✓ Vandaag besteld, binnen één werkdag in huis

✓ Geleverd binnen één werkdag

Ontdek onze boeken Ontdek PuurFiguur
Wetenschappelijk onderbouwd

Alles wat je wilt weten over stevia

Stevia is een 100% natuurlijke zoetstof, bevat geen calorieën en biedt een aantal voordelen voor de gezondheid die in diverse onderzoeken zijn bevestigd.

In dit artikel lees je waarom stevia gezond is, hoe je suiker kunt vervangen door stevia en wat het effect daarvan is op je gewicht en gezondheid.

Maar let op: niet alle stevia producten zijn gezond. Er is ook ‘neppe’ stevia te koop, wat je gezondheid en afslankproces tegenwerkt.

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je echte stevia van neppe stevia onderscheidt, zodat je het juiste product koopt en van de voordelen van stevia kunt profiteren.

Inhoud:

Wat is stevia?

Stevia is een caloriearme suikervervanger die vaak wordt gebruikt door mensen die willen afvallen of een gezond gewicht willen behouden. Ook voor mensen met diabetes is stevia een geschikte zoetstof.

De naam verwijst naar de gehele stevia plant (Stevia Rebaudiana), waarvan maar enkele onderdelen zoet zijn.

De bladplant groeit van oorsprong in Zuid-Amerika, met name in Brazilië en Paraguay. Het eetbare gedeelte is het groene blad, wat sinds oudsher wordt gebruikt als natuurlijke zoetstof in thee en om medicijnen mee te zoeten.

De groene steviabladeren zijn ongeveer 10-15 keer zoeter dan suiker [1]. In de steviabladeren zitten steviolglycosiden: stofjes die de plant zoet maken. De steviolglycosiden zijn 250-300 keer zoeter dan suiker [2].

Steviolglycosiden (ook wel stevioside of rebausioside genoemd) hebben het E-nummer E960.

Samenvatting: Stevia is de benaming van de gehele plant Stevia Rebaudiana. De stevia zoetstof die je in de winkel koopt bestaat uit de zoete delen van de plant.

Soorten stevia

Er zijn 3 soorten stevia te koop:

  • Groene stevia
  • Witte stevia
  • Neppe stevia

Hieronder leggen we de verschillen uit.

Groene stevia

Dit zijn gedroogde steviabladeren die zijn vermalen tot poeder. Deze variant bevat geen toevoegingen.

Groene stevia is erg puur, waardoor het ook wel pure stevia wordt genoemd.

Verkrijgbaar bij:

  • Biologische supermarkten
  • Natuurwinkels
  • Drogisten
  • Online

Witte stevia

Witte stevia is verkrijgbaar als stevia poeder en als vloeibare stevia (stevia druppels). Het bestaat voor minimaal 95% uit steviolglycosiden (E960).

Ook deze variant is erg puur en valt daarom in de categorie ‘pure stevia’.

Verkrijgbaar bij:

  • Biologische supermarkten
  • Natuurwinkels
  • Drogisten
  • Online

Neppe stevia

Dit is een mengsel van goedkope, kunstmatige stoffen waar slechts 2-3% stevia (steviolglycosiden) aan is toegevoegd. Deze vorm is te koop in supermarkten, veelal in grote potten.

We adviseren om neppe stevia producten te vermijden, aangezien ze in feite voor 97-98% uit suiker bestaan en voor maar 2-3% uit stevia.

Verderop in dit artikel lees je hoe je neppe stevia herkent.

Verkrijgbaar bij:

  • Supermarkten
  • Online

Samenvatting: Er zijn 3 soorten stevia: groene stevia, witte stevia en neppe stevia. Groene en witte stevia zijn geschikt om te gebruiken. Vermijd neppe stevia.

Is stevia gezond? De voordelen

Stevia is vrij van calorieën, koolhydraten en kunstmatige ingrediënten. In tegenstelling tot suiker of aspartaam is pure stevia een gezonde zoetstof en biedt het juist voordelen voor je lichaam.

We benoemen hieronder de 4 voordelen van stevia.

1. Ondersteunt gewichtsverlies

Stevia verlaagt zowel je bloedsuikerspiegel als je insulineniveau, in tegenstelling tot gewone suiker (sucrose) en aspartaam [3]. Hierdoor is stevia een goede hulp bij het afvallen.

Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je minder snel weer trek krijgt en met een hoge insulinegevoeligheid verbrand je sneller lichaamsvet [4].

Een ander onderzoek bevestigt dit: deelnemers die een maaltijd met stevia aten, zaten sneller vol en aten minder calorieën gedurende de dag [5].

2. Kan diabetes helpen voorkomen

Dankzij het positieve effect van stevia op de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau kan stevia ook helpen om diabetes te voorkomen of diabetesklachten te verminderen.

Uit onderzoek blijkt dat stevia de bloedsuikerspiegel van diabetes type 2-patiënten tot wel 18% verlaagt [6].

Stevia lijkt dus de functie van het hormoon insuline te verbeteren, wat zeer nuttig kan zijn bij het voorkomen van diabetes of het verminderen van klachten bij mensen met diabetes type 2.

3. Kan de bloeddruk verlagen

Diverse studies hebben aangetoond dat het gebruik van stevia zoetstof de bloeddruk kan verlagen [7-9].

Niet alleen zout, maar ook suiker doet de bloeddruk stijgen [4]. Een verhoogde bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor ernstige ziekten zoals hartziekten, beroertes en nierfalen.

Wanneer je suiker vervangt door een gezonde zoetstof zoals stevia kan de bloeddruk op een natuurlijke manier afnemen.

4. Helpt het cholesterolgehalte verbeteren

Stevia helpt het totale cholesterol en het slechte LDL-cholesterol te verlagen. Het goede HDL-cholesterol wordt juist verhoogd [10].

Een gezond cholesterolgehalte helpt de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen [11].

Als je de bovenstaande voordelen leest, kan het lijken alsof je stevia nodig hebt om je gezondheid te verbeteren en om af te vallen. Dat is echter niet het geval. Ook zonder het gebruik van stevia kun je dit bereiken.

Als je van zoetigheid houdt en op dit moment suiker of chemische zoetstoffen (zoals aspartaam) gebruikt, dan is stevia een gezond alternatief dat je zonder zorgen kunt gebruiken.

Stevia als suikervervanger: hoe gebruik je het?

Stevia is in vloeibare vorm (stevia druppels) en in poedervorm te koop. Ook bestaan er stevia zoetjes.

Vloeibare stevia en stevia poeder kun je toevoegen aan:

Ook zijn vloeibare stevia en steviapoeder geschikt om mee te koken en te bakken, aangezien de smaak stabiel blijft bij verhitting (tot circa 200 graden).

Als je stevia zoetstof gebruikt, houd er dan wel rekening mee dat het enorm krachtig is. Eén theelepel stevia-extract kan dezelfde zoetkracht hebben als een kopje suiker, maar dit varieert per merk.

Hoeveel stevia per dag?

Stevia is veilig bevonden wanneer je dagelijks maximaal 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgt.

Wanneer je dus 70 kilo weegt, mag je 280 milligram stevia per dag toevoegen aan je eten of drinken.

Waarschuwing

Pas op: niet alle stevia producten zijn gezond.

Fabrikanten liften graag mee op het gezonde imago van stevia door je (met behulp van labels) op het verkeerde been te zetten.

De meeste potten stevia die in winkels liggen, bevatten veel kunstmatige stoffen en maar heel weinig stevia.

Deze stevia producten noemen wij ‘neppe stevia’, omdat er hierbij vaak maar 3% stevia in zit. De overige 97% is vulstof, vaak zelfs suiker!

Hieronder lees je hoe je echte stevia en neppe stevia kunt herkennen.

Hoe herken je echte stevia en neppe stevia?

Je kunt echte stevia van neppe stevia onderscheiden door het etiket te lezen.

Hieronder vertellen we waar je op moet letten als je van plan bent om stevia te kopen.

Echte stevia herkennen

Echte stevia bestaat voor minimaal 95% uit steviolglycosiden (E960), wat op het label staat vermeld.

Bij stevia producten kom je soms op het etiket “Reb-A” tegen, waarbij ook een cijfer wordt aangeduid. Het cijfer geeft de puurheid aan. Voorbeeld: Reb-A97 is zuiverder dan Reb-A60.

Echte stevia (pure stevia) is duurder dan neppe stevia, maar je hebt er maar weinig van nodig om je drankjes en voeding zoet te maken.

Neppe stevia herkennen

Neppe stevia bevat amper stevia (steviolglycosiden) en bestaat voornamelijk uit één of meer van deze ingrediënten:

Als er op het etiket “op basis van stevia” staat, gaat het vaak om neppe stevia. Fabrikanten hebben dit zo verwoord om je te misleiden. Schaf producten met deze kreet dus niet aan.

Samenvatting: Kies voor pure stevia (minimaal 95% steviolglycosiden) als vervanging voor tafelsuiker en laat de potten neppe stevia in het schap van de winkel staan.

Conclusie

Stevia is een veilige zoetstof die goed kan worden gebruikt als vervanger van suiker. Het wordt daarom ook wel ‘gezonde suiker’ genoemd.

Kies altijd voor echte stevia en vermijd neppe stevia producten. Echte stevia herken je door het label te lezen: het product dient voor minimaal 95% uit steviolglycosiden (E960) te bestaan.

Stevia bevat geen calorieën of koolhydraten en past daarom goed in een koolhydraatarm dieet.

Uit verschillende studies blijkt dat stevia helpt bij afvallen. Ook kan stevia zowel de bloedsuikerspiegel als de bloeddruk verlagen.

Stevia heeft een gunstig effect op je hormonen, die erg belangrijk zijn tijdens het afvallen. Het vervangen van suiker door stevia is een belangrijke stap naar een slank en gezond lichaam.

Als je gezond wilt afvallen (tot wel 2 kilo per week) raden wij je aan om de PuurFiguur boodschappenlijst te downloaden. Gebruik de boodschappenlijst om koolhydraatarme voeding in huis te halen en gebruik stevia om suiker te vervangen.

Laat hieronder het e-mailadres achter waarop je de gratis boodschappenlijst wilt ontvangen en ga gelijk van start.

Wat vind je van dit artikel?
Afvallen met de boodschappenlijst

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:

  • De Afslank Boodschappenlijst
  • Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
  • Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Reacties (16) Verberg reacties Toon alle reacties
shirley
11 april 2023
Reageren

waar koop ik de echte STEVIA vloeibaar?

    Susanne Chrispijn
    12 april 2023
    Reageren

    Bij zowel poeder als vloeibaar is het van belang dat het minimaal 95% pure stevia is. Vloeibaar of poeder maakt niet uit, het is maar net wat je zelf fijn vindt. Wij gebruiken zelf vloeibare, omdat we dat fijner in gebruik vinden. Maar dat is dus persoonlijke voorkeur.
    De vloeibare stevia van naturaplaza is een goede optie (niet gesponsord).

Jessica
22 januari 2023
Reageren

Smaakt stevia altijd zo vies? Met een lange nasmaak. Of is dit dan geen goede kwaliteit?
Groet Jessica

    Susanne Chrispijn
    27 januari 2023
    Reageren

    Er is zeker verschil van kwaliteit en ook van smaak. Ook kunnen er natuurlijk toevoegingen zijn gebruikt, waardoor de smaak anders is. Misschien is het even zoeken naar je favoriet. De een heeft voorkeur voor druppels en zo kan iedereen zijn eigen voorkeur krijgen voor een bepaald merk of vorm.

D.
22 januari 2023
Reageren

Ik wil graag weten of je stevia veilig kan gebruiken tijdens de zwangerschap. Ik heb gelezen dat daar nog nauwelijks onderzoek naar is gedaan en dat het daarom wordt afgeraden, benieuwd naar jullie bevindingen.

    Isa Teunis
    6 april 2023
    Reageren

    Hoi Dunca,
    Hartelijk dank voor jouw bericht.
    Er zijn inderdaad verschillende meningen en theorieën over het gebruiken van Stevia tijdens de zwangerschap. We zouden dus adviseren hier spaarzaam mee om te gaan, of ervoor te kiezen helemaal geen zoetmiddelen te gebruiken. Doe vooral waar jij je goed bij voelt, en wat jij denkt dat het juiste is.
    Groet,
    Isa

Inga
22 januari 2023
Reageren

Ik heb stevia met erythritol… Weggooien dan?… Of kan ik deze opgebruiken en de volgende juist kopen 😅?

    Susanne Chrispijn
    27 januari 2023
    Reageren

    Weggooien is zonde, je kunt het met mate nemen en wellicht afwisselen met de juiste stevia.

    Susanne Chrispijn
    27 januari 2023
    Reageren

    Aan harde muesli is suiker toegevoegd.
    In dit product zitten minimaal 4 soorten: polydextrose, dextrine, inuline, zoetstof.
    Daarom heeft dit product niet onze voorkeur.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen
in dit artikel lees je wat if is en krijg je een intermittent fasting schema
Afvallen
Intermittent fasting: de complete gids + eetschema’s

In dit artikel ontdek je hoe intermittent fasting werkt en wat de voordelen en…

in dit artikel lees je over omega 3 voeding en de link tussen omega 3 en afvallen
Gezond eten
Het belang van omega 3 + tips om een tekort te voorkomen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over omega 3, zoals…

ontdek hier of eieren gezond zijn en hoeveel calorieen ei bevat
Gezond eten
Zijn eieren gezond? Ontdek alle mythes en waarheden over eieren

In dit artikel ontdek je of eieren gezond zijn, hoeveel eieren per week veilig…

bmi berekenen vrouw en bmi berekenen man doe je met onze bmi meter
Gezondheid
BMI: Wat is het en hoe kun je je BMI berekenen?

Met onze handige BMI calculator weet je binnen 1 minuut wat jouw BMI is…

in dit artikel vind je 18 afvallen tips die je slank maken
Afvallen
Afvallen tips: 18 tips om snel en gezond af te vallen

In dit artikel vind je 18 tips waarmee je op een gezonde manier kunt…

in dit artikel lees je wat een koolhydraatarm dieet is en krijg je een koolhydraatarm dieet schema
Afvallen
Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

In dit artikel lees je hoe je met een koolhydraatarm dieet je streefgewicht bereikt,…

Bekijk meer artikelen
Ontdek hoe je gemakkelijk slank wordt door je hormonen te balanceren
  • Direct afvallen zonder hongergevoel
  • Sporten is niet verplicht
  • Simpele koolhydraatarme weekmenu's
Ontdek de voordelen