handje noten
 • 1 eetlepel zaden
 • 2 eetlepels havermout
 • 200 ml water

Dat kan zich vertalen in de volgende smoothie:

 • 50 gram spinazie
 • 50 gram courgette
 • 1 banaan
 • 100 gram blauwe bessen
 • 15 gram pistachenoten
 • 10 gram hennepzaad
 • 20 gram havermout
 • 200 ml water

Vergeleken met een standaardlunch, bestaande uit 3 boterhammen met halvarine, kaas, vleeswaren en hagelslag + 1 appel, is de afslanksmoothie een gezondere lunch. Het is lager in calorieën en houdt je tegelijkertijd langer verzadigd. De tabel hieronder laat zien hoe dat kan:

  Afslanksmoothie Standaard lunch
Calorieën 423 591
Koolhydraten 54 76
Vetten 14 22
   waarvan verzadigd 1 8
Eiwitten 14 16
Vezels 19 7
Gewicht in grammen 665 375

Minder calorieën en langer verzadigd

Een afslanksmoothie bevat al snel 200-300 calorieën minder dan een standaard lunch van boterhammen. Een smoothie van 384 calorieën klinkt misschien veel, maar besef je dat deze smoothie een maaltijd vervangt.

Je zult er lang verzadigd van blijven, veel langer dan een gewone fruitsmoothie en zeer waarschijnlijk ook langer dan de standaard lunch van boterhammen.

De bovenstaande afslanksmoothie weegt namelijk wel 665 gram: dit is meer dan een halve liter, en meer dan in een waterflesje past. De standaard lunch van boterhammen weegt slechts 375 gram, terwijl deze meer calorieën bevat. Ook is de afslanksmoothie gezonder door alle pure ingrediënten die het bevat.

De afslankmoothie kan zelfs zo groot zijn dat je het niet in één keer op kunt. Je kunt er dan voor kiezen om de helft later te drinken.

Download de Smoothie Boodschappenlijst (PDF)

Maak heerlijke combinaties die altijd goed smaken! Meld je vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct de Smoothie Boodschappenlijst in je mailbox.

 • Krijg meer energie en verbeter je gezondheid
 • Verlies ongewenst lichaamsvet
 • Altijd verzekerd van een lekkere smoothie

Help, ik ben nog steeds niet verzadigd!

Mocht je alsnog het gevoel hebben dat je met een smoothie geen volledige maaltijd binnenkrijgt, dan kan het zijn dat dat komt doordat je deze drinkt. Je hersenen ontvangen dan geen signaal dat je voedsel binnenkrijgt.

Je kunt je hersenen foppen door je smoothie te eten, waardoor het signaal wel doorkomt. Volg de volgende stappen op om een eetbare in plaats van drinkbare smoothie te maken:

 1. Doe minder water in de blender: zo wordt je smoothie dikker
 2. Giet je smoothie in een kom in plaats van een glas
 3. Eet je smoothie met een lepel. Zo lijkt het alsof je een koude ‘soep’ eet.

De 3 belangrijkste tips om af te vallen met smoothies

Tip 1: Drink langzaam

Het allerbelangrijkste om verzadigd te zijn is om je smoothie langzaam te drinken of te eten. Je lichaam heeft tijd nodig om te registreren dat je voedsel binnenkrijgt: pas na ongeveer 20 minuten hebben je hersenen dit seintje doorgekregen. Drink je smoothie dus niet in één keer leeg, maar neem af en toe een slok.

Tip 2: Verwerk veel groenten in je smoothie

Groenten zitten vol vitaminen, vezels en antioxidanten, en bevatten nauwelijks calorieën. Hoe meer groenten je in een smoothie verwerkt, hoe beter. De smoothie wordt er groter en gezonder van naarmate je meer groenten toevoegt. Het is wel belangrijk dat de smoothie lekker blijft, zodat je het ook leuk en lekker vindt om te drinken.

Tip 3: Wees zuinig met fruit en extra zoetmiddelen

Op internet gaan veel smoothierecepten rond die eigenlijk heel ongezond zijn. Ze bevatten met name te veel fruit en zoetmiddelen. Soms kom je smoothies tegen waar drie stuks fruit in zijn verwerkt, of worden fruitsmoothies aangevuld met extra suiker of honing.

Hoewel het belangrijk is dat je smoothie lekker smaakt, is het ook de bedoeling dat deze je helpt met afvallen (in plaats van tegenwerkt).

Smoothies en je bloedsuikerspiegel

Hoe zoeter je smoothie, hoe hoger de piek (en dus ook de daling) in je bloedsuikerspiegel zal zijn. De piek zorgt ervoor dat er veel insuline wordt aangemaakt, die de suikers in de cellen laat. Dat is nodig om je lichaam de energie te geven die het nodig heeft.

Als je meer suikers eet dan je lichaam nodig heeft en op kan slaan, wordt het teveel aan suikers omgezet in vetweefsel.

Kortom: Hoe zoeter je smoothie = hoe meer suiker = hoe meer kans dat je vet aanmaakt.

De daling in je bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je weer trek krijgt. Het is extreem lastig om dit gevoel te negeren en de kans dat je naar een ongezonde snack grijpt of jezelf overeet is groot. Conclusie: maak een lekkere smoothie, maar maak deze niet te zoet.

Vind je het lastig om een minder zoete smoothie te drinken? Dat kan. We zijn zo gewend geraakt aan zoet eten dat minder zoete producten al snel ‘vies’ smaken. Als jij dit ook ervaart, dan kun je de smoothie heel geleidelijk minder zoet maken. Al is het slechts een halve theelepel honing of een kwart banaan per keer, iedere vooruitgang is positief!

Verzekerd van de juiste smoothie met de gratis Smoothie Boodschappenlijst (pdf)

In dit artikel heb je kunnen lezen dat je met smoothies op een gezonde én leuke manier kunt afvallen. Hieronder lees je alle punten nog even kort samengevat:

 • De meeste smoothie diëten bevatten te weinig voedingsstoffen en de verkeerde ingrediënten: wij doen het anders
 • Met gezonde afslanksmoothies lijd je geen honger
 • Maaltijdvervangende afslanksmoothies zijn gezonder dan een standaard lunch en bevatten minder calorieën

Daarnaast nog enkele tips:

 1. Drink of eet je smoothie langzaam: dit houdt je langer verzadigd
 2. Verwerk zoveel mogelijk groenten in je smoothie
 3. Voeg niet te veel fruit of zoetmiddelen toe

Wij helpen je graag verder om af te vallen met smoothies, en bieden je daarom onze gratis Smoothie Boodschappenlijst aan. In de Smoothie Boodschappenlijst vind je een uitgebreide boodschappenlijst waarmee je zelf gezonde smoothiecombinaties kunt maken.

Gebruik de Smoothie Boodschappenlijst om altijd verzekerd te zijn van een gezonde smoothie waarmee je kunt afvallen.

Laat hieronder het e-mailadres achter waarop je de Smoothie Boodschappenlijst (pdf) wilt ontvangen. Je ontvangt deze binnen 1 minuut in je mailbox.

Download de smoothie boodschappenlijst

Met de gratis boodschappenlijst maak je altijd gezonde en lekkere smoothies.

 • Krijg meer energie en verbeter je gezondheid
 • Verlies ongewenst lichaamsvet
 • Altijd verzekerd van een lekkere smoothie

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
Gezond eten
De voordelen van kikkererwten (en 8 lekkere recepten)

Kikkererwten zijn onderdeel van de peulvruchtenfamilie. Door hun neutrale smaak zijn de lichtbruine erwtjes…

Afvallen
Glucomannan (konjac): wat is het en helpt het bij afvallen?

Glucomannan is de laatste jaren steeds populairder aan het worden als middel om af…

Afvallen
Metabolisme versnellen: 11 tips die jou gaan helpen

In dit artikel vind je 11 tips waarmee je je metabolisme kunt versnellen, zodat…

Gezond eten
Gezonde vleesvervangers: zo herken je ze (+ handige lijst)

Vleesvervangers zijn handig om te gebruiken als je geen vlees of vis wilt eten.…

Afvallen
Afvallen in de overgang: 4 tips die jou gaan helpen

In dit artikel lees je alles over de relatie tussen de overgang en afvallen,…

Gezond eten
­­Alles wat je moet weten over fonio

Fonio is een eeuwenoude graansoort dat de laatste tijd in Nederland steeds populairder wordt…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen