✓ Hardcover boeken geleverd binnen één werkdag

✓ Geleverd binnen één werkdag

Bekijk alle producten Bekijk aanbod

Wat iedereen zou moeten weten over rozemarijn

Wist je dat het bekende keukenkruid rozemarijn geneeskrachtige eigenschappen heeft? Rozemarijn vormt een bron van antioxidanten en werkt gunstig op je spijsvertering en luchtwegen.

Lees hier waarom rozemarijn een waardevolle toevoeging is op je dagelijkse voedingspatroon en ontdek waarom je geen buitensporige hoeveelheden rozemarijn moet nuttigen.

De Latijnse naam Rosmarinus betekent ‘dauw der zee’. Waarschijnlijk kreeg deze kleine plant zijn naam doordat het kruid vooral in de kustgebieden van de Mediterranee voorkwam én omdat er een grijsgroene waas over de blaadjes ligt.

Wat is rozemarijn?

Rozemarijn is een kleine struik met blaadjes zo smal als naaldjes. Het is één van de meest gebruikte kruiden bij lams- en rundvleesgerechten. Rozemarijn tilt de smaakbeleving naar een hoger plan met zijn heerlijke aroma en lekkere kruidensmaak. Alleen daarom al mag het niet in je keuken ontbreken.

Rozemarijn is een redelijk winterhard kruid dat in het voorjaar blauwe of witte bloemen heeft. Rozemarijn behoort tot de lipbloemenfamilie, net als dovennetel of salie.

Rozemarijn blijft ook in de winter groen. Om deze reden kun je de blaadjes het hele jaar door gebruiken. Bij een goede verzorging kan de plant 50 cm hoog worden. Het heerlijke aroma komt vrij als je de blaadjes kneust. Je kunt de takjes ook in een papieren theezakje stoppen en mee laten trekken in je gerecht.

Voedingswaarde rozemarijn

Dit is de voedingswaarde van rozemarijn per 28 gram (gedroogd) [1]:

 • Energie: 93 kcal (calorieën)
 • Eiwitten: 1 gram
 • Koolhydraten: 6 gram
 • Vetten: 4 gram
 • Vezels: 12 gram

Vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 876 IU
 • Vitamine C: 17.1 mg
 • Vitamine B1: 0.1 mg
 • Vitamine B2: 0.1 mg
 • Vitamine B3: 0.3 mg
 • Vitamine B6: 0.5 mg
 • Foliumzuur: 86 mcg
 • Calcium: 358 mg
 • IJzer: 8.2 mg
 • Magnesium: 61.6 mg
 • Fosfor: 19.6 mg
 • Kalium: 267 mg
 • Natrium: 14.0 mg
 • Zink: 0.9 mg
 • Koper: 0.2 mg
 • Mangaan: 0.5 mg
 • Selenium: 1.3 mcg

De 9 voordelen van rozemarijn

Het gebruik van rozemarijn heeft diverse voordelen. Hieronder hebben we de 9 voordelen van rozemarijn voor je opgesomd.

1. Verbetert de bloedcirculatie

Rozemarijn zorgt ervoor dat je een betere bloedcirculatie krijgt. Heb je last van een lage bloeddruk en de daarmee vaak gepaard gaande koude handen en voeten? Rozemarijn helpt je om je bloedsomloop te bevorderen. In oude kruidenboeken lees je al over deze gunstige werking van rozemarijn.

2. Goed voor de lever en nieren

Door een overbelaste gal of lever kun je hoofdpijn krijgen. Heb je vaak hoofdpijn, probeer dan of rozemarijn je helpt om je lichaam te ontdoen van gifstoffen die de hoofdpijn veroorzaken. Onderzoek op proefdieren toont aan dat het gebruik van rozemarijn na een maand positieve veranderingen laat zien op lever- en nierweefsel [2].

3. Verbetert je spijsvertering

Rozemarijn stond in de middeleeuwen al bekend als een kruid dat de spijsvertering bevordert en werd daarom ook veel gebruikt bij de bereiding van gerechten. Het vet in je maaltijd wordt beter verteerd wanneer deze maaltijd is gekruid met  rozemarijn.

Heb je last van maagkrampen, darmkrampen of winderigheid? Het toevoegen van rozemarijn aan je gerechten zorgt voor vermindering of het wegblijven van je klachten.

4. Gunstige invloed op het metabool syndroom

We eten vaak te snel, te zoet en te vet. Daarbij vergeten we om dagelijks voldoende te bewegen. Gevolg: er ontstaat overgewicht. Dit gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaardes en een verstoorde bloedsuikerspiegel. Deze verschijnselen samen worden het metabool syndroom genoemd.

Rozemarijn is een rijke bron van stoffen die een gunstige invloed hebben op het metabool syndroom, blijkt uit laboratorium onderzoek [3].

5. Goed voor je humeur

Over rozemarijn werd vroeger gezegd: “Dat is het kruid dat het hart troost en vrolijk maakt.” Eén kopje rozemarijnthee per dag zou invloed kunnen hebben op je stemming. En het blijkt nog waar te zijn ook!

Onderzoekers stelden muizen bloot aan een aantal stressfactoren. Onder die gestreste omstandigheden kregen ze iedere dag rozemarijnthee toegediend, wat een gunstige invloed bleek te hebben op hun stressniveau.

6. Beter geheugen

Op proefdieren werd aangetoond dat rozemarijn een gunstige invloed heeft op het langetermijngeheugen. De stoffen in rozemarijn blijken de afbraak van acetylcholine, een chemische stof in de hersencellen die verantwoordelijk is voor het geheugen, te voorkomen.

7. Tegen vermoeidheid

Een kopje rozemarijnthee doet wonderen bij vermoeidheid. De heerlijk geur van dit kruid maakt je vrolijk en licht. Daarbij zou rozemarijn ook nog eens de creativiteit bevorderen. Het is de moeite van het proberen waard als je even geen inspiratie hebt!

8. Verlicht luchtwegproblemen

De etherische oliën in rozemarijn geven verlichting bij luchtwegproblemen en vastzittend slijm.

9. Rozemarijn houdt insecten op afstand

Plant rondom het eetgedeelte in je tuin eens een paar rozemarijnstruiken, dan heb je minder last van insecten tijdens het eten.

Hoe gebruik je rozemarijn?

Je kunt rozemarijn vers of gedroogd kopen in de supermarkt of natuurwinkel. Rozemarijnolie of -lotion is geschikt om te gebruiken bij een massage of in bad.

Nadelen van rozemarijn

Rozemarijn mag niet in grote hoeveelheden worden gebruikt tijdens zwangerschap of menstruatie, of bij een hoge bloeddruk. Je kunt wel een normale hoeveelheid gedroogde of verse rozemarijn gebruiken om je gerechten te bereiden.

Aanvullende tips

Rozemarijn, een eenvoudig zelf te kweken kruid, heeft onvermoede eigenschappen. Het zorgt ervoor dat je een betere bloedcirculatie krijgt, het helpt je spijsvertering en werkt mee aan een betere vertering van vetten.

Na het lezen van dit artikel zou je denken dat rozemarijn een wondermiddel is tegen allerlei ziekten en kwaaltjes. Dat is het natuurlijk niet.

Rozemarijn kan in combinatie met een gezond voedingspatroon voor een slank, gezond en energiek lichaam zorgen. Profiteer van de gezondheidsvoordelen uit dit artikel (en meer) door voeding te eten van de gratis PuurFiguur Boodschappenlijst.

De PuurFiguur Boodschappenlijst is bedoeld om gezond en snel af te vallen – tot 2 kilo per week. Laat hieronder het e-mailadres achter waarop je de boodschappenlijst wilt ontvangen en ga direct aan de slag.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
Afvallen
Afvallen buik: 30 tips voor snel buikvet verbranden

Buikvet is hardnekkig en gevaarlijk. Te veel buikvet is namelijk schadelijk voor je gezondheid.…

Afvallen
Koolhydraatarme producten om af te vallen en buikvet te verliezen

In dit artikel vind je een lijst met koolhydraatarme producten die je helpen om…

Gezondheid
Dit zijn de 10 beste PFAS vrije pannen

Veel pannen bevatten PFAS. Dit zijn chemicaliën die schadelijk zijn voor je gezondheid en…

Gezondheid
Alles wat je wilt weten over orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie richt zich op het optimaliseren van je gezondheid en het herstellen van…

Gezond eten
De voordelen van kikkererwten (en 8 lekkere recepten)

Kikkererwten zijn onderdeel van de peulvruchtenfamilie. Door hun neutrale smaak zijn de lichtbruine erwtjes…

Afvallen
Glucomannan (konjac): wat is het en helpt het bij afvallen?

Glucomannan is de laatste jaren steeds populairder aan het worden als middel om af…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen