Zelf notenpasta maken + 6 simpele en goedkope recepten

Noten zijn een geweldige toevoeging op je voeding. Noten zitten vol gezonde omega 3-vetten, bevatten eiwitten en bevatten zeer weinig koolhydraten. Om aan je dagelijkse portie noten te komen (20 à 30 gram) kun je een handje ongezouten noten eten. Maar het kan veel gevarieerder: met notenpasta!

Je hebt de potten misschien wel eens in de supermarkt zien staan: amandelpasta, hazelnootpasta, cashewboter – enzovoorts. Van iedere noot is er wel een pasta te krijgen. Maar de prijzen liegen er niet om: een pot notenpasta van 350 gram kost tussen de 7 en 10 euro.

Het goede nieuws: je kunt heel eenvoudig zelf notenpasta maken! In dit artikel leggen we je uit hoe. Je vind hier 6 lekkere, simpele recepten voor heerlijke notenpasta’s.

Notenboter: waarom?

Waarom geen pindakaas?

Nu vraag je je misschien af: “Waarom zou ik notenpasta kopen of maken als ik ook heel goedkoop pindakaas kan kopen?”

Dat zullen we je uitleggen.

Pinda’s zijn de minst gezonde keuze van alle noten. Zoals je in ons artikel over noten kunt lezen, zijn pinda’s eigenlijk peulvruchten, en geen noten. Ze bevatten veel omega 6-vetten, die we al genoeg binnenkrijgen met ons huidige voedingspatroon. Andere noten zijn juist erg hoog in omega 3-vetten, die we te weinig binnenkrijgen.

De kracht van omega 3-vetten

Omega 3-vetten zijn de allergezondste vetten. Uit onderzoek blijkt dat een gezonde portie aan omega 3-vetten de kans op ernstige ziektes en syndromen helpt voorkomen, zoals:

  • Depressie [1]
  • Beroerte [2]
  • Hoge bloeddruk [3]
  • ADHD [4]
  • Alzheimer [5]
  • Darmkanker [6]

Dit zijn slechts een paar vlakken waarop omega 3 goed scoort – er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen waar je van geniet als je genoeg omega 3-vetten binnenkrijgt.

Een ander voordeel van omega 3-vetten is het effect op je vetverbranding. Deze vetten verminderen hongergevoelens, waardoor je minder eet en op een gezonde manier kunt afvallen.

Noten helpen je om aan voldoende omega 3-vetten te komen. Een handje ongezouten noten is een prima oplossing hiervoor, maar er bestaan nog zoveel meer variaties met noten! Zoals notenpasta.

Wat is notenpasta?

Notenpasta is niets anders dan noten die gemalen zijn tot een pasta. Je kunt het op een rijstwafel smeren, over een salade sprenkelen, of gebruiken als ingrediënt voor curry’s en dips zoals hummus. Met notenpasta kun je dus eindeloos variëren!

Met de recepten hieronder heb je binnen een mum van tijd zelf je pot notenpasta gemaakt. Gezond, lekker en goedkoper dan in de supermarkt!

Zo maak je zelf notenpasta

Het enige dat je hoeft te doen is alle ingrediënten in de keukenmachine te stoppen en deze te blenden tot er een vloeibare pasta ontstaat.

Let op: Notenpasta maken kan langer duren dan je verwacht. Eerst zal het een soort droog meel worden, daarna een vochtig deeg en uiteindelijk een vloeibare pasta. Schep de pasta regelmatig om als er stukjes noot aan de zijkanten blijft plakken. Het is normaal dat de pasta warm wordt van de keukenmachine.

Tip 1: Vermaal eerst de noten en de olie tot een pasta en voeg dan pas de andere ingrediënten toe.

Tip 2: Wil je een zoete pasta? Voeg dan 2 el honing toe aan een basispasta. Wil je een hartige pasta? Laat dan de honing of kokosbloesemsuiker achterwege.

Tip 3: Voeg op het laatst een kopje rozijnen of gehakte noten toe: dit zorgt voor een ‘bite’ in je notenpasta!

Notenpasta Recepten:

  • Gezonde Nutella: 500 gram hazelnoten, 1 el kokosolie, 25 gram cacaopoeder, 80 gram kokosbloesemsuiker, snufje zout
  • Honing-macadamia pasta: 500 gram macadamianoten, 1 el kokosolie, 2 el honing, ½ tl kaneel, snufje zout
  • Gezonde Speculaaspasta: 250 gram hazelnoten, 250 gram amandelen, 1 el kokosolie, 1 el speculaaskruiden, snufje zout (+ eventueel 2 el honing voor een zoete pasta)
  • Spicy Walnotenpasta: 250 gram walnoten, 250 gram cashewnoten, 1 el kokosolie, ½ tl kaneel, snufje chili- of cayennepeper: begin met een klein beetje en voeg meer toe als je het nog niet spicy genoeg vindt
  • Hazel-dadelpasta: 500 gram hazelnoten, 2 el kokosolie, 3 medjooldadels, snufje zout
  • Mix-it-all pasta: 100 gram cashews, 100 gram hazelnoten, 100 gram amandelen en 100 gram pecannoten, 1 el kokosolie, snufje zout

Veel maak- en eetplezier!