Dit is waarom bevroren citroenen het verschil kunnen maken

Citroenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Deze ogenschijnlijk doodgewone citrusvruchtjes kunnen een enorm positieve impact hebben op je gezondheid!

Maar wist je dat je ze nog veel gezonder kunt maken door ze in te vriezen?

Het zit zo: in de meeste gevallen eet je niet de schil van een citroen op. Maar wetenschappers hebben ontdekt dat juist de schil van een citroen krachtige antioxidanten bevat: de zogenaamde ‘limonoiden’.

Limonoiden zijn fytochemicaliën: stofjes die je in planten vindt en die overdonderende gezondheidsvoordelen voor je lichaam hebben.

Door citroenen in te vriezen, kun je de schil makkelijker raspen. Zo kun jij op een simpele manier van de gezondheidsvoordelen van citroenschil genieten.

Hieronder lees je over welke gezondheidsvoordelen we het hebben!

1. Limonoiden verminderen je slechte cholesterol

Hierdoor verklein je de kans op een hartaanval of hartstilstand.

2. Limonoiden helpen om gifstoffen uit het bloed te filteren

Die vervuilende stoffen kunnen uiteindelijk leiden tot schade aan je bloedvaten. Dat ontdekte een studie uit het wetenschappelijke tijdschrift Food and Science Technology.

3. Limonoiden kunnen parasieten uit je darmstelsel elimineren

Dit is met antibiotica lastig te bereiken.

4. Limonoiden kunnen zieke cellen aanvallen die darmkanker, borstkanker en prostaatkanker kunnen veroorzaken

Wetenschappers ontdekten dit en en publiceerden het in het Journal of Agricultural and Food Chemistry. Waar chemotherapie ongezonde én gezonde cellen aanvalt, richten limonoiden zich enkel op de cellen die kanker veroorzaken.

5. Citroenen helpen bij de genezing van wonden

Doordat ze zoveel vitamine C bevatten, helpen citroenen bij de wondgenezing en bij het behouden van sterke botten en tanden.

6. Citroenen kunnen het verouderingsproces vertragen

Ook dit is dankzij de enorme hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is essentieel voor een gezonde en egale huid, omdat het helpt bij het aanmaken van collageen.

7. Citroenzuur in citroenen bevordert de opname van voedingsstoffen in voedsel

Maar dat is niet alles! Citroenzuur staat er ook om bekend dat het de spijsvertering stimuleert en dat het helpt bij het oplossen van nierstenen.

8. Citroenen zitten tjokvol antioxidanten

Deze antioxidanten maken vrije radicalen (die het lichaam schade toebrengen) onschadelijk. Zo voorkomen ze veroudering aan de buitenkant én binnenkant van je lichaam.

9. Citroenen bevatten de minste calorieën van alle citrusvruchten

Hierdoor zijn ze een uitstekende keuze voor mensen die willen afvallen.

10. En er zit nog veel meer in…

Citroenen zitten ook vol met thiamine, pyridoxine, kalium, calcium, ijzer, koper, magnesium en vitamine A en E (dit zijn sterke antioxidanten).

Maar… Loop deze gezondheidsvoordelen niet mis!

Elke keer dat jij de schil van een citroen in de afvalbak gooit, mis je de krachtige gezondheidsvoordelen die je zojuist hebt gelezen. Je gooit eigenlijk een volle hand aan gezond voedsel weg. Voedsel met gezondheidsvoordelen die zo voor het grijpen lagen.

Dat is waarom het invriezen van citroenen zo belangrijk is. Een bevroren citroen kun je namelijk beter raspen. En zo kun jij eindelijk gaan profiteren van de krachtige voedingsstoffen die in de schil zitten.

Dit is wat je gaat doen:

  1. Was de citroenen goed. Gebruik hiervoor eventueel een borsteltje.
  2. Snijd de citroenen, mét schil, doormidden.
  3. Doe de gehalveerde citroenen in een hersluitbare plastic zak en bewaar deze in de vriezer.
  4. Rasp de bevroren citroen en verwerk de citroenrasp in soepen, salades, smoothies, sapjes, yoghurt en gezonde baksels!

Maak bijvoorbeeld deze gezonde citroenlimonade met citroenschil en gember!