Gezonde borrelplank recepten

Lekker snacken hoeft echt niet ongezond te zijn. Er zijn genoeg lekkere hapjes die je kunt serveren op een borrelplank die ook nog eens gezond zijn.

3 borrelplank recepten

Snackgroenten met tzatziki dip

Ingrediënten voor 1 bakje tzatziki dip:

  • 250 gram Griekse yoghurt*
  • ½ komkommer
  • 1-2 teentjes knoflook
  • ½ citroen
  • Zeezout en zwarte peper

*Alleen als je niet gevoelig bent voor lactose (melksuiker)

Bereidingswijze:

  1. Pers de knoflook en rasp de komkommer. Doe in een kommetje.
  2. Voeg de Griekse yoghurt en het sap van de halve citroen toe en roer goed door.
  3. Breng het geheel op smaak met zeezout en zwarte peper.

Serveer met:

  • Wortel
  • Bleekselderij
  • Cherrytomaten
  • Komkommer

Geroosterde kikkererwten

Ingrediënten voor 1 bakje:

  • 1 pot voorgekookte kikkererwten
  • Extra vierge kokosolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Spoel de kikkererwten af met stromend water en laat uitlekken in een vergiet of zeef.
  3. Dep de kikkererwten goed droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  4. Doe de kikkererwten in een kommetje, voeg een eetlepel gesmolten kokosolie, het paprikapoeder en een snuf zeezout en zwarte peper toe en hussel door elkaar.
  5. Verdeel de kikkererwten over een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de kikkererwten circa 15 minuten, totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Zoete aardappel nacho’s met quacamole

Ingrediënten voor 1 bak nacho’s:

  • 2-3 zoete aardappelen
  • 1 avocado
  • 1 kleine rode ui
  • 1 tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode chilipeper
  • ½ limoen
  • Optioneel: ½ tl komijnpoeder

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de zoete aardappel grondig (schillen is niet nodig).
  3. Schaaf de zoete aardappel met behulp van een kaasschaaf, dunschiller of mandoline in dunne plakjes.
  4. Verdeel de plakjes zoete aardappel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Schuif de bakplaat in de oven en bak de chips in circa 12-14 minuten krokant. Keer halverwege de baktijd om (houd de chips goed in de gaten, zodat ze niet verbranden!).
  6. Maak ondertussen de guacamole.
  7. Snipper de ui, snijd de tomaat in kleine stukjes, hak de rode chilipeper fijn en pers de knoflook. Doe in een kommetje.
  8. Prak het vruchtvlees van de avocado met een vork tot mousse en voeg samen met het sap van de halve limoen en een snuf zeezout en zwarte peper aan het kommetje toe. Roer goed door.
  9. Serveer de zoete aardappel nacho’s met de quacamole.

Aanvullend kun je dit erbij serveren: