✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

Wetenschappelijk onderbouwd

De 20 voordelen van afvallen

Afvallen levert je veel meer op dan alleen een mooi, slank lichaam. Het kan je gezondheid namelijk ook enorm verbeteren.

Wij krijgen regelmatig succesverhalen binnen van mensen die zijn afgevallen én verbeteringen zien in hun bloedwaardes en energieniveau. In sommige gevallen kan men zelfs medicatie afbouwen.

Hieronder hebben we de 20 potentiële gezondheidsvoordelen van afvallen voor je op een rijtje gezet.

1. Gezond kraakbeen en kleinere kans op artrose

Artrose ontstaat (onder andere) door slijtage van het kraakbeen in je gewrichten.

Over het algemeen geldt: hoe meer gewicht je gewrichten moeten dragen, hoe sneller ze slijten. Hierdoor vergroot overgewicht de kans op artrose. Door af te vallen verklein je deze kans juist.

Naast dat overgewicht je gewrichten extra belast, is er nog een andere link tussen je gewicht en de kans op artrose. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mensen met overgewicht vaker artrose in hun handen hebben [1].

Je handen worden niet zwaarder belast door de extra kilo’s, maar er is een andere verklaring voor het ontstaan van artrose in de handen: overtollig vetweefsel is niet passief. Het leeft, maakt hormonen aan en kan bijdragen aan ontstekingen in het lichaam. En die ontstekingen zouden (mede) de oorzaak kunnen zijn van artrose.

2. Een gezonde bloeddruk

Een gezond gewicht draagt bij aan een gezonde bloeddruk. Als je overgewicht hebt, moet je hart namelijk harder werken om je bloed rond te pompen, waardoor er meer druk op je bloedvaten komt te staan. Het gevolg: de bloeddruk gaat omhoog.

Een hoge bloeddruk is niet alleen schadelijk voor je bloedvaten, maar kan ook een negatief effect hebben op je nieren, hersenen en hart.

Als je slank bent is de kans op nierschade kleiner dan wanneer je overgewicht hebt (zie punt 3).

3. Gezonde nieren

Afslanken kan je helpen om je nieren gezond te houden. Er is een duidelijke link tussen je gewicht en het risico op nieraandoeningen. Dit bleek onder andere uit een groot onderzoek waarbij de gegevens van meer dan 1,2 miljoen mensen met elkaar werden vergeleken.

Uit deze vergelijkingen kwam naar voren dat de mensen die in hun jeugd overgewicht hadden, als volwassenen vaker nierdialyses nodig hadden vanwege nieraandoeningen [2].

Ook hierbij speelt de bloeddruk waarschijnlijk weer een rol. Een hoge bloeddruk kan je nieren namelijk beschadigen. Ook het feit dat diabetes vaker voorkomt onder mensen met overgewicht is een verklaring voor het hogere percentage nieraandoeningen bij mensen met overgewicht.

4. Lager risico op leververvetting

Er is nog een orgaan dat enorm profiteert van afvallen: je lever. Overgewicht vergroot namelijk de kans op leververvetting.

We zien dan ook dat het aantal mensen dat hiermee te maken krijgt enorm stijgt. Er zijn zelfs berekeningen waaruit blijkt dat wereldwijd 25% van de mensen last heeft van leververvetting [3].

Met een slank lichaam en gezonde eetgewoontes verklein je de kans op leververvetting aanzienlijk. Ook kan je hiermee van bestaande leververvetting afkomen.

5. Verbeterde insulinegevoeligheid

Afslanken helpt je om je insulinegevoeligheid te verbeteren en insulineresistentie te voorkomen. Vooral het verliezen van buikvet helpt hierbij.

Je insulinegevoeligheid is erg belangrijk. Als deze vermindert, kan je bloedsuikerspiegel namelijk te hoog worden en kan je insulineresistentie ontwikkelen. En dat kan voor een vicieuze cirkel zorgen: buikvet werkt insulineresistentie in de hand, en insulineresistentie zorgt ervoor dat je sneller aankomt en moeilijker afvalt.

Gelukkig kun je hier iets aan doen. In dit artikel lees je wat insulineresistentie is, wanneer je naar de dokter moet en hoe je het geneest.

6. Lager risico op diabetes type 2

Volgens cijfers van het Diabetesfonds hebben 1,2 miljoen Nederlanders diabetes. Elke week wordt deze ziekte bij 1.200 nieuwe mensen gediagnosticeerd.

