✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

Is makreel gezond? 6 redenen om deze vette vis op het menu te zetten

We weten allemaal wel dat bijna alle soorten vis goed voor je zijn. Echter, sommige vissen zijn gezonder dan andere. De vette vissoorten, zoals makreel, worden beschouwd als de gezondste. Waarom? Daar kom je achter als je dit artikel leest.

Makreel is een vette vis en is absoluut aan te bevelen binnen een gezond dieet. Deze vis met langwerpig lichaam en groenblauwe rug, ook wel Scomber Scombrus genoemd, behoort tot de baarsachtigen.

Je komt ‘m tegen in de Noordzee, maar ook in de Atlantische oceaan, Middellandse Zee, Oostzee en Zwarte Zee. De makreel eet voornamelijk vislarven en organismen die in plankton zitten. De makreel is een gangbare, eetbare vis die je in vrijwel elk viskraampje ziet liggen. Het nadeel is dat makreel vrij snel bederft en om deze reden wordt de meeste makreel daarom dan ook gestoomd.

Vette vissen

Het is algemeen bekend: het eten van vis is gezond. Vis bevat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine D en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, jodium en selenium.

Vette vis is daarnaast ook nog eens rijk aan omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor de ontwikkeling en het behoud van een gezond lichaam. Tot de vette vissen worden de volgende vissen gerekend:

 • Zalm
 • Haring
 • Forel
 • Sardines
 • Tonijn
 • Makreel

Voedingsbron van vitamine D

De vette vissen hebben behalve de omega 3-vetzuren ook een hoog vitamine D-gehalte. Veel mensen hebben een tekort aan deze belangrijke vitamine. Vis en visproducten zijn veruit de beste voedingsbronnen van vitamine D. Vooral zalm en haring bevatten veel vitamine D.

Om even een voorbeeld te geven: een portie gekookte zalm van 113 gram bevat 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Sommige visoliën, zoals levertraan, bevatten ook enorm veel vitamine D. Een eetlepel levertraan levert zelfs 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D op. De makreel beschikt ook nog eens over de antioxidant co-enzym Q10. Al deze vitaminen en mineralen leveren allerlei voordelen op. 

De gezondheidsvoordelen

Hieronder lees je onze top 6 gezondheidsvoordelen van het eten van makreel, ondersteund door diverse onderzoeken.

1. Makreel: gezonde vis voor een gezond hart

Vis wordt in het algemeen gezien als één van de beste voedingsmiddelen voor een gezond hart. Consumptie ervan verlaagt het risico op hartaanvallen en beroertes. Uit vele studies is naar voren gekomen dat mensen die regelmatig vis eten een lager risico hebben op hartaanvallen, beroertes en hart- en vaatziekten.

In 2008 deden 40.000 mannen tussen de 40 en 75 jaar mee aan een jarenlang onderzoek in de Verenigde Staten. Zij aten één of meerdere porties vis per week. Na verloop van tijd bleek dat het risico op hart- en vaatziekten bij hen met zo’n 15% was verlaagd [1].

Wetenschappers zijn van mening dat vette vis nog gunstiger is voor het hart, vanwege de hoge concentratie omega 3-vetzuren [2]. Deze vetzuren maken bloedvaten elastisch en verdunnen het bloed, waardoor je een betere doorbloeding krijgt en de bloeddruk verlaagt.

2. Een verminderde achteruitgang van de hersenfunctie en minder kans op Alzheimer

Ouderdom gaat helaas vaak samen met een verslechterde hersenfunctie. Dat is een natuurlijk en normaal proces, maar er zijn ook ernstige neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Interessant is dat veel studies hebben aangetoond dat mensen die meer vis eten, een tragere cognitieve achteruitgang hebben. Dat geldt overigens niet voor mensen die een genetische aanleg voor deze ziekte hebben [3].

Dit positieve resultaat kan worden gerelateerd aan de grijze massa in de hersenen. De grijze stof is het meest belangrijke functionele weefsel in de hersenen. Ze slaan neuronen op en verwerken zo je herinneringen en emoties. Studies hebben aangetoond dat er meer grijze stof in de centra van de hersenen te vinden is bij mensen die elke week vis eten.

3. Goed voor het immuunsysteem

De voedingsstoffen in makreel versterken het immuunsysteem. De omega 3-vetzuren kunnen kleine ontstekingen in het lichaam neutraliseren. Daarnaast versterken de vitamines en mineralen in makreel het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden.

Deze uitkomst is naar boven gekomen door uiteenlopende studies met betrekking tot auto-immuunziekten. Bij auto-immuunziekten worden er door het lichaam afweerstoffen aangemaakt tegen een deel of delen van het eigen lichaam. Mensen die hieraan lijden hebben baat bij het eten van makreel of andere vette vis. Verschillende studies hebben immers aangetoond dat omega 3, oftewel visolie, de kans op diabetes vermindert [4,5].

De resultaten zijn vooralsnog voorlopig, maar veel onderzoekers zijn stellig van mening dat de lagere kans op auto-immuunziekten te maken heeft met de consumptie van omega 3-vetzuren en vitamine D uit vis en visolie.

4. Goed voor de ogen

Maculadegeneratie, oftewel ‘slijtage of veroudering van het netvlies’, is een veelvoorkomende ziekte bij vooral oudere mensen. Er zijn aanwijzingen dat vis en omega 3-vetzuren bescherming bieden tegen deze ziekte. Een studie uit 2011 bevestigt dat regelmatige consumptie van vis kan zorgen voor 42% lager risico op maculadegeneratie bij vrouwen [6].

5. Essentieel voor groei en ontwikkeling

Vette vis bevat voedingsstoffen die cruciaal zijn tijdens de ontwikkeling van de mens. Dit geldt met name voor de omega 3-vetzuur docosahexaeenzuur (DHA).

Er zit echter één addertje onder het gras als het op aanbeveling van vis aan zwangere vrouwen aankomt. Sommige vissen hebben kwik in zich, dat ironisch genoeg weer gekoppeld is aan het ontstaan van ontwikkelingsproblemen in de hersenen. Om die reden kunnen zwangere vrouwen het beste alleen vis eten die laag in de voedselketen staat (zalm, sardines, forel, etc.).

6. En tot slot: het is ook gewoon erg lekker!

Makreel biedt vele gezondheidsvoordelen, maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat het ook nog eens gewoon heerlijk smaakt en makkelijk te bereiden is. Het is bovendien relatief eenvoudig op te nemen in een dieet.

Als je 1 tot 2 keer per week makreel eet, pluk je vanzelf de bovengenoemde positieve vruchten ervan. Probeer zoveel mogelijk voor wild gevangen vis te kiezen in plaats van gekweekte vis; wilde vissen bevatten doorgaans meer omega 3-vetzuren.

Wees niet bang voor gezonde vetten

Doorgaans houden we niet van vet eten, zeker niet als we aan het afvallen zijn. Toch zijn er ook gezonde vetten; die zitten onder andere in makreel.

Vette vissen bevatten goede mineralen, veel eiwitten en gezonde vetten. Deze combinatie is erg gunstig als je snel wilt afvallen en je gezondheid wilt verbeteren.

Doseringen / hoeveelheden te gebruiken

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, wordt het aangeraden om 1 tot 2 keer per week een portie vis te eten, en dan het liefst vette vis die omega 3-vetzuren bevat. Alleen voor zwangere vrouwen en zogende moeders is het belangrijk om de hoeveelheid makreel te beperken.

Slank en gezond door de juiste voeding

Vis is rijk aan belangrijke voedingsstoffen die essentieel zijn voor de mens. Denk aan hoogwaardige eiwitten, jodium en diverse vitaminen en mineralen.

Als je vet wilt verbranden, meer energie wilt krijgen of je weerstand tegen ziekten wilt verhogen, dan is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Door 2 keer per week vette vis te eten zet je de eerste stap, maar dan ben je er nog niet.

Ga hier niet met lege handen weg en download jouw exemplaar van de PuurFiguur Afslank Boodschappenlijst. Op de boodschappenlijst staan alle andere vissoorten die je kunt eten om snel en gezond af te vallen – tot wel 2 kilo per week.

In de boodschappenlijst vind je een uitgebreid overzicht van alle soorten voeding die je aan een slank, gezond en energiek lichaam helpen. De boodschappenlijst is gratis.

Laat hieronder het e-mailadres achter waarop je de boodschappenlijst wilt ontvangen en ontvang hem direct in je mailbox

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
we geven je 7 tips voor een slanke zomer
Afvallen
Afvallen in de zomer: 7 tips

In dit artikel vind je 7 tips die je helpen om gezond en slank…

in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen