✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis

✓ Geleverd binnen één werkdag

Ontdek onze boeken Ontdek PuurFiguur
Wetenschappelijk onderbouwd

17 bewezen voordelen van pure chocolade

Pure chocolade kent een lange geschiedenis. Tussen 1100 en 1400 voor Christus werd het namelijk voor het eerst gebruikt door verschillende samenlevingen, zoals de Maya’s en de Azteken. Zij maakten van pure chocolade een bitter drankje dat als medicijn, tijdens ceremonies en als traktatie voor de elite werd gedronken.

Toen Hernando Cortez deze samenlevingen bezocht, verspreidde de populariteit van pure chocolade naar Spanje. Niet veel later ontdekten andere landen deze traktatie ook, waardoor heel Europa hiervan kon gaan genieten.

Er werd steeds meer met pure chocolade gevarieerd, waardoor uiteindelijk melkchocolade ontstond. Hoewel melkchocolade een lange tijd de meest geliefde vorm was, won pure chocolade aan het einde van de 20e eeuw weer populariteit terug. Hierdoor wordt deze nu erg veel gegeten [1].

Pure chocolade is erg gezond en kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren, zoals een verminderde kans op bloedklontering, een verhoging van het goede cholesterolgehalte, een verlaging van de bloeddruk en een verminderde kans op dementie of alzheimer.

De gezondheidsvoordelen van pure chocolade

Werkt als antioxidant: Er worden regelmatig testen uitgevoerd waarbij gekeken wordt hoe goed de antioxidanten uit een bepaald voedingsmiddel schadelijke vrije radicalen kunnen uitschakelen.

Pure chocolade scoort heel hoog tijdens deze testen. Dit is mogelijk doordat pure chocolade rijk is aan natuurlijke verbindingen die werken als antioxidanten, zoals polyfenolen en flavanolen. Tijdens één onderzoek werd zelfs gezegd dat pure chocolade een grotere antioxidantactiviteit had dan het fruit dat getest werd [2,3].

Is rijk aan flavanolen: Pure chocolade bevat veel cacao. Volgens Harold Schmitz, doctor en directeur aan de Mars Inc., is cacao rijk aan flavanolen. Deze stoffen zijn erg belangrijk en kunnen veel ziektes en klachten tegengaan. Door het binnenkrijgen van deze stoffen heb je een kleinere kans op hartziektes, astma en diabetes type 2 [2].

Voorkomt bloedklontering: Door pure chocolade te eten kan je de kans op bloedklontering verminderen. Hierdoor heb je minder kans op een beroerte of hartaanval wanneer bloedklonters zich door de bloedbaan gaan verplaatsen [4].

Heeft een bloeddrukverlagende werking: Bepaalde stoffen in pure chocolade stimuleren de productie van stikstofoxide. Dit zorgt voor ontspannen en flexibele bloedvaten, en verbetert ook de bloedsomloop. Hierdoor neemt de weerstand tegen de bloedstroom af, waardoor de bloeddruk lager wordt [2,4].

Verschillende onderzoeken hebben hier bewijs voor geleverd. Tijdens één studie aten gezonde testpersonen 15 dagen lang pure chocolade (als aanvulling op een gezond dieet). Na 15 dagen bleek dat de bloeddruk lager was [5].

Verhoogt het goede cholesterolgehalte: Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid goed cholesterol (HDL) kan verhogen en het “slechte” cholesterol (LDL) kan verlagen. Pure chocolade heeft een gunstig effect op het LDL-cholesterol, omdat cacao antioxidanten bevat die schade door oxidatie kunnen voorkomen [2,6,7,8].

Verkleint het risico op hart- en vaatziekten: Een onderzoek waarbij testpersonen meer dan 5 keer per week pure chocolade aten heeft aangetoond dat het regelmatig eten van pure chocolade het risico op hart- en vaatziekten met 57% vermindert.

Uit een andere studie blijkt dat het eten van pure chocolade ook de kans op overlijden door hart- en vaatziekten met 50% vermindert. Dit onderzoek werd uitgevoerd met 470 oudere mannen over een periode van 15 jaar.

De reden dat pure chocolade dit effect heeft op hart- en vaatziekten heeft te maken met de bloeddrukverlagende werking en de vermindering van het slechte cholesterol [2,5,9,10].

Beschermt de huid tegen UV-straling: Resistentie tegen UV-straling wordt gemeten door de hoeveelheid MED die aanwezig is. Veel MED betekent veel weerstand tegen UV-straling. Door pure chocolade te eten kan je deze hoeveelheid vergroten.

Dit blijkt uit een studie waarbij gezonde testpersonen 12 weken lang veel pure chocolade aten. Na deze periode was de hoeveelheid MED verdubbeld. Het eten van pure chocolade kan de weerstand tegen UV-straling daarom verhogen [2,5,11].

Verbetert de insulinegevoeligheid: Pure chocolade kan de insulinegevoeligheid verbeteren en helpt je om gezond en snel af te vallen. Dit is gebleken uit een onderzoek waarbij glucose-intolerante testpersonen 15 dagen lang chocolade aten.

Eén groep at tijdens deze periode 100 gram pure chocolade per dag, terwijl de andere groep 100 gram witte chocolade at. Aan het eind van het onderzoek bleek dat pure chocolade de functie van de bètacellen verbetert, waardoor de insulinegevoeligheid vergroot. Witte chocolade heeft dit effect totaal niet. Dit is mogelijk doordat pure chocolade veel polyfenolen bevat, terwijl witte chocolade dit niet bevat [5,12].

Vermindert leververvetting: Onderzoek heeft aangetoond dat cacao in pure chocolade een helende werking kan hebben bij mensen die lijden aan een minder zware vorm van leververvetting (opstapeling van vet in de levercellen). Dit blijkt uit een test waarbij ratten met leververvetting supplementen met cacao kregen. Hierdoor namen gevolgen van leververvetting af [5,13].

Geeft je een vrolijk gevoel: Pure chocolade kan je een vrolijk gevoel geven dankzij de verschillende stoffen die hierin aanwezig zijn. Eén van deze stoffen is fenylethylamine. Deze stof geeft je hetzelfde gevoel als wanneer je verliefd bent.

De endorfines in pure chocolade zorgen voor een gevoel van euforie en verminderen ook de effecten van pijn en stress. Een andere stof die in pure chocolade voorkomt, anandamide, staat bekend om het geluksgevoel dat het geeft.

Het eten van pure chocolade maakt je dus echt gelukkiger [14,15,16].

Verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen: Een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Harvard Medical School heeft aangetoond dat pure chocolade de bloedtoevoer naar de hersenen kan verbeteren.

Doordat de bloedtoevoer naar de hersenen toeneemt, verbetert het geheugen. Een onderzoek heeft namelijk aangetoond dat door deze toename de resultaten van een geheugentest met 30% verbeterden.

Ook krijg je een beter concentratie- en reactievermogen en kan je makkelijker problemen oplossen [14,17,18].

Beschermt de hersenen tegen schade door vrije radicalen: Vrije radicalen kunnen schade in je lichaam veroorzaken doordat zuurstofmoleculen zich hechten aan cellen en weefsels. Dit gebeurt op ongeveer dezelfde manier als bij metaal dat begint te roesten. Doordat pure chocolade veel antioxidanten bevat, kan dit de hersenencellen beschermen tegen de schadelijke vrije radicalen. Hierdoor kan veroudering van de cellen verminderd worden [14].

Verbetert het vermogen om te leren: Door het eten van pure chocolade verbeteren de scores tijdens een cognitieve test. Dit is mogelijk doordat er veel flavanolen in cacao zitten. Deze dringen door in de gebieden van de hersenen die belangrijk zijn voor het geheugen en het leerproces.

Daarnaast bevat pure chocolade ook cafeïne. De hoeveelheid hiervan is niet genoeg om je ’s nachts wakker te houden, maar het is wel genoeg om effect te hebben op de hersenen. Hierdoor verbetert het geheugen, de concentratie en het humeur [14,19,20,21].

Vermindert stressklachten: Pure chocolade is rijk aan magnesium. Dit mineraal kan stressklachten verminderen. Door genoeg magnesium binnen te krijgen kan je beter tegen stress en verbetert het humeur, de slaap en de concentratie [14,22].

Stilt het verlangen naar ongezond eten: Het blijkt dat pure chocolade ervoor kan zorgen dat je minder zin krijgt in ongezonde voeding. Vooral de zintuigelijke ervaring die je krijgt tijdens het eten van pure chocolade speelt hierbij een belangrijke rol. Hierdoor ga je gezonder eten en wordt het eenvoudiger om af te vallen [14,23].

Verkleint de kans op dementie en alzheimer: Uit onderzoek blijkt dat ouderen die veel pure chocolade eten een verminderde kans op dementie hebben. Dit is mogelijk doordat cacao veel antioxidanten bevat die dit risico tegengaan [14,24].

Ook de kans op alzheimer wordt kleiner dankzij pure chocolade, aangezien het eten ervan voor vermindering van insulineresistentie zorgt. Tegenwoordig wordt er geloofd dat de ongevoeligheid voor insuline een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van alzheimer. De hersencellen blijken namelijk te sterven wanneer ze niet genoeg glucose krijgen. Door pure chocolade te eten kan dit echter voorkomen worden, waardoor er een kleinere kans op alzheimer ontstaat [14,25].

Verhoogt het aantal goede bacteriën: Pure chocolade werkt als een probioticum, waardoor de goede bacteriën in het darmkanaal toenemen en de slechte bacteriën afnemen. Dit kan veel belangrijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, waaronder een bescherming van de hersenen. Slechte bacteriën kunnen de belangrijke chemicaliën in de hersenen namelijk verminderen. Doordat pure chocolade dit tegengaat worden de hersenen beschermd [14,26].

Conclusie (en een waarschuwing)

Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt.

Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid.

Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten. De voorwaarde is dat je pure chocolade eet in combinatie met gezonde voeding.

Als je pure chocolade wilt eten en tot 2 kilo per week wilt afvallen met gezonde voeding, schrijf je dan hieronder in voor de gratis nieuwsbrief. We sturen je onze beste tips, recepten en leefstijladviezen om (buik)vet te verbranden, eetbuien te voorkomen en je energieniveau te verhogen.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (12) Verberg reacties Toon alle reacties
Herriëtta Heimgartner
25 mei 2023
Reageren

Hoeveel chocolade puur mag je er van eten?

  Isa Teunis
  13 juni 2023
  Reageren

  Hoi Herriëtta,
  Als je kiest voor 85% pure chocolade bevat dit veel cacao en weinig suiker. Ook is deze donkere chocolade zeer rijk aan antioxidanten: drie blokjes bevatten zelfs meer antioxidanten dan een stuk fruit! Je kunt dan ook drie blokjes (15 gram) pure chocolade als tussendoortje.

J. Fries.
16 februari 2023
Reageren

Eet al jaren na mijn ontbijt, een stuk puur chocolade, is nog lekker ook! Zit in mijn 100 st. levensjaar, geboren in het jaar 1923. dus……………! Het blijkt gezond te zijn!

  Anita Campforts
  16 mei 2023
  Reageren

  Waw, hoe geweldig is dat. Nu hoef ik me zeker niet meer schuldig te voelen voor mijn chocolade verslaving 😁

  Stella
  22 april 2023
  Reageren

  Geweldig!

  Susanne Chrispijn
  23 februari 2023
  Reageren

  Bedankt voor de leuke reactie en fantastisch dat u in uw 100ste levensjaar zit.

Bennie
11 juli 2021
Reageren

Wat een voordelen zeg! Hoe puur moet de chocolade zijn? Ik eet nu sinds een paar dagen elke dag een klein blokje van 92% puur. Eerste keer was heftig maar, het went. Wel een glas water om m’n mond leeg te krijgen ?

  Jacqueline
  26 januari 2024
  Reageren

  Als je dan 92% van Vivani eet, dat gezoet is met cocosbloesemnectar, dat het lichaam niet als suiker erkent, ben je helemaal goed bezig 🙂 en krijg je geen droge mond!

   Susanne Chrispijn
   29 januari 2024

   Bedankt voor het delen van je tip.

  Susanne Chrispijn
  14 juli 2021
  Reageren

  Als regel voor chocolade geldt: hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade. Pas bij een cacaogehalte van 85% of hoger kun je spreken van gezonde chocola. Deze chocolade bevat namelijk veel cacao en vrij weinig suiker. Met je 92% zit je dus helemaal goed. 😉

Marijke
2 december 2015
Reageren

HELP ,!!! Ik ben bijna 70 jaar en in Januari 2015 gestopt met roken helaas 8 Kg. aangekomen ik ben al vanaf mijn 16 de aan het lijnen voor mij 80 jarige oorlog .vroeger was mijn streefgewicht ongeveer.60kg. In de loop van de jaren 63kg.ik ben ook niet te dik maar te klein haha bij 1.57 M. maar ik krijg de kilo’s er niet af.
Ik heb jouw programma al gekocht helemaal doorgespit ben er gister mee begonnen ben benieuwd heb al 10 dagen smootie afslankplan gedaan -1 kg inplaats van -4 .zou dat nog komen door het anti roken ?
Mijn enigste zonde is ‘avonds een blikje Zero Cola met 1.0 cm. Blanke Bacardie.
Je antwoord tegemoet ziend mvrgr.Marijke.

  Bernard
  8 december 2015
  Reageren

  Hi Marijke,
  Goed dat je bent begonnen. Door te stoppen met roken kun je meer trek krijgen in ongezonde snacks. Probeer daar op te letten.
  Leuke activiteiten kunnen je dezelfde impuls geven als suiker.

  Begin daarom bij de basis: gezonde voeding. Als je daar een schepje bovenop wilt doen, dan raad ik je aan om langzaam te minderen met Bacardi/cola.
  Succes!

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen