Gezond softijs van banaan recept

Met dit recept maak je gezond ijs (softijs) gemaakt van banaan. Dat klinkt misschien gek, maar het is ontzettend lekker!

Dit ijs is een stuk gezonder dan ‘normaal’ softijs. Het bevat geen toegevoegde suikers en ongezonde vetten. Wél bevat het vezels, vitamines en mineralen.

Let op: dit ijs is gemaakt van banaan, en daarom bevat het koolhydraten. Eet je koolhydraatarm? Eet dit ijs dan maximaal één keer per week.

Voedingswaarden excl. toppings (per portie)

Energie: 190 kcal (calorieën)
Eiwitten: 4,2 gram
Koolhydraten: 29,8 gram
Vetten: 5,3 gram
Vezels: 3 gram

Ingrediënten (voor 2 porties)

  • 2 grote bevroren bananen (300 gram)
  • 100 gram Griekse yoghurt (10% vet)
  • Optioneel: kaneelpoeder, (rauwe) cacaopoeder, pure stevia
  • Optionele toppings: blauwe bessen, frambozen, kokosrasp, rauwe cacaonibs of hennepzaad

Bereidingswijze

  1. Verwijder de schil van de bananen en snijd de bananen in plakjes. Doe de bananenplakjes in een bakje of zakje en plaats deze voor minimaal 6 uur in de vriezer.
  2. Doe de bevroren bananen en de Griekse yoghurt in een keukenmachine of sterke blender.
  3. Optioneel: voeg een snufje kaneelpoeder of (rauwe) cacaopoeder toe.
  4. Pureer tot een gladde, romige substantie (net als softijs).
  5. Proef het ijs. Kan het wel wat zoetigheid gebruiken? Voeg dan een paar druppels of mespuntje pure stevia toe en pureer nogmaals (kort).
  6. Schep het ijs in twee kommetjes. Vind je het te vloeibaar? Zet het kommetje dan voor circa 30 minuten in de vriezer.
  7. Optioneel: garneer het ijs met een topping naar keuze.

Tip: Kan je niet goed tegen zuivel? Vervang de Griekse yoghurt dan door 70 gram kokosyoghurt (gemaakt van kokosmelk) of 55 ml kokosmelk (de dikke variant).