Het succesverhaal van Wichert

Wichert (55 jaar) heeft jarenlang tussen de 112 en 125+ kilo gewogen. Geen één dieet hielp om verder af te vallen dan 112 kilo. Bij 112 kilo stopte zijn lichaam met het verbranden van vet.

Sinds een half jaar volgt Wichert de afslankplannen van PuurFiguur. Hij weegt nu voor het eerst in jaren 102 kilo.

Hieronder lees je hoe deze doorzetter in korte tijd 16 kilo afviel.

Wichert aan het woord

Vroeger heb ik veel aan vechtsport gedaan en was eigenlijk altijd al wat flinker dan gemiddeld. Toen ik 15 was kon ik al wedstrijden vechten tegen jongens die 7 jaar ouder waren (ik zat qua gemiddeld gewicht in hun gewichtsklasse). Ik woog dus altijd al iets zwaarder, maar was nooit echt dik. Vroeger, zo rond mijn 20e, had ik zelfs een sixpack!

In 1998 heb ik een whiplash opgelopen, waardoor ik helaas niet meer intensief kon sporten. Tegelijkertijd veranderde mijn eetpatroon ook naar meer ongezond. Dit zorgde ervoor dat ik in kilo’s aankwam.

In het verleden heb ik met een voedingsdeskundige en verschillende diëtisten samengewerkt om de strijd met de kilo’s aan te gaan. In mijn familie komt diabetes voor en ik wilde voorkomen dat ik dat ook kreeg. In het begin viel ik af, maar steeds niet verder dan 112 kilo. Daarnaast vond ik het een opgave om me aan een eetplan te houden, omdat het nooit echt lekker was. De voeding die ik kon eten vond ik gewoonweg saai. En omdat het ook nooit écht goed hielp, stopte ik dan met de voedingscoach en ging ik weer eten zoals ik al deed. Met als gevolg dat ik aan het jojo-en was tussen de 112 en 125+ kilo.

Uiteindelijk werd bij mij slaapapneu geconstateerd. En omdat ik een hartafwijking heb, was dit erg gevaarlijk. Daarom kreeg ik een intensieve behandeling om ademstops in mijn slaap te voorkomen. De hormoonhuishouding wordt daarmee op zijn kop gezet en ik werd gewaarschuwd dat ik door de behandeling kon gaan afvallen of aankomen. En ja hoor, binnen 2 jaar ruim 10 kg erbij. Ik had toen een BMI van ruim 36 en kwam daardoor in aanmerking voor een obesitaskliniek en een maagverkleining.

De maagverkleining wilde ik beslist niet, maar ik ging wel naar de obesitaskliniek. Hier werd ik begeleid door een team van specialisten en ik kreeg hier sportles en voedingsadvies. Ook hier viel ik af. Maar helaas ook niet verder dan 112 kilo. De diëtist wist ook niet wat ze ermee aan moest en ik nog minder. Na een half jaar stopte ik ook hiermee.

Mijn huisarts adviseerde mij twee jaar geleden om iedere dag een uur te gaan wandelen. Ook dit hielp. Maar helaas lukte het ook nu niet om onder de 112 kilo te komen.

Vorig jaar in mei ben ik begonnen met koolhydraatarm eten. Ik woog na 3 weken koolhydraatarm eten 125 kilo. Daarvoor was ik dus nog een flink stuk zwaarder, maar ik durfde me niet te wegen. In oktober vorig jaar tikte ik de 111 kilo aan! Dit was echt een feestmoment voor mij. Maar helaas door gezondheidsproblemen en de uitdagingen rondom de feestdagen en een bruiloft kwam ik weer aan. Afgelopen mei woog ik weer 118 kilo en zat daarmee weer in de lift omhoog qua gewicht. Geen aardappelen en geen brood eten en toch het gewicht weer zien toenemen was frustrerend.

Mijn vrouw kwam toen met het idee om te starten met PuurFiguur. Ik was sceptisch, want ik had het vermoeden dat ik toch niet verder zou afvallen dan 112 kilo. Maar omdat ik in de tussentijd niet meer voldoende kon bewegen en ik me er sterk van bewust was dat ik moest afvallen, zijn we toch gestart. Mede ook omdat de prijs erg vriendelijk was, vond ik het plan het proberen waard. Wat had ik te verliezen?

Ik ben blij dat ik deze beslissing heb genomen. In een kleine 6 maanden ben ik 16 kilo afgevallen en mijn gewicht daalt nog steeds. Ik weeg nu voor het eerst in jaren 102 kilo. Ik kan bijna in broekmaat 26 en had altijd broekmaat 30. Dit heb ik met allerlei specialisten om me heen nooit behaald.

Het is een andere leefstijl, die ik wil blijven volhouden tot ik in ieder geval 97 kilo weeg: het streefgewicht van de obesitaskliniek. En in de tussentijd blijf ik genieten van de lekkere recepten en het bereiden van de voeding. Meestal kook ik nu thuis. Ik vind het leuk om te doen en ben elke keer weer benieuwd wat ik nu weer op tafel zet. Ik ben om en ben gemotiveerd om hiermee door te gaan. Ik noem het geen dieet, maar een andere levensstijl. En dat heeft zeker resultaat!


Wauw, wat een inspirerend verhaal Wichert! We zijn super blij voor je dat het afvallen goed gaat, dat je geniet van de recepten en dat je je hele levensstijl hebt omgegooid. Wat knap! Ga vooral zo door, je bent erg goed bezig en we zijn onwijs trots op je.