✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

Dukan Dieet – 7 dingen die je moet weten voordat je begint

Het Dukan dieet is een strikt dieet met duidelijke en strenge regels. Aantrekkelijk voor mensen die beslissingen met betrekking tot voeding het liefst uit handen geven en verlangen naar houvast.

Maar waar hou je je eigenlijk aan vast? Een rots in de branding of een zinkend schip? In dit artikel nemen we het Dukan dieet onder de loep. Na het lezen van dit artikel weet je of het Dukan dieet wel of juist niet bij je past.

Begin niet aan het Dukan dieet voordat je dit artikel hebt gelezen.

Het Dukan dieet kan je helpen om je streefgewicht te bereiken, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Voorbeelden hiervan zijn een verhoogde kans op verstopping, snellere veroudering en extra belasting voor de nieren.

Het Dukan Dieet

De Franse dokter Pierre Dukan is min of meer per ongeluk op het Dukan dieet gestoten tijdens een consult met een patiënt die worstelde met overgewicht. Dr. Dukan adviseerde zijn patiënt om te stoppen met calorieën tellen en 5 dagen lang uitsluitend vlees te eten.

Het resultaat was verbluffend. Zijn patiënt verloor in 5 dagen tijd meer dan 5 kilo. Dr. Dukan besloot om zijn boodschap te verspreiden en schreef verschillende boeken. Hij is inmiddels meer dan 30 jaar actief in zijn vakgebied en heeft van wereldwijde aandacht genoten toen zijn boek ‘Het Dukan Dieet’ na publicatie in het jaar 2000 een groot succes werd.

Het Dukan dieet is een zware variant van het eiwitdieet en bestaat uit vier fases:

 • Fase 1: De aanvalsfase
 • Fase 2: De cruisefase
 • Fase 3: De stabilisatiefase
 • Fase 4: De definitieve volhardingsfase

Elke fase heeft een specifiek doel. Hieronder staan ze allemaal kort beschreven.

Fase 1: De aanvalsfase

Doel: agressieve start om zo snel mogelijk de eerste kilo’s te verliezen.

In deze fase eet je alleen mager vlees, vis, ei en vetvrije zuivel. Je mag zoveel eten als je wilt op momenten dat het je goed uitkomt. De voorwaarde is dat je minimaal 1,5 liter water per dag drinkt.

De duur van de aanvalsfase is afhankelijk van hoeveel je wilt afvallen. Het kan variëren van 1 tot maximaal 10 dagen.

Fase 2: De cruisefase

Doel: je gewenste gewicht bereiken.

Tijdens de cruisefase eet je, naast een grote hoeveelheid eiwitten, ook groentes die weinig zetmeel bevatten, zoals komkommer, tomaat en selderij. In deze fase voeg je 100 verschillende groentes aan het dieet toe.

Tijdens de cruisefase val je langzaam af, totdat je op je gewenste gewicht bent.

Fase 3: De stabilisatiefase

Doel: gewicht stabiliseren en het jojo-effect voorkomen.

De derde fase van het Dukan dieet is zeer belangrijk. Je lichaam wilt volgens Dr. Dukan de reserves direct aanvullen zodra het de kans krijgt. Om dat te voorkomen moet je in deze fase je aandacht erbij houden.

In de stabilisatiefase breid je je dieet uit met kleine hoeveelheden fruit, kaas en koolhydraten. Daarnaast mag je twee feestmaaltijden per week eten, zoals een pizza, zak patat of hamburger.

Fase 4: De definitieve volhardingsfase

Doel: nooit meer aankomen.

Je eet en drinkt voortaan waar je zin in hebt, met één belangrijke voorwaarde: één dag per week hou je een aanvalsdag. Op die dag eet je weer precies zoals je in fase 1 deed.

Je compenseert 6 dagen vrijheid dus door slechts één dag het strikte programma van fase 1 te volgen. Je blijft dit doen voor de rest van je leven.

Samenvatting: De eerste twee fases van het Dukan dieet zijn bedoeld om af te vallen. De laatste twee fases zijn bedoeld om het jojo-effect te voorkomen.

De voordelen van het Dukan dieet

 1. Geen last van hongergevoel
  Eiwitten worden langzaam afgebroken en voorkomen de aanmaak van het hongerhormoon ghreline. Hierdoor wordt hongergevoel onderdrukt.
 2. Het Dukan dieetboek informeert
  In zijn boek onderbouwt Dr. Dukan de methode en geeft hij uitleg over voeding volgens zijn overtuiging.
 3. Zeer praktisch, simpel en toch strikt
  Het dieet is makkelijk te begrijpen en geeft houvast. Fijn voor mensen die zo min mogelijk keuzes willen maken tijdens het afvallen.
 4. Eet zoveel je wilt
  Je mag eten wanneer en zoveel je wilt, zolang je binnen de regels van de fase blijft.

De nadelen van het Dukan dieet

Begin niet aan het Dukan dieet voordat je bekend bent met de onderstaande nadelen. Lees ze aandachtig om te voorkomen dat je aan een dieet begint dat misschien niet goed bij je past.

 1. Voedingswaarde is ondergeschikt aan afvallen
  Als je je gezondheid wilt behouden of verbeteren tijdens het afvallen, dan is het Dukan dieet niet de beste optie. Vooral in het begin eet je voornamelijk vlees. Je mist vezels, phytonutriënten en bepaalde vitamines en mineralen die ziekten voorkomen, nieuwe energie creëren en ervoor zorgen dat je er beter uit gaat zien.
 2. Twee van de drie voedingsgroepen schrappen is risicovol
  Tijdens de eerste twee fases eet je voornamelijk eiwitten en zo min mogelijk vetten en koolhydraten. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid en kan leiden tot een slechte adem, osteoporose (broze botten) en schade aan de nieren.
 3. Verstopping en een verslechterde stoelgang
  Vlees bevat geen vezels. Je hebt vezels nodig om het maagdarmstelsel goed te laten functioneren. Een tekort aan vezels kan leiden tot verstopping en een verminderde weerstand tegen ziekten (de darmen spelen namelijk een belangrijke rol bij de algemene weerstand).
 4. Blus elke week opnieuw een brandje
  In de vierde fase – de volhardingsfase – eet en drink je waar je zin in hebt. De harde voorwaarde is dat je één dag per week de aanvalsfase uitvoert. Dr. Dukan probeert hiermee alle ‘schade’ van de week te compenseren door het eten van veel eiwitten.
 5. Je zult voor de rest van je leven blijven diëten
  De vierde fase houdt nooit op. Als je op gewicht wilt blijven, adviseert Dr. Dukan om de vierde fase voor altijd te blijven volgen. Je zit dus voor de rest van je leven aan het dieet vast.
 6. Het Dukan dieet is relatief duur
  Vlees, vis en eieren zijn redelijk prijzig. Dat maakt het Dukan dieet duur om te volgen, aangezien deze voedingsmiddelen het hoofdbestanddeel van het dieet zijn.
 7. Belastend voor de nieren
  Het verteren van vlees produceert urinezuur. Normaal gesproken scheiden de nieren het urinezuur af. Maar een teveel aan urinezuur kan in je lichaam blijven hangen, met stekende pijn in je gewrichten als gevolg (ook wel jicht genoemd).

Drie jaar op rij “het nr. 1 dieet om te vermijden”

Het Dukan dieet is door The British Dietetic Association in 2010, 2011 en 2012 uitgeroepen tot het nummer 1 dieet om te vermijden. Ze melden dat er “geen solide wetenschappelijk bewijs” voor het Dukan dieet is. Door twee van de drie voedselgroepen zo drastisch te minderen, is er een verhoogde kans op gezondheidsrisico’s.

Opvallend is dat Dr. Dukan zelf ook op de hoogte is van mogelijke bijwerkingen van zijn dieet. In zijn boek schrijft hij dat je last kunt krijgen van een droge mond, minder energie en een slechte adem.

Conclusie

Ben je op zoek naar een strikt dieet en hecht je weinig waarde aan je gezondheid? Dan is het Dukan dieet mogelijk iets voor jou. Je kunt onbeperkt vlees eten en hoeft nooit op je portiegrootte te letten. Het Dukan dieetboek kun je bij Bol.com bestellen (levertijd: 1 werkdag).

Ben je op zoek naar een duurzame en gezonde manier om af te vallen? Laat het Dukan dieet dan links liggen. Er zijn betere alternatieven waar je net zo snel mee afvalt (en ook buikvet verbrandt).

Een gezond alternatief voor het Dukan dieet

Er zijn genoeg alternatieven waarmee je op een gezonde manier snel kunt afvallen. Laten we het Dukan dieet eens vergelijken met een koolhydraatarm dieet.

Met een koolhydraatarm dieet:

 1. Eet je voeding met een hoge voedingswaarde
 2. Eet je gevarieerd en natuurlijk van alle drie de voedingsgroepen
 3. Bevorder je jouw stoelgang en weerstand door voldoende vezels te eten
 4. Hoef je niet zoveel rekening te houden met strikte regels
 5. Kun je het hoofdstuk “diëten” afsluiten en overgaan op een gezondere leefstijl
 6. Ben je voordeliger uit dan met het Dukan dieet
 7. Belast je je nieren minder

Met een gezond koolhydraatarm dieet kun je elke week opnieuw 2 kilo afvallen – ook op lastige plaatsen zoals de buikstreek. In de eerste week kun je zelfs meer gewicht verliezen, omdat je lichaam het onnodige vocht loslaat.

Hoe kun je dit bereiken?

 1. Lees ons artikel over een koolhydraatarm dieet (inclusief weekmenu).
 2. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief en ontvang de afslank boodschappenlijst, tips en recepten direct in je mailbox (gratis).
Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (16) Verberg reacties Toon alle reacties
Magda Van de Gaer
21 september 2020
Reageren

Beste.Een dieet of voedingswijze ervaart iedereen anders.Voor mij is dit het ideale dieet.Niet moeilijk vol te houden omdat ik zo veel kan eten als ik wil en wanneer ik wil.Is na de stabilisatie fase ook maar 1 dag in de week dat je zuivere eiwitten eet. De andere dagen kan je gewoon gezond eten. Doe dit nu al 2 jaar en voel mij daar goed bij.Heb plannen van puur figuur die ik gebruik 6 dagen per week.

  Bianca Ochse
  29 september 2020
  Reageren

  Hoi Magda, wat goed om te horen dat onze plannen je zo goed bevallen. We wensen je heel veel succes bij je gezonde eetpatroon.

Theo
14 juni 2017
Reageren

Klinkt allemaal niet zo best. Ik raad jullie aan om het boek van Kris Verburgh, “De Voedselzandloper” goed te lezen. Dan begrijp je pas wat voedsel precies met je doet. Als je zijn raad opvolgd dan val je vanzelf af. Ik ben 63 jaar en in 4 maanden tijd ben ik 10 tot 11 kilo afgevallen en ik voel mij als herboren. En vooral je gezond vestand blijven gebruiken.

Groet,
Theo

  bernard
  16 juli 2017
  Reageren

  Hi Theo,
  We zijn bekend met de visie van Kris Verburg. Goed dat je bent afgevallen en niet voor het Dukan dieet bent gegaan.
  Groet, Bernard

Senty
2 maart 2017
Reageren

Ik heb met succes het dukan dieet gevolgd. 1e dieet die ik met succes heb kunnen volhouden. Het is alleen in de aanvalsfase dat je zogenaamd geen vezels binnen krijg. Kan je compenseren met zemelen.Ook heel veel drinken. Aanvalsfase duurt maar een paar dagen. Daarna eet je om de dag lekker veel groente (vd lijst) . Als je klaar bent met alle fasen ga je NIET alles eten waar je maar zin in hebt. Het is de bedoeling dat je je blijft houden aan 2x per week zetmeel en 2x feestmaal. 1 dag zuivere eiwitten. De resterende 2 dagen gebruik je dan geen zetmeel producten. Bij dit alles, redelijke porties. Het is een fijne manier om een goede eetpatroon aan te leren. Vooral omdat het gefaseerd gaat. Bernard ik vind het jammer dat je schrijft dat aan het eind iemand alles mag eten e zoveel die wilt. Dat is niet wat ik begrepen heb. Ook al zal je gelijk hebben dat het dieet voor sommigen niet goed zal zijn. Ook kwestie van eigen verstand gebruiken. Weken op alleen zuivere eiwitten leven is onverstandig.
Vriendelijke groeten.

