Alles wat je wilt weten over tarwegras

Tarwegras staat bekend als superfood. Het is rijk aan mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en bevat vitamine A, C, E, K, en B-complex.

In dit artikel lees je de voordelen van tarwegras (in het Engels: Wheatgrass).

Inhoud:

Wat is tarwegras?

Tarwegras wordt gemaakt van de tarweplant (Triticum aestivum). Zodra de groene blaadjes van de plant beginnen te groeien, worden ze afgesneden en gebruikt als tarwegras.

Tarwegras zou 5,000 jaar geleden al gebruikt worden door de Egyptenaren voor je gezonde en verjongende werking. Inmiddels is tarwegras omgedoopt tot superfood en gebruiken veel mensen het dagelijks.

De verschillende vormen waarin je tarwegras kun krijgen zijn:

 • Verse sapjes
 • Capsules
 • Poeder
 • Pillen
 • Verwerkt als ingrediënt

Tarwegras wordt ook het “groene bloed” genoemd omdat het rijk is aan chlorofyl (een krachtige voedingsstof). Het is over de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit, dus met een sceptische houding ging ik uit op onderzoek.

Voordelen van tarwegras

Hieronder lees je de gezondheidsvoordelen over tarwegras die gegrond zijn in wetenschappelijke studies.

#1: Kan het cholesterol verlagen

Cholesterol is een vettig stofje dat noodzakelijk is voor een gezond lichaam. Het is nodig om bepaalde hormonen aan te maken en ondersteunt een goede werking van hart- en bloedvaten.

Teveel cholesterol door een ongezond eetpatroon kan leiden tot hartziektes. Er zijn aanwijzingen dat tarwegras kan helpen bij het herstellen van je cholesterolwaarde.

Zo bleek uit een dierenstudie bleek dat tarwegras het slechte cholesterol kan verlagen [1]. Een tweede dierenstudie bevestigde dit [2].

Meer onderzoek is nodig om dezelfde werking te bevestigen bij mensen.

#2: Kan helpen bij het afvallen

Tarwegras is rijk aan chlorofyl, een stofje waarvan is bewezen dat het de eetlust kan verlagen [3].

Minder eetlust zorgt ervoor dat je makkelijker van ongezond eten af kunt blijven en meer controle hebt over je maaltijden omdat je minder wordt beïnvloed door je hongergevoel.

Tijdens het afvallen eet je minder. Je moet dus met minder calorieën net zoveel vitamines binnenkrijgen. Tarwegras kan daarom handig bij het afvallen omdat het veel vitamines en mineralen bevat en weinig calorieën.

#3: Kan bescherming bieden tegen kanker

Uit een studie bleek dat tarwegras binnen 24 uur de verspreiding van mondkanker met 41% [4]. Uit een ander onderzoek bleek dat tarwegras kankercellen in de darm kon vernietigen.

Er zijn ook aanwijzingen dat tarwegras bescherming kan bieden tegen bepaalde complicaties bij vrouwen met borstkanker die een chemokuur ondergaan.

Mijn voorzichtige conclusie is dat tarwegras de potentie heeft om het immuunsysteem te verbeteren. Meer onderzoek nodig is om dit te bevestigen.

#4: Rijk aan voedingsstoffen

We eten te weinig groentes. Tarwegras belangrijke voedingstoffen toevoegen aan je eetpatroon zonder al te veel moeite.

Het is rijk aan:

 • Mineralen: ijzer, calcium, magnesium en selenium
 • Phytonutriënten
 • Vitamines: A, C, E, K, en B
 • Enzymen
 • Aminozuren
 • Chlorofyl (bladgroen)

Tarwegras bevat krachtige antioxidanten. Deze zijn goed voor je hart, boosten je weerstand en beschermen je cellen tegen vroegtijdige veroudering.

Daarnaast is tarwegras antibacterieel en heeft een ontstekingsremmende functie (waardoor de kans op welvaartsziektes daalt).

#5: Rijk aan chlorofyl

Chlorofyl heeft bladeren een groene kleur. Het houdt planten gezond, en heeft ook voor mensen een hoop voordelen.

Chlorofyl is goed voor de huid, vermindert acne, verlaagt je eetlust, helpt je om af te vallen, kan vervelende lichaamsgeuren doen afnemen, en uit een dierenstudie blijkt dat het ook bescherming kan bieden tegen leverkanker [7].

Tarwegras bestaat voor zo’n 70% uit chlorofyl (veel meer dan de meeste groentesoorten).

#6: Gaat ontstekingen tegen

Ontstekingen kunnen veroorzaakt worden door overgewicht, ongezonde voeding of wortelkanaalbehandelingen. En ze kunnen over tijd het risico op kanker, hartziektes, auto-immuunziektes vergroten.

Schrik niet van deze informatie. Het is nooit te laat om gezonder te leven. Je kunt met gezonde voeding ontstekingen in toom houden. Tarwegras kan daar mogelijk bij helpen.

De chlorofyl is tarwegras is in staat om ontstekingen te remmen [8]. De kans bestaat dat andere voedingstoffen in tarwegras (zoals vitamine C en de phytonutriënten) voor de ontstekingsremmende functie zorgen.

#7: Verhoogt glutathione: de supersoldaat van je immuunsysteem

Door je lichaam stroomt een stofje dat glutathione heet. Dit plakkerige stofje is in staat om gifstoffen en zware metalen te verpakken, en af te voeren uit je lichaam.

Tarwegras zorgt ervoor dat je lichaam meer glutathione ter beschikking heeft [9].

Glutathione is zelfs zo belangrijk, dat het een goede indicator is voor hoe lang je leeft [10]. Mensen die meer glutathione hebben, worden minder vaak opgenomen in het ziekenhuis.

Glutathione verbetert daarnaast ook je huid en zorgt ervoor dat je minder depressieve gevoelens ervaart [11,12,13].

Waarschuwingen

Na het lezen van dit artikel kun je de indruk krijgen dat tarwegras de oplossing is voor al je gezondheidsproblemen. Hou er rekening mee dat ik in dit artikel ook dierenstudies heb meegenomen. Het effect van tarwegras op dieren en mensen kan verschillen.

Verder raad ik je af om tarwegras te gebruiken bij:

 • Zwangerschap
 • Gevoeligheid voor rauwe voeding
 • Coeliakie
 • Glutensensitiviteit

Raadpleeg altijd je arts bij twijfel of als er sprake is van een medische aanleiding om tarwegras niet te gebruiken.

Samenvatting

Tarwegras kan door de vele voedingstoffen met recht een superfood worden genoemd.

Mijn conclusie is dat tarwegras de potentie heeft om bij veel gezondheidsklachten ingezet te kunnen worden, maar dat meer onderzoek nodig is om dit te bevestigen.

Dit zijn alle (potentiële) voordelen van tarwegras:

 1. Kan het cholesterol verlagen
 2. Kan helpen bij het afvallen
 3. Kan bescherming bieden tegen kanker
 4. Rijk aan voedingstoffen
 5. Rijk aan chlorofyl
 6. Gaat ontstekingen tegen
 7. Verhoogt glutathione

Probeer met tarwegras geen ongezonde levensstijl te compenseren. Je profiteert optimaal van tarwegras als je daarnaast gezond eet en leeft.