Koolrabi-courgettesoep met amandelen

Koolrabi is een groente waarvan je misschien niet weet hoe hij eruitziet of hoe hij smaakt. Maar deze groente is ontzettend gezond. Koolrabi is namelijk een goede bron van vezels, vitamine C, kalium, fosfor en calcium.

Met deze soep krijg je zelfs 200% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Goed voor de weerstand dus!

Daarnaast is koolrabi een lokaal product; de groente groeit namelijk gewoon in Nederland.

Voedingswaarden van dit recept

Energie: 466 kcal
Eiwitten: 15,5 gram
Koolhydraten: 23,5 gram
Vetten: 17,5 gram
Vezels: 10,5 gram

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 200 gram koolrabi
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • ½ ui (50 gram)
  • ½ bouillonblokje*
  • Paar takjes verse tijm
  • 300 ml water
  • 50 ml kokosmelk (de dikke variant)
  • 15 gram ongezouten amandelen
  • Cayennepeper
  • Zwarte peper
  • Extra vierge kokosolie

Bereidingswijze

  1. Schil de koolrabi en snijd deze in blokjes.
  2. Pers de knoflook en snipper de ui.
  3. Snijd de courgette over de breedte doormidden. Snijd één helft in blokjes en snijd de andere helft in lange, dunne slierten met behulp van een mes of spiraalsnijder.
  4. Verhit een eetlepel kokosolie in een (soep)pan en bak de koolrabi, de courgetteblokjes, de knoflook en de ui circa 5 minuten.
  5. Rits ondertussen de blaadjes van de takjes verse tijm.
  6. Voeg het halve bouillonblokje, de tijmblaadjes, het water, de kokosmelk en een snufje cayennepeper aan de (soep)pan toe en doe de deksel op de pan.
  7. Breng aan de kook en laat circa 15 minuten pruttelen, totdat de groenten volledig gaar zijn.
  8. Pureer de soep met een staafmixer. Vind je de soep te dik? Voeg dan wat extra water toe.
  9. Voeg de courgetteslierten aan de soep toe en laat het geheel circa 2 minuten pruttelen, totdat de courgetteslierten zacht zijn.
  10. Hak ondertussen de amandelen grof.
  11. Giet de soep in een grote kom en breng op smaak met zwarte peper.
  12. Garneer de soep met de gehakte amandelen.

*Kies voor biologische bouillonblokjes waar geen gist en E-nummers aan zijn toegevoegd.

Variatietip: Vervang de amandelen door pistachenoten en/of vervang de tijm door Italiaanse kruiden of komijnpoeder.