✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis | Gratis verzending | Niet goed, 100% geld terug.

✓ Geleverd binnen één werkdag | Gratis verzending

De 18 voordelen van krillolie

Omega 3-vetten zijn essentieel voor je gezondheid. Deze gezonde vetten verbeteren je cholesterolwaarde, beschermen je tegen hartziekten, zijn goed voor je ogen en helpen je om ongewenst lichaamsvet te verbranden.

Eén van de beste bronnen van omega 3-vetzuren is krillolie. In dit artikel lees je wat krill is, waar het vandaan komt en hoe het jouw gezondheid en gewicht kan verbeteren.

Inhoud:

Wat is krill?

Krill is een verzamelnaam voor kleine schaaldiertjes uit de zee. Het bevat ontzettend veel omega 3, in een vorm die zeer goed wordt opgenomen door ons lichaam. De kleine schaaldiertjes komen in enorme hoeveelheden voor in de koude wateren van Antarctica.

Is krill veilig om te eten?

Krill is volledig veilig om te eten. Ook krillolie is 100% veilig om te nemen.

De wateren waar de schaaldiertjes leven zijn namelijk erg schoon. Ook is het zo dat krill onderaan de voedselketen staat, waardoor het niet vervuild is met schadelijke stoffen. Vissen, en dan met name vette vissoorten, zijn wel gevoelig voor vervuiling. Dit maakt krillolie een betere keuze dan visolie.

Bovendien worden de omega 3-vetzuren uit krillolie beter opgenomen door ons lichaam dan de omega 3-vetzuren uit visolie.

Onderaan dit artikel vind je meer redenen waarom krillolie beter is dan visolie.

Is krillolie duurzaam?

Krillolie is een erg duurzame keuze. Je hoeft niet bang te zijn voor overbevissing, omdat er enorm veel krill is. Krill behoort tot de diersoorten met de grootste biomassa (het totaalgewicht van een groep organismen).

De biomassa van Antarctische krill, Euphausia superb, wordt geschat op 379.000.000 ton [1]. Om er helemaal zeker van te zijn dat de krillvoorraad niet overbelast wordt, zijn er strenge limieten afgesproken voor de krillvangst. Zo blijft er ook ruim voldoende krill over voor walvissen en pinguïns. Die zijn namelijk ook gek op deze schaaldiertjes.

Belangrijk om te weten: krillolie is alleen duurzaam als de bijvangst van vis wordt voorkomen.

De 18 voordelen van krillolie

Krill is niet alleen veilig en duurzaam, maar ook nog eens ontzettend gezond. Hieronder lees je maar liefst 18 gezondheidsvoordelen van krillolie.

1: Gezonde cholesterolwaardes

Krillolie kan helpen om je cholesterolwaardes te verbeteren als je last hebt van een te hoog cholesterol. Het helpt om het ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen en het ‘goede’ HDL-cholesterol te verhogen.

Daarnaast kan krillolie ook helpen om je triglyceridenwaardes te verlagen. Triglyceriden zijn een soort vetten die in ons bloed thuishoren. Als je waardes hiervan te hoog zijn, kunnen ze echter schadelijk zijn. Je hebt dan een hoger risico op aderverkalking en hartziekten.

2: Minder ontstekingen

Veel mensen hebben last van chronische ontstekingen zonder dat ze dit weten. Deze ontstekingen hebben namelijk geen duidelijke symptomen. Ze worden daarom ook wel stille ontstekingen genoemd.

Deze ontstekingen zijn onopvallend, maar zeker niet onschuldig. Ze verzwakken je immuunsysteem en beschadigen je lichaamsweefsels.

Je voeding speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van chronische ontstekingen. Krillolie kan je hier goed bij helpen. De omega 3 die het bevat heeft namelijk een ontstekingsremmende werking. Daarnaast bevat krill ook astaxanthine. Dit is een kleurstof die in ons lichaam als antioxidant en ontstekingsremmer werkt.

3: Verlichting bij artritis (gewrichtspijn)

Dankzij de ontstekingsremmende werking van krillolie helpt krillolie ook om artritisklachten te verminderen [2]. Bij artritis is er sprake van ontstekingen aan de gewrichten, die pijn veroorzaken en je bewegingsvrijheid kunnen beperken.

Deze ontstekingsremmende werking werd onder andere bewezen in een onderzoek bij muizen met artritis. Dit onderzoek was in 2010 te lezen in het medische vakblad BMC Musculoskeletal Disorders [3].

De conclusie van het onderzoek is dat krillolie helpt om zwellingen en ontstekingen tegen te gaan bij muizen. Meer onderzoek is nodig om het verband tussen krillolie en een vermindering van artritisklachten bij mensen vast te stellen.

4: Gezonde ogen

Omega 3-vetzuren spelen een grote rol bij het gezond houden van onze ogen. Deze vetzuren maken namelijk een belangrijk deel uit van ons netvlies. Uit onderzoek blijkt dat omega 3 onder andere kan helpen om maculadegeneratie tegen te gaan [4]. Dit is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Het komt vooral voor onder ouderen.

Aangezien krillolie een van de beste bronnen van omega 3-vetzuren is, draagt het dus bij aan gezonde ogen.

5: Goede bron van antioxidanten

Je cellen worden dagelijks blootgesteld aan oxidatie, waardoor ze verouderen. Antioxidanten gaan dit tegen: ze beschermen je cellen. Krillolie bevat een zeer krachtige antioxidant: astaxanthine. Deze antioxidant is vele malen sterker dan andere bekende antioxidanten zoals vitamine A, vitamine E en luteïne.

Hoeveel antioxidanten een voedingsmiddel bevat, kan uitgedrukt worden in ORAC (Oxygen Radical Absorptance Capacity)-waarde. Krillolie heeft een ORAC-waarde van 300. Het verslaat hiermee bijvoorbeeld [5]:

 • Courgette: 180
 • Watermeloen: 142
 • Aubergine: 245
 • Doperwten: 260
 • Tonijn uit blik: 90
 • Zalm: 30
 • Eieren: 20

6: Lager risico op hartziekten

Antioxidanten helpen om je hart gezond te houden. Maar dat is niet de enige manier waarop krillolie je helpt om hartziekten te voorkomen. De omega 3-vetzuren spelen hierbij ook een belangrijke rol.

Omega 3-vetzuren dragen namelijk bij aan:

 • Een gezonde bloeddruk
 • Het voorkomen van bloedklonters
 • Het voorkomen van plaque in de aderen
 • Een gezonde endotheelfunctie (endotheel is een laagje cellen aan de binnenkant van je hart, bloedvaten en lymfevaten)

Al deze punten bevorderen de gezondheid van je hart en bloedvaten. Krillolie kan je op deze manier helpen om je hart en bloedvaten in topconditie te houden.

7: Minder menstruatiepijn

Voor vrouwen die last hebben van menstruatiepijn en PMS (premenstrueel syndroom) heeft krillolie nog een extra voordeel. Het kan namelijk helpen om deze klachten te verminderen.

Tijdens een onderzoek bleek krillolie zelfs zo effectief te zijn dat de proefpersonen significant minder pijnmedicatie hoefden te nemen [6].

8: Een gezond en slank lichaam

Krillolie kan je aan een slank lichaam helpen. Dit heeft te maken met de invloed die de omega 3-vetzuren hebben op je hormoonhuishouding. Ze zorgen er indirect voor dat je minder honger hebt en dat je minder snel vet opslaat.

Ook helpen omega 3-vetzuren bij het verbranden van vet en bij het opbouwen van spiermassa.

En nog 9 andere voordelen

Het klinkt bijna ongeloofwaardig hoeveel uiteenlopende voordelen krillolie kan bieden. Toch heeft krillolie nog meer voordelen, omdat het zo rijk is aan omega 3.

Dit zijn nog 9 andere potentiële voordelen van krillolie:

 1. Het helpt om je te beschermen tegen depressie [7]
 2. Het helpt om niet-alcoholische leververvetting te bestrijden [8]
 3. Het draagt bij aan gezonde hersenen [9]
 4. Het helpt om achteruitgang van de hersenfuncties bij ouderen af te remmen [10]
 5. Het verlaagt het risico op insulineresistentie en diabetes type 2 [11]
 6. Het bevordert een mooie, gezonde en gehydrateerde huid [12]
 7. Het helpt om je huid te beschermen tegen schade door de zon [13]
 8. Het helpt om droge en rode ogen te voorkomen of te verminderen [15]
 9. Het wordt gelinkt aan een lager risico op astma bij kinderen en jongvolwassenen [16]

Krillolie of visolie?

Krillolie en visolie hebben veel overeenkomsten. Bij beide zijn omega 3-vetzuren de belangrijkste voedingsstof die ze bevatten. Toch zijn krillolie en visolie niet hetzelfde.

Visolie is goedkoper en wordt meer gebruikt. Naar deze olie is dan ook het meeste onderzoek gedaan. Krillolie is echter een inhaalslag aan het maken. Krillolie verslaat visolie namelijk op verschillende vlakken:

 • De omega 3-vetzuren uit krillolie worden beter opgenomen door ons lichaam dan die uit visolie, doordat ze een andere samenstelling hebben.
 • Krillolie bevat veel antioxidanten. De hoeveelheid antioxidanten in visolie is verwaarloosbaar.
 • Krillolie is effectiever bij het bestrijden van menstruatiepijn en PMS dan visolie [4].
 • Krill bevat over het algemeen minder schadelijke stoffen dan vis, doordat de kleine schaaldiertjes onderaan de voedselketen staan.
 • Krillolie is niet gevoelig voor oxidatie, in tegenstelling tot visolie. Hierdoor kunnen er in visolie vrije radicalen ontstaan.

Gemakkelijk je gezondheid verbeteren

Krillolie kan jou op verschillende manieren helpen om je gezondheid te verbeteren. En het fijne is: het is erg makkelijk aan je eetpatroon toe te voegen in de vorm van capsules.

Met zeer weinig moeite kun je profiteren van onder andere:

 • Gezondere cholesterolwaardes
 • Een lager risico op hartziekten
 • Waardevolle antioxidanten
 • Bescherming van je huid, hersenen en ogen
 • Een gezondere hormoonbalans (wat je kan helpen bij het afvallen)

Krillolie kopen? Let hier op

Met een krilloliesupplement krijg je op een makkelijke manier krill binnen. Het is snel, makkelijk en kan in potentie veel gezondheidsvoordelen bieden.

Hier moet je op letten als je krilloliecapsules koopt:

 1. Koop alleen pure krillolie
 2. Kies voor capsules zonder vulstoffen
 3. Koop alleen krillolie waar ook astaxanthine in zit (een belangrijke antioxidant)
 4. Kies alleen voor krillolie met een MSC-keurmerk

Disclaimer: Dit artikel is bedoeld om de wetenschappelijke en ingewikkelde studies over krillolie voor iedereen makkelijk en begrijpelijk te maken. Het gebruik van een krillolie supplement is geen garantie dat je de in dit artikel genoemde voordelen ervaart. De onderzoeksresultaten uit dit artikel zijn alleen bedoeld ter illustratie en zijn niet gekoppeld aan het gebruik van een supplement.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

 • De Afslank Boodschappenlijst
 • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
 • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
 • Direct afvallen zonder hongergevoel
 • Sporten is niet verplicht
 • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen