✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis

✓ Geleverd binnen één werkdag

Ontdek onze boeken Ontdek PuurFiguur

Hoeveel stappen per dag is gezond?

Stappen tellen is een goed idee als je je gezondheid wilt verbeteren. Maar hoeveel stappen per dag is gezond en hoeveel stappen moet je zetten als je wilt afvallen?

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over stappen zetten en stappen tellen, en vind je 10 tips om meer stappen te zetten.

Inhoud:

Waarom 10.000 stappen per dag?

Met 10.000 stappen per dag kom je ruim aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging. 10.000 stappen komt neer op 7 à 8 kilometer. Dit behaal je met ongeveer 1,5 uur wandelen of 45 minuten hardlopen.

Het is algemeen bekend dat voldoende bewegen je gezondheid ten goede komt. Met een dagelijkse portie beweging blijf je fit en slank en kun je verschillende ziekten voorkomen, waaronder hart- en vaatziekten (de grootste doodsoorzaak).

Stappen tellen kan heel makkelijk met een:

 • Fitness tracker (zoals Fitbit)
 • Apple watch
 • Pedometer
 • Smartphone

Op de meeste smartphones kun je een app installeren die telt hoeveel stappen je zet.

Conclusie: Met 10.000 stappen per dag zit je gegarandeerd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging.

ontdek hier hoeveel stappen zetten nodig is voor afvallen en je gezondheid

Hoeveel stappen per dag is gezond?

Volgens onderzoek zetten gezonde mensen tussen de 4.000 en 18.000 stappen per dag [1].

Wil je weten hoe actief jij per dag bent? Kijk dan hieronder in welke categorie jij valt, op basis van het aantal stappen dat je per dag zet*:

 • Inactief: minder dan 5.000 stappen per dag
 • Laag actief: 5.000 – 7.500 stappen per dag
 • Gemiddeld actief: 7.500 – 10.000 stappen per dag
 • Actief: 10.000 – 12.500 stappen per dag
 • Zeer actief: meer dan 12.500 stappen per dag

*De categorieën hierboven gelden niet altijd. Als je veel fietst of aan een sport zoals roeien of krachttraining doet, dan kan het zijn dat je niet veel stappen zet maar toch een actief leven leidt.

Voor sommigen zal 10.000 stappen per dag te veel zijn, voor anderen misschien wel te weinig. Zeker als je net begint is het verstandig om het aantal stappen langzaam op te bouwen, tot je het aantal stappen hebt gevonden dat bij jouw doel past.

Hieronder lees je per doel (afvallen of fitter worden) hoeveel stappen per dag je het beste kunt zetten om dit te bereiken.

Let op: Het is niet aan te raden om obsessief je stappen te tellen. Je lichaam is geen machine, en het aantal stappen dat je zet hoeft bovendien niets te zeggen over je gezondheid. Waar het om gaat is dat je dagelijks in beweging bent.

Hoeveel stappen voor afvallen?

Als afvallen je doel is, richt je dan op 10.000 stappen per dag. Hoe meer stappen je zet, hoe meer calorieën en vet je verbrandt.

Onderzoekers lieten 30 mensen met overgewicht 12 weken lang 10.000 stappen per dag zetten. Na 12 weken werd hun gezondheid en gewicht opnieuw gemeten, met grootse resultaten [2]. De deelnemers…

 • Waren aanzienlijk afgevallen
 • Hadden een lager vetpercentage
 • Hadden een lager BMI
 • Hadden een kleinere middelomtrek

De deelnemers gingen er niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal op vooruit [2]:

 • Minder depressieve gevoelens
 • Minder angstig
 • Minder moe
 • Minder last van stress

Conclusie: Bij 10.000 stappen per dag verbeter je je gezondheid op diverse vlakken. Ook helpt het je om af te vallen.

Wil je er echt voor gaan? Probeer dan eens of je 15.000 stappen per dag kunt halen! Uit een ander onderzoek bleek dat mensen die meer dan 15.000 stappen per dag zetten een kleinere middelomtrek en een lager cholesterol hadden dan mensen die een langere tijd zittend doorbrachten [3].

Hoeveel stappen om fitter te worden?

Als je fitter wilt worden, dan kun je dit op een simpele manier bereiken door een week lang 500 tot 1.000 stappen per dag méér te zetten.

Zet je gemiddeld 3.000 stappen per dag? Stel je dagelijkse doel dan in op 3.500 tot 4.000 stappen. Je kunt je doel iedere week of iedere 2 weken verhogen met nog eens 1.000 stappen, tot je de 8.000, 10.000 of zelfs 15.000 stappen per dag behaalt.

Conclusie: Verhoog geleidelijk je dagelijkse stappendoel om fitter te worden.

Tips om meer stappen per dag te zetten

Probeer van je extra stappen een routine te maken. Op die manier hoef je er niet altijd mee bezig te zijn en wordt het een gezonde gewoonte die jou het hele jaar fit, slank en sterk houdt.

De onderstaande tips helpen je verder:

 1. Plan een dagelijkse wandeling in je routine, bijvoorbeeld direct na het ontbijt
 2. Ga lopend naar de supermarkt (laat de fiets staan)
 3. Ga je met de metro, tram of bus? Stap een halte eerder uit
 4. Pak de trap in plaats van de roltrap
 5. Sta ’s ochtends iets eerder op voor een rondje om
 6. Maak in je lunchpauze een korte wandeling
 7. Haal vaker koffie voor je collega’s
 8. Loop een rondje door het huis als je telefoneert
 9. Ga na het avondeten een blokje om
 10. Gebruik de loopband of de crosstrainer in de sportschool

Merk je dat je met tegenzin aan het wandelen bent, wissel het wandelen dan af met een andere vorm van sport. Stappen tellen is één manier om aan je dagelijkse beweging te komen, maar er zijn nog veel meer manieren.

Extra tip: Je kunt het wandelen een stuk leuker maken door met je partner, hond of vriend(in) een rondje om te gaan. Of luister naar een podcast of je favoriete muziek tijdens het lopen.

Kun je te veel stappen zetten?

Meer stappen per dag is niet altijd beter en te veel stappen zetten kan zelfs tot blessures leiden, zeker wanneer je vaak hardloopt.

Net als dat variatie in je voeding belangrijk is, is het ook belangrijk om in je dagelijkse beweging te variëren. Wissel wandelen en hardlopen af met andere vormen van beweging, zoals fietsen, krachttraining, groepsles of een andere vorm van sport. Zo train je verschillende spieren en houd je het leuk en afwisselend voor jezelf.

hardlopen en wandelen en joggen helpen je met stappen zetten en afvallen

Wandelen, joggen of hardlopen?

Je kunt je stappendoel op verschillende manieren bereiken:

 • Wandelen
 • Joggen
 • Hardlopen
 • Traplopen
 • Crosstrainer

Wat je ook kiest: alle stappen die je zet helpen je om gezonder, fitter en slanker te worden.

Wandelen is al een effectieve manier van bewegen om af te vallen, fitter te worden en buikvet kwijt te raken [4]. Uit onderzoek bleek dat mensen die 12 weken lang naast hun dieet vijf keer per week 1 uur wandelden, wel 3,7 cm rond hun buik waren verloren en meer vet hadden verbrand dan mensen die niet wandelden [5].

Met joggen, hardlopen en traplopen gaat je hartslag sneller dan wanneer je wandelt. Hierdoor verbetert je conditie en verbrand je meer calorieën. Ook bereik je de 10.000 stappen sneller wanneer je sneller loopt.

Hardlopen is echter ook blessuregevoelig. Luister naar je lichaam en kies de vorm van beweging die jou het beste ligt. Als je blessuregevoelig bent, probeer hardlopen af te wisselen met andere bewegingsvormen.

Vergeet je voeding niet!

Je kunt nog zoveel stappen zetten, maar als je te veel en/of ongezond eet, dan zul je nooit de gezondste versie van jezelf worden en loop je grote kans om aan te komen.

Wil je op een snelle, prettige en makkelijke manier kilo’s kwijtraken? Dan is een koolhydraatarm eetpatroon zeer geschikt.

Door minder koolhydraten te eten activeer je je vetverbranding en val je snel af zonder honger te ervaren. Als je een actieve leefstijl combineert met een koolhydraatarm dieet, boek je het allerbeste resultaat.

Twijfel je of een koolhydraatarm dieet het beste dieet is voor jou? Doe hieronder de test en ontdek binnen 2 minuten wat het beste bij jou past!

Veelgestelde vragen

Is 6.000 stappen per dag genoeg?

Over het algemeen geldt dat je minimaal 5.000 stappen per dag moet zetten voor een gezond bewegingspatroon. Dat betekent dat 3.000 stappen per dag te weinig is en dat 6.000 stappen per dag genoeg is. De grootste gezondheidsvoordelen behaal je echter door meer dan 6.000 stappen per dag te zetten. Een goede richtlijn is minimaal 8.000 stappen per dag.

Hoeveel stappen per dag om 1 kg af te vallen?

Om 1 kg lichaamsvet te verliezen moet je circa 7.000 kcal verbranden. Met 10.000 stappen verbrand je 400-500 kcal. Je moet dus ruim 150.000 stappen zetten om 1 kg af te vallen. Als je elke dag 10.000 stappen zet, zul je er ongeveer 2 weken over doen om 1 kg lichaamsvet te verbranden.

Let op: dit werkt alleen als je niet meer calorieën eet dan je dagelijkse energiebehoefte.

Hoeveel km is 10.000 stappen?

10.000 stappen staat gelijk aan zo’n 7 à 8 kilometer lopen. Hier doe je ongeveer 1,5 uur over. Je verbrandt er circa 400-500 kcal mee.

Hoeveel val je af als je elke dag 10.000 stappen zet?

Als je elke dag 10.000 stappen zet en niet méér eet dan je dagelijkse caloriebehoefte, zul je in ongeveer 2 weken 1 kilo lichaamsvet verliezen. Hoeveel je exact afvalt als je 10.000 stappen per dag zet hangt af van factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht en lengte.

Hoeveel stappen is 30 minuten wandelen?

Met 30 minuten wandelen zet je ongeveer 3.000 stappen. Als je stevig doorstapt kun je 4.000 stappen zetten in een half uur.

Is wandelen goed voor buikvet?

Ja, wandelen kan bijdragen aan minder buikvet. Wandelen stimuleert je algehele vetverbranding en daarmee ook de verbranding van buikvet.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen