Koolhydraatarm speculaas (lekker en gezond)

Ben je gek op speculaas? Het speculaas dat je in de supermarkt vindt zit jammer genoeg vaak vol met suiker, en bevat veel koolhydraten.

Daarom zijn we de keuken ingedoken en hebben we een koolhydraatarme versie van speculaas gemaakt. We delen het recept graag met je.

Let op: Dit recept is koolhydraatarm, maar dat betekent niet dat je onbeperkt van dit speculaas kunt eten als je gewicht wilt verliezen. Naast koolhydraten spelen ook calorieën een rol tijdens het afvallen.

Voedingswaarden van dit recept

Totaal / per portie

Energie: 1305 kcal / 218 kcal (calorieën)
Koolhydraten: 18 gram / 3 gram
Eiwitten: 37 gram / 6,2 gram
Vetten: 122 gram / 20,3 gram
Vezels: 16 gram / 2,7 gram

Ingrediënten (voor 6 porties)

  • 110 gram amandelmeel
  • 10 gram lijnzaad
  • 10 gram amandelschaafsel
  • 60 gram roomboter
  • 1 ei
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ½ tl bakpoeder
  • ½-1 tl pure stevia
  • Snufje zeezout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Maal het lijnzaad tot poeder met behulp van een vijzel, koffiemolen of keukenmachine.
  3. Doe het gemalen lijnzaad, het amandelmeel, de koek- en speculaaskruiden, het kaneelpoeder, het bakpoeder en het zeezout in een kom en roer door.
  4. Verwarm de roomboter in een (steel)pannetje, totdat deze volledig is gesmolten.
  5. Giet de gesmolten roomboter in de kom.
  6. Splits het ei (bewaar de eidooier) en voeg het eiwit en de stevia aan de kom toe.
  7. Roer de inhoud van de kom goed door en kneed vervolgens met je handen tot een samenhangend deeg. Komt het deeg niet goed samen? Voeg dan een eetlepel ongezoete amandelmelk toe.
  8. Rol het deeg uit tot een rechthoek van circa 0,5 cm dik.
  9. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  10. Besmeer het deeg met de eidooier en verdeel het amandelschaafsel erover.
  11. Schuif de bakplaat in de oven en bak het speculaas circa 30 minuten.
  12. Verhoog de oventemperatuur tot 180 graden en bak het speculaas nog 5 à 15 minuten. Zorg ervoor dat het speculaas niet verbrandt.
  13. Haal de bakplaat uit de oven en laat het speculaas volledig afkoelen, zodat het knapperig wordt.
  14. Breek het speculaas in 6 gelijke stukken.