Zuurkoolschotel met gehakt, pompoen en geitenkaas

Deze zuurkoolschotel is een succesnummer. Je kunt hem ook heel goed van tevoren bereiden en in de koelkast (of diepvries) bewaren.

Als je wilt eten hoef je ‘m vervolgens alleen nog even de oven in te schuiven.

Voedingswaarden van dit recept

Energie: 575 calorieën
Eiwitten: 34 gram
Koolhydraten: 20 gram
Vetten: 38 gram
Vezels: 9 gram

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 100 gram mager rundergehakt
  • 250 gram pompoenblokjes (vers of uit de diepvries)
  • 200 gram zuurkool
  • 20 gram rucola
  • ½ ui
  • 50 gram Griekse yoghurt (10% vet)
  • 30 gram geraspte geitenkaas
  • ½ tl gedroogde tijm
  • ¼ tl paprikapoeder
  • Zeezout en zwarte peper
  • Extra vierge kokosolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een kleine ovenschaal in met een klein beetje kokosolie.
  2. Kook de zuurkool 10 minuten in een pan met water.
  3. Voeg de pompoenblokjes en een snufje zeezout toe en kook het geheel circa 10 minuten, totdat de groenten volledig gaar zijn.
  4. Snipper ondertussen de ui.
  5. Giet de groenten af en stoom goed droog.
  6. Verhit ondertussen een theelepel kokosolie in een koekenpan en voeg het gehakt, de ui, de gedroogde tijm, het paprikapoeder en een snuf zeezout en zwarte peper toe. Bak het gehakt rul.
  7. Stamp de pompoen en de zuurkool tot puree en roer de Griekse yoghurt erdoor. Voeg zeezout en zwarte peper naar smaak toe.
  8. Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal.
  9. Verdeel de pompoen-zuurkoolpuree over het gehakt.
  10. Strijk de bovenkant glad en strooi de geraspte geitenkaas erover.
  11. Schuif de ovenschaal in de oven en bak de zuurkoolschotel 15 à 20 minuten.
  12. Schep de zuurkoolschotel op een bord en verdeel de rucola erover.

Vegetarische optie: Vervang het gehakt door 125 gram tempeh. Prak de tempeh met een vork tot kruimels of snijd het in zeer kleine stukjes. Verwerk op dezelfde manier als het gehakt.

Zuivelvrije optie: Vervang de Griekse yoghurt door suikervrije kokosyoghurt (gemaakt van kokosmelk), suikervrije amandelyoghurt of kokosmelk (de dikke variant) en vervang de geraspte geitenkaas door 50 gram edelgistvlokken.