  bernard
  3 maart 2017
  Reageren

  Hi Senty,
  Bedankt voor je reactie. Misschien hebben we een andere druk/versie gelezen.
  Ik heb het boek gelezen (van de afbeelding in het artikel).

  Groet,
  Bernard

jamila fazli
31 december 2016
Reageren

hallo ik heb gelezen dit dieet goed bij mee past en van af 2017 begennen ik hoop dat ik kunnen mij kunnen helpen want ik 8 0f 7 kilo koweet

en ik ga 10 0f 20 dagen eerste fase houden hoop dat komt goed .

  Annemiek van der Krogt
  1 januari 2017
  Reageren

  Beste Jamila,
  Fijn om te lezen. Het is inderdaad een goed voedingspatroon en je zult je vast een stuk beter gaan voelen.
  Succes en een gezond 2017!

   johan
   11 januari 2017

   Beste,

   Iemand met af en toe bloeddruk probleem is dit goed of niet om deze fases te volgen.

   Mvg

   bernard
   18 januari 2017

   Beste Johan,
   Ik heb dit artikel over het Dukan dieet geschreven om mensen te waarschuwen over de risico’s. Ik raad je aan om het niet te volgen.
   Groet, Bernard

john looij
23 augustus 2016
Reageren

ik heb met suc6 het dukan dieet gevolgd en viel in 2 maanden tijd 11 kilo af, voor mij een fantastisch dieet want ik ben dol op vlees en vis, die haverzemelen zijn echt onontbeerlijk, en ik bakte er een dagelijkse dukan koek mee, recept staat in het boek (kwark, eieren en haverzemelen) veel drinken is erg belangrijk, ik heb nooit problemen ondervonden, geen slechte adem of weinig energie, integendeel ik zwom 3x per week en 4x hardlopen, energie genoeg.
dus gewoon doen

  Michelle - Team Puur Figuur
  24 augustus 2016
  Reageren

  Goed op te horen dat dit dieet goed bij u past, houd er wel rekening mee dat u alle voedingstoffen binnen krijgt. Op langer termijn kunt u tekorten oplopen en kan uw energielevel wel dalen. Nieuwe methodes en veranderingen geven altijd een boost! Het zijn enkel wat tips voor u. Voor iedereen is dat anders, maar ik ben blij om te horen dat u uw doel heeft bereikt. Ga zo door.
  Succes!

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

ontdek hoeveel calorieen per dag goed is voor afvallen met onze calorie calculator
Afvallen
Hoeveel calorieën heb ik per dag nodig?

Met de kcal-calculator in dit artikel bereken je eenvoudig hoeveel calorieën je per dag…

Afvallen
Dieet schema voor snel en gezond afvallen

In dit artikel vind je een compleet dieet schema met recepten, uitleg en tussendoortjes.…

in dit artikel lees je hoe het keto dieet werkt en vind je keto dieet recepten
Dieet
Afvallen met het keto dieet

Ontdek hier hoe het keto dieet werkt, wat je kunt eten en wat de…

afvallen zonder sporten is mogelijk met de tips uit dit artikel
Afvallen
Afvallen zonder sporten: 7 tips waarmee het wél lukt

Afvallen zonder te sporten is mogelijk, mits je het op de juiste manier aanpakt.…

in dit artikel lees je hoe je visceraal vet kunt verminderen en wat visceraal vet is
Afvallen
Visceraal vet: wat is het en hoe raak je het kwijt?

Visceraal vet is het buikvet dat zich in je buikholte bevindt. In dit artikel…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen