Afvallen met shakes (shake dieet) – Een simpele manier om je stofwisseling te versnellen

Het drinken van shakes kan je helpen om tot 2,5 kilo per week af te vallen, mits je het goed aanpakt. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoeveel en welke shakes je moet drinken om snel en gezond af te vallen.

Het is heel verleidelijk om een shake dieetproduct te bestellen en direct te beginnen. Maar doe dit niet voordat dit artikel hebt gelezen.

Door shakes van lage kwaliteit te drinken of door de doseringen verkeerd in te schatten kun je zelfs aankomen, ondanks de vele euro’s die je aan deze producten besteedt.

De soort, de hoeveelheid en de momenten waarop je shakes drinkt zijn cruciaal voor je succes. Lees dit artikel daarom aandachtig door, bekijk het voorbeeld shake dieet dagschema en profiteer van alle voordelen die dieet shakes je kunnen bieden.

Hoe dieet shakes je helpen om vet te verbranden

Er zijn verschillende soorten shakes. Zo zijn er dieet shakes (of afval shakes) om vet te verbranden, eiwitshakes voor sporters, groente shakes om te ontgiften en fruit shakes om de gezondheid te bevorderen.

Goede dieet shakes waar je van afvalt bevatten een combinatie van voedingsstoffen die je vetverbranding activeren. De belangrijkste voedingsstof van dieet shakes is eiwit.

Eiwitten zijn (naast koolhydraten en vetten) één van de drie energiebronnen van je lichaam en zijn buitengewoon belangrijk tijdens het afvallen. Eén van de effecten van het consumeren van voldoende eiwitten is dat je minder hongerhormoon aanmaakt.

Het belangrijkste hongerhormoon in je lichaam is ghreline. Ghreline wordt aan de binnenkant van de maagwand afgescheiden en reist af naar de hersenen.

Zodra het ghrelinehormoon je hersenen bereikt, zegt je lichaam: “Hé! Ik heb honger. Laten we daar NU iets aan doen!

Afvallen met eiwitrijke shakes voorkomt de aanmaak van extra ghreline. Dat komt doordat eiwitten langzaam worden afgebroken in je maag, waardoor je automatisch minder van het hongerhormoon ghreline aanmaakt.

In de afwezigheid van het hongerhormoon ghreline is je stofwisseling sneller. Hierdoor ben je in staat om meer vet te verbranden.

Kortom: eiwitrijke dieet shakes verminderen hongergevoel en versnellen je stofwisseling.

Maar dat is nog niet alles, want er is nog meer goed nieuws…

Uit een publicatie van Obesity in april 2011 blijkt dat het eten van voldoende eiwitten de gedachten over voedsel met 60% kan verlagen en de behoefte om laat op de avond te snacken met 50% kan verminderen.

Hongergevoel en (vr)eetbuien zijn nauw verbonden met het eten van te weinig eiwitten. Het drinken van eiwitrijke dieet shakes helpt je om deze problemen te tackelen.

Afvallen met shakes betekent niet dat je uitsluitend shakes drinkt. Dieet shakes zijn een aanvulling op een gezond voedingspatroon, geen vervanging van vast voedsel. Door dieet shakes te drinken naast een koolhydraatarm dieet (oftewel eiwitrijk dieet) boek je het beste resultaat.

 Samenvatting: Afvallen met eiwitrijke shakes helpt je om hongergevoel te onderdrukken, (vr)eetbuien tegen te gaan en je stofwisseling te versnellen (zie dit artikel over vet verbranden).

Heb ik eiwitpoeder nodig voor een dieet shake?

Proteïne poederNee, maar het maakt het wel een stuk makkelijker.

Niet alle gezonde voeding is rijk aan eiwitten. Als je geen eiwitpoeder gebruikt, moet je dus opletten dat je genoeg eiwitrijke ingrediënten aan je shake toevoegt. Denk aan Griekse yoghurt, amandelen, amandelmelk en groentes.

Door een schepje eiwitpoeder aan je shake toe te voegen, ben je verzekerd van een exacte hoeveelheid eiwitten.

Welk soort eiwitpoeder is aan te raden?

Je kunt kiezen uit dierlijk of plantaardig eiwitpoeder.

Als je geen intensieve sporter bent zijn plantaardige eiwitten aan te raden. Plantaardige eiwitten – zoals henneppoeder – bevatten vaak minder kunstmatige zoetstoffen en andere additieven die je gezondheid kunnen aantasten. Plantaardige eiwitten op basis van soja zijn af te raden.

Als je een intensieve sporter bent worden over het algemeen dierlijke whey eiwitten aangeraden. Van dierlijke eiwitten wordt verondersteld dat ze de sportprestaties verhogen, hoewel nieuw onderzoek aantoont dat met plantaardige eiwitten precies dezelfde resultaten geboekt kunnen worden.

Mijn advies voor intensieve sporters is om te experimenteren wat het beste bij je past.

Vermijd bij zowel dierlijke als plantaardige eiwitpoeder de volgende schadelijke (zoet)stoffen:

 • Aspartaam (E951)
 • Sorbitol (E420)
 • Sucralose (E955)
 • Acesulfaam-K (E950)
 • Soja
 • Gluten
 • Geraffineerde suiker

Mijn ervaring is dat hoogwaardige eiwitpoeders (die vrij zijn van schadelijke stoffen) vaak duurder zijn dan de goedkopere variant. Ze zijn daarentegen absoluut het prijsverschil waard.

Shake dieet dagschema

Afvallen met shakes werkt het beste als je daarnaast koolhydraatarm eet. Je eet dus meer eiwitten, vetten en groentes, maar minder koolhydraten. Dit, in combinatie met twee dieet shakes per dag, geeft het beste resultaat (ook op lange termijn).

Als je alleen maar shakes drinkt kun je je gezondheid aantasten. Om deze reden zul je op een gegeven moment niet meer afvallen, ondanks al je inspanningen.

Maximaal twee dieet shakes per dag, als aanvulling op een gezond eetpatroon, is daarom aan te raden.

Shake dieet dagschema

 • Ontbijt: eiwitrijke dieet shake
 • Snack 1: handje noten zoals amandelen of paranoten (geen pinda’s)
 • Lunch: salade met noten, appel, pijnboompitten, limoensap en rucola
 • Namiddag: eiwitrijke dieet shake
 • Diner: gegrilde groentes met zalm en citroensap
 • Snack 2: cherrytomaatjes (of een schaaltje olijven)

Voor meer ontbijt-, lunch- en dinerrecepten; zie mijn artikel over het koolhydraatarm dieet.

Het maken van dieet shakes is zeer eenvoudig. Je hebt nodig:

 • Blender
 • (Shake)bekers om de shakes mee te nemen

Hieronder volgen twee van mijn favoriete afval shake recepten. Snel, gezond en binnen enkele minuten klaar!

Eiwitrijke shake (zonder eiwitpoeder)

Mix de volgende ingrediënten in een blender:

 • 4 el Griekse yoghurt
 • 8 amandelen
 • 100 ml ongezoete amandelmelk
 • Handvol spinazie
 • 1 tl cacao
 • Stuk fruit naar keuze
 • IJsblokjes

Mix de ingrediënten in de blender en voeg extra water toe totdat het geheel goed drinkbaar wordt.

Variatietip: ter variatie kun je andere eiwitrijke ingrediënten, zoals havermout, chiazaad, hennepzaad en broccoli, gebruiken.

Eiwitrijke shake (met eiwitpoeder)

Mix de volgende ingrediënten in een blender:

 • 1 schepje eiwitpoeder
 • Halve banaan
 • 3 (bevroren) aardbeien
 • Handvol spinazie of boerenkool
 • IJsblokjes

Mix de ingrediënten in de blender en voeg extra water toe totdat het geheel goed drinkbaar wordt.

Variatietip: vervang de banaan en aardbeien door fruit naar keuze. Het fruit is voor de smaak, vitamines en mineralen. Het schepje eiwitpoeder voorziet je van alle eiwitten.

Afvallen met shakes: tips (en een waarschuwing)

Als je succesvol en blijvend wilt afvallen met shakes, mag je de onderstaande tips niet negeren. Negeer je de tips wel, dan heb je kans dat het afvallen moeizaam zal verlopen.

 • Eet voldoende vezels
  Vezels geven je een vol gevoel en leveren geen calorieën. Ze helpen je om sneller en gezonder af te vallen. Voeg daarom regelmatig extra groentes aan je shake toe. Ook bonen, havermout, noten, zaden en pitten zijn goede bronnen van vezels.
 • Waarschuwing: meer is niet beter!
  Afvallen draait om een gezonde balans. Het eten van te veel eiwitten kan schade toebrengen aan je lichaam (en het verouderingsproces versnellen). Zorg ervoor dat eiwitten niet meer dan 35% van je voeding uitmaken. Hou het dus bij 2 afval shakes per dag, met maximaal 1 maatschepje eiwitpoeder per shake.
 • Voorkom verzuring en val sneller af
  Consumeer naast de extra eiwitten voldoende alkalische voeding om je zuurtegraad te optimaliseren. Hierdoor zul je vet verbranden. Snel afvallen doe je door alkalische voeding te consumeren: groene thee, citroen, amandelen en bijna alle soorten groente.
 • Ontvang de afslankcursus als nieuwsbrief
  De afslankcursus is een aanvulling op dit ‘afvallen met shakes’ artikel en is geheel gratis. Meld je nu aan en ontdek hoe je elke ochtend je vetverbrandingshormonen aanzet om (buik)vet te verbranden.

Door de adviezen uit dit artikel en de afslankcursus te combineren, val je het snelste af (inclusief vet in de buikstreek). Vul je e-mailadres hieronder in, ontvang onze beste afslanktips en verbrand deze week nog de eerste kilo’s.