Gezonde borrelplank recepten

Lekker snacken hoeft echt niet ongezond te zijn. Er zijn genoeg lekkere hapjes die je kunt serveren op een borrelplank die ook nog eens gezond zijn.

3 borrelplank recepten

Snackgroenten met tzatziki dip

Ingrediënten voor 1 bakje tzatziki dip:

  • 250 gram Griekse yoghurt (10% vet)*
  • ½ komkommer
  • 1-2 teentjes knoflook
  • ½ citroen
  • Zeezout en zwarte peper

*Gebruik ongezoete kokosyoghurt of ongezoete amandelyoghurt als je gevoelig bent voor lactose (melksuiker)

Bereidingswijze:

  1. Rasp de komkommer en pers de knoflook. Doe in een kommetje.
  2. Voeg de Griekse yoghurt en het sap van de halve citroen toe en roer goed door.
  3. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.

Serveer met:

  • Wortel
  • Bleekselderij
  • Cherrytomaten
  • Komkommer

Voedingswaarden tzaziki dip (volledig recept):

Energie: 345 kcal (calorieën)
Eiwitten: 13 gram
Koolhydraten: 15 gram
Vetten: 26 gram
Vezels: 1 gram

Geroosterde kikkererwten

Ingrediënten voor 1 bakje:

  • 265 gram voorgekookte kikkererwten (uitgelekt gewicht)
  • 1 el extra vierge kokosolie (gesmolten)
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Spoel de kikkererwten af onder stromend water en laat uitlekken in een vergiet of zeef.
  3. Dep de kikkererwten goed droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  4. Doe de kikkererwten in een kom, voeg de kokosolie, het paprikapoeder en een snufje zeezout en zwarte peper toe en hussel door elkaar.
  5. Verdeel de kikkererwten over een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de kikkererwten circa 15 minuten, totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Voedingswaarden (volledig recept):

Energie: 419 kcal (calorieën)
Eiwitten: 17 gram
Koolhydraten: 41 gram
Vetten: 16 gram
Vezels: 21 gram

Zoete aardappel nacho’s met quacamole

Ingrediënten voor 1 bak nacho’s:

  • 250 gram zoete aardappel
  • 1 avocado
  • 1 kleine tomaat (50 gram)
  • 1 kleine rode ui (30 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode chilipeper
  • ½ limoen
  • Optioneel: ½ tl komijnpoeder

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de zoete aardappel grondig (schillen is niet nodig).
  3. Schaaf de zoete aardappel in dunne plakjes met behulp van een kaasschaaf, dunschiller of mandoline.
  4. Verdeel de plakjes zoete aardappel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Schuif de bakplaat in de oven en bak de chips in 12-14 minuten krokant. Keer halverwege de baktijd om (houd de chips goed in de gaten, zodat ze niet verbranden!).
  6. Maak ondertussen de guacamole.
  7. Snijd de tomaat in kleine stukjes, snipper de rode ui, pers de knoflook en hak de rode chilipeper fijn. Doe in een kommetje.
  8. Prak het vruchtvlees van de avocado met een vork tot mousse en voeg samen met het sap van de halve limoen en een snufje zeezout en zwarte peper aan het kommetje toe. Roer goed door.
  9. Serveer de zoete aardappel nacho’s met de quacamole.

Voedingswaarden (volledig recept):

Energie: 590 kcal (calorieën)
Eiwitten: 9 gram
Koolhydraten: 60 gram
Vetten: 31 gram
Vezels: 18 gram

Aanvullend kun je dit erbij serveren:

  • Schaaltje olijven
  • Schaaltje augurken
  • Bakje ongezouten gemengde noten