Een gezond gewicht helpt je om het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen aanzienlijk te verlagen. Het kan zelfs helpen om bestaande diabetes te behandelen. Belangrijk om te weten: dit geldt voor diabetes type 2. Diabetes type 1 heeft andere oorzaken en wordt ook anders behandeld.

De eerste stap naar het onder controle krijgen van je bloedsuikerspiegel is door minder suiker te eten. In ons artikel over koolhydraatarm eten lees je daar alles over.

7. Minder spataderen

Spataderen zijn aderen in de benen die verwijd zijn. Dit is op zichzelf niet direct gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend en pijnlijk zijn.

Afvallen helpt om spataderen te voorkomen en te genezen. Overtollig gewicht verhoogt namelijk het risico op spataderen. Door de extra kilo’s is er meer kracht nodig om het bloed vanuit de benen weer omhoog te stuwen. Hierdoor komt er meer druk op de aderen te staan, wat het ontstaan van spataderen in de hand werkt.

8. Minder aderverkalking

Bij aderverkalking worden je bloedvaten geleidelijk aan nauwer en minder soepel. Je bloedcirculatie wordt hierdoor verstoord. Op de lange termijn kan het er zelfs voor zorgen dat spieren en organen te weinig zuurstof krijgen.

Het goede nieuws is: ook hierbij heeft afvallen grote voordelen. Een gezond gewicht helpt namelijk om het risico op aderverkalking te verlagen en je bloedcirculatie te verbeteren.

9. Lager risico op hartziekten

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen verlaagt afslanken het risico op:

 • Insulineresistentie
 • Diabetes type 2
 • Een hoge bloeddruk
 • Aderverkalking

Al deze punten hebben een grote invloed op de kans dat je te maken krijgt met hartziekten. Een gezond gewicht helpt je daardoor om het risico op hartziekten aanzienlijk te verlagen.

Een gezond gewicht krijgen en behouden verbetert niet alleen de kwaliteit van je leven. Je bespaart daarmee ook op zorgkosten. Zorgverzekeraars vergelijken je doen op diverse websites, zoals Zorgwijzer.

10. Kleinere kans op een herseninfarct

Ook de kans op een herseninfarct is kleiner bij een gezond gewicht. Bij een herseninfarct krijgt een deel van je hersenen plotseling geen zuurstof. In de volksmond wordt dit ook wel ‘een beroerte’ genoemd.

Het lagere risico op een beroerte bij een gezond gewicht bewijst nogmaals dat alles in ons lichaam met elkaar is verbonden. Je voeding en leefstijl hebben direct invloed op je bloeddruk.

11: Een betere nachtrust (minder slaapapneu)

Een gezond gewicht kan je nachtrust verbeteren door slaapapneu tegen te gaan of zelfs helemaal op te lossen.

Slaapapneu is een aandoening die met je ademhaling te maken heeft. Bij slaapapneu staat je ademhaling korte periodes stil tijdens je slaap. Deze ademstops komen meerdere keren per nacht voor en kunnen je nachtrust flink verstoren.

12. Vrij ademhalen (minder kortademigheid)

Mensen die succesvol zijn afgevallen merken vaak dat ze meer lucht hebben. De luchtwegen zijn vrij en kunnen maximale hoeveelheden zuurstof absorberen.

Kortademigheid is vervelend. Overgewicht verhoogt het risico hierop, doordat het extra gewicht voor druk op de longen zorgt. Je longen kunnen hierdoor niet goed uitzetten, waardoor je het snel benauwd krijgt. Als je last hebt van kortademigheid kan je het zelfs al benauwd krijgen terwijl je gewoon op de bank zit.

13. Minder kans op jicht

Met een gezond gewicht is de kans op jicht kleiner. Ook jicht heeft te maken met ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen ontstaan als er te veel urinezuur in het bloed zit.

Het teveel aan urinezuur vormt kristallen die in en rond je gewrichten komen te zitten. Je immuunsysteem reageert vervolgens op deze kristallen, waardoor er ontstekingen ontstaan. Dit kan flinke pijn veroorzaken.

Jicht zit vaak in de grote teen, maar kan ook voorkomen in pezen, slijmbeurzen en andere gewrichten. Overgewicht wordt gelinkt aan jicht, dus mocht je momenteel last hebben van jicht en je wilt wat kilo’s verliezen, dan raden wij je aan om ‘de knop om te zetten’ en gezond te gaan leven.

Laat je inspireren door de succesverhalen van anderen die met onze afslankplannen succesvol zijn afgevallen.

14. Gezonde galblaas (zonder galstenen)

Onderzoekers hebben een belangrijke link ontdekt tussen je gewicht en het risico op galstenen. Als je slank bent, loop je minder risico op het ontwikkelen van galstenen [4].

Als je te zwaar bent, kan de kans dat je te maken krijgt met galstenen zelfs drie tot vier keer zo groot zijn in vergelijking met mensen met een gezond gewicht.

15. Lager risico op kanker

Met een gezond gewicht heb je een kleinere kans op het ontwikkelen van kanker dan wanneer je overgewicht hebt. Dit geldt voor allerlei soorten kanker, waaronder dikkedarmkanker, prostaatkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker [5,6].

Dr. Brenda Fitzgerald, de directrice van Centers for Disease Control and Prevention die hier onderzoek naar heeft gedaan, geeft aan dat er een duidelijke link is tussen overgewicht en kanker. Zij stelt dat het bereiken en behouden van een gezond gewicht een rol speelt bij het voorkomen van kanker.

16. Betere psychische gesteldheid

Afslanken kan je helpen om beter in je vel te zitten. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.

Overgewicht gaat immers geregeld samen met een negatief zelfbeeld. Mensen met overgewicht krijgen vaak te maken met vervelende opmerkingen en pesterijen. Dat is geheel onterecht, maar helaas gebeurt het wel. Zelfs onder volwassenen.

Afvallen kan je helpen om je psychische gesteldheid te verbeteren. Maar onthoud wel: het is belangrijk om van jezelf te houden, of je nu slank of dik bent. Gewicht verliezen gaat op die manier ook een stuk makkelijker en fijner.

17. Gezonde ogen tot op late leeftijd

Een gezond gewicht helpt je om je ogen gezond te houden. Als je overtollig lichaamsvet hebt, stijgt namelijk de kans op verschillende oogaandoeningen. Het kan bijvoorbeeld bijdragen aan de ontwikkeling van maculadegeneratie [7].

Maculadegeneratie komt veel voor onder ouderen en zorgt ervoor dat je langzaamaan steeds slechter gaat zien. Door af te slanken bescherm je dus je ogen en je gezichtsvermogen.

Ook het eten van vette vis (met veel omega 3-vetzuren) kan je ogen voeden met de juiste voedingsstoffen.

18. Regelmatige menstruatiecyclus

Je hormoonhuishouding is een interessant en complex geheel. Het is ook heel gevoelig. Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je hormonen uit balans raken.

Eén van de factoren die invloed heeft op je hormonen is je gewicht. Ook de hormonen die te maken hebben met de menstruatiecyclus worden door je gewicht beïnvloed. Overtollig buikvet wordt gelinkt aan een onregelmatige menstruatiecyclus en een verminderd aantal eisprongen.

Als je overgewicht hebt en last hebt van een onregelmatige menstruatiecyclus, dan zou afslanken je goed kunnen helpen om weer een gezonde, regelmatige menstruatiecyclus te krijgen.

19. Vruchtbaarheid

Heb je een kinderwens? Dan is een gezond gewicht extra belangrijk. Het komt namelijk je vruchtbaarheid ten goede. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Bij vrouwen heeft dit deels te maken met het feit dat het aantal eisprongen kan afnemen als je overgewicht hebt. Dit is echter niet de enige reden. Ook als je een regelmatige eisprong hebt kan overgewicht ervoor zorgen dat het moeilijker is om zwanger te worden.

20. Gezonde zwangerschap en bevalling

Als je slank bent is de kans kleiner dat je tijdens een zwangerschap te maken krijgt met complicaties. Overgewicht wordt namelijk gelinkt aan een verhoogd risico op een miskraam, zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes.

Daarnaast is het risico op problemen tijdens de bevalling lager als je slank bent.

Kort samengevat

Afvallen heeft een enorm positieve invloed op je lichaam. Een gezond gewicht draagt bij aan een lager risico op:

 • Insulineresistentie
 • Diabetes type 2
 • Een hoge bloeddruk
 • Aderverkalking
 • Hartziekten
 • Beroertes
 • Kanker
 • Jicht
 • Spataderen
 • Artrose
 • Slaapapneu
 • Galstenen
 • Nierschade
 • Leververvetting
 • Kortademigheid
 • Oogaandoeningen
 • Psychische problemen
 • Een onregelmatige menstruatiecyclus
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling

Heb je al te maken met een of meerdere van deze gezondheidsproblemen? Dan kan afvallen je mogelijk helpen om ze te verminderen. In sommige gevallen kan je door gewicht te verliezen zelfs volledig herstellen.

Klik hier voor tips, recepten en uitleg over gezond afvallen.